"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Verksamhetsförlagd utbildning, 15 hp

Engelskt namn: Field Work

Denna kursplan gäller: 2016-10-03 till 2018-08-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR060

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Föreståndaren, 2015-06-02

Reviderad av: Föreståndaren, 2016-09-22

Innehåll

I kursen deltar studenten i det dagliga arbetet i olika måltidskontext inom det måltids- och restaurangvetenskapliga området.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande
Färdighet och förmåga

  • Visa fördjupad förmåga att reflektera över samspelet mellan teori, aktuell forskning och praktiska färdigheter relaterat till utbildningens huvudområde.
  • Visa fördjupad förmåga att reflektera över samspelet mellan företaget och kunden
  • Visa fördjupad förmåga att reflektera över samspelet mellan ledare, anställda och kund

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Visa grundläggande förmåga att vid insamling och analys av data identifiera, kritiskt granska och värdera olika rutiner och strukturer i verksamheten

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 1, 15 hp, Måltidskultur och samhälle, 15 hp, Måltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp, Vinkunskap och sommelerie, 15 hp eller kursen Vinkunskap och matlagning, 15 hp samt genomgången kurs i Gastronomi-inriktning gastronomi och värdskap eller kursen Gastronomi- inriktning gastronomi och kreativ matlagning, 15 hp eller motsvarande.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av verksamhetsförlagd utbildning. Viss arbetstid kan vara förlagd till helg och kvällstid. Kursen kan förläggas till annan plats än campus Umeå.

Examination

Kursen examineras genom individuell PM inklusive fältanteckningar som redovisas individuellt vid ett seminarium.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens olika delar och sätts först när alla delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.

Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med kursansvarig lärare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt som hindrar studenten att uppnå kursens FSR. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 40

Obligatorisk litteratur

Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Fine Gary Alan.
Kitchens : the culture of restaurant work
Updated ed. : Berkeley, Calif. : University of California Press : 2009. : xxiii, 303 p. :
ISBN: 9780520257924
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Foote Whyte William
The Social Structure of the Restaurant
American Journal of Sociology :
University of Chicago Press
Obligatorisk
Läsanvisning: Vol. 54, No. 4, Industrial Sociology (Jan., 1949), pp. 302-310 Published by: The University of Chicago Press Stable URL: http://www.jstor.org/stable/2770650 Page Count: 9

Referenslitteratur

Etnografiska observationer
Arvastson Gösta, Ehn Billy
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 227 s. :
ISBN: 978-91-44-05748-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Etnologiskt fältarbete
Kaijser Lars, Öhlander Magnus
2., [omarb. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 296 s. :
ISBN: 978-91-44-05852-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Sunstein C.R
Social Norms and Social Roles.
Columbia Law Review : 1996 :
Läsanvisning: Läsanvisning: Vol. 96, No. 4 (May, 1996), pp. 903-968

Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma