"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Socialt arbete med äldre, 15 hp

Engelskt namn: Social Work with Elderly

Denna kursplan gäller: 2011-02-14 till 2011-02-27 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SA037

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Socialt arbete: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för socialt arbete

Beslutad av: Institutionsstyrelsen, 2009-01-01

Reviderad av: Prefekt, 2010-11-10

Innehåll

Kursen behandlar forskning som begreppsliggör erfarenheter av åldrande och identitet. Livssituationen efter pensioneringen innebär förändringar i personliga relationer och levnadsförhållanden. Ur ett socialt perspektiv problematiseras den åldrande kroppen och föreställningar om åldrandet. Behov av social omsorg, omvårdnad och beroende problematiseras utifrån erfarenheter från givare och mottagare. Hem, familj, död och sorg är exempel på teman som belyses från det globala till det lokala sammanhanget. Medborgarrollen riktar fokus mot åldrandets mångfaldiga och könade villkor. Sociala situationer som ensamhet och utsatthet såsom fattigdom, missbruk och våld berörs under kursen. Under kursen problematiseras grundläggande teoretiska kategorier som kön, klass, etnicitet och sexualitet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: - visa fördjupad kunskap om det sociala åldrandets villkor och förutsättningar. - att med hjälp av teorier kunna kritiskt granska, argumentera och förhålla sig till centrala begrepp som identitet, familj, relation, omsorg, mångfald och - jämställdhet. - att med hjälp av dessa teorier reflektera, så väl som analysera det sociala arbetet med äldre. - visa god förmåga att självständigt kunna urskilja, beskriva, diskutera och presentera ett forskningsproblem i ett för kursen relevant tema i både skriftlig och muntlig form. - visa god förmåga att kommunicera och bidra med kvalificerade synpunkter i seminariediskussioner.

Behörighetskrav

Behörighet att antas till fristående kurser på avancerad nivå har den som fullgjort kursfodringar om minst 180 högskolepoäng, varav minst 15 högskolepoäng avser självständigt arbete. Särskild behörighet: socialt arbete 90 hp eller sociologi 90 hp eller psykologi 90 hp eller annan utbildning som bedöms likvärdig.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och individuella presentationer. Närvaro är obligatorisk vid seminarier och vid individuella presentationer. För studenter som inte har möjlighet att delta i ett examinerande studietillfälle ges särskilda uppgifter. Kursen kräver att studenten självständigt söker litteratur, alternativt förhåller sig till ett urval av kompletterande artiklar.

Examination

Kursen examineras löpande genom aktivt seminariedeltagande samt genom individuell och skriftlig prövning. En del av examinationen är en skriftlig uppgift som presenteras muntligt och seminariebehandlas samt genom aktivt deltagande i seminariediskussioner kring kurskamraters presenterade uppgifter. För betyget Godkänd på hela kursen krävs att samtliga seminarier är godkända samt att den individuella skriftliga uppgiften är Godkänd. För betyget Väl Godkänd på hela kursen krävs att samtliga seminarier är Godkända samt att den individuella skriftliga uppgiften uppnår betygskriteriet Väl Godkänd. Alla ingående delar i kursen kan ligga till grund för examination. Alla examinationer i kursen ligger till grund för kursbetyget. Betyg på kursen sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är genomförda. Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå högre betyg. För alla skriftliga inlämningsuppgifter gäller att studenten hanterar källor i enlighet med akademiskt vedertagna former. Student som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamensstillfälle har rätt till förnyat provtillfälle, s.k. omprov senast tre månader efter att tentamensresultaten anslagits, därefter i samband med ordinarie kurstillfälle. Student som ej deltagit i obligatoriskt och/eller examinerande grupparbete eller seminarium erbjuds ett senare examinationstillfälle under kursens gång. I de fall detta inte är möjligt erbjuds studenten att delta i kursen vid nästa kurstillfälle. Student har rätt att byta examinator efter två icke godkända examinationer, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle. Betyg på kursen (terminen) sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är godkända.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande Tillgodoräknande av kurs prövas individuellt. För mer information kontakta studievägledaren. Se också “Regelsamling för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet”. http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/regelsamlingen/index.htm

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.