"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Statsvetenskap A, 30 hp

Engelskt namn: Political Science A

Denna kursplan gäller: 2014-09-01 till 2014-11-09 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SV013

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekt, 2009-05-19

Reviderad av: Prefekten, 2014-05-19

Innehåll

Kursen är uppdelad i följande fyra moment:

Moment 1. Politisk filosofi och politiska ideologier, 7,5 hp
Political Philosophy and Political Ideologies, 7,5 hp
Momentet tar sig an flera av de mest grundläggande frågeställningarna för mänsklig samvaro och ger en introduktion till studiet av politisk teori. Fokus ligger på politiska ideologier, både klassiska och moderna, där vi diskuterar och problematiserar centrala teman som t.ex. "människans natur", "frihet", "makt", "jämställdhet", "jämlikhet", "rättvisa", "demokrati", ”stat”, ”nation” och ”medborgarskap”. Genom att kritiskt granska ideologier och olika filosofers argumentation kring bland annat ovanstående begrepp diskuteras motsättningar i idéhistorien som också belyser en ständig spänning mellan konflikt och samarbete.

Moment 2. Politik och förvaltning i Sverige och EU, 7,5 hp
Politics and Administration in Sweden and the EU, 7,5 hp
Syftet med momentet är att ge en introduktion till utformningen av det svenska politiska systemet, EUs politiska system samt länken dem emellan. Momentet syftar även till att ge en introduktion till frågor om dels förvaltningens roll i politiska system, dels det svenska styrelseskickets framtida utformning. I anslutning till den sistnämnda frågan uppmärksammas olika demokratimodeller. De fokuserar inte enbart på ansvarsutkrävande i samband med val, utan ger olika svar på frågan om hur den goda demokratin bör vara utformad. Vilka är för- och nackdelarna med respektive modell? Kan de bidra till att möta de utmaningar styrelseskicket står inför?
 
Moment 3. Jämförande politik, 7,5 hp
Comparative Politics, 7,5 hp
Momentet syftar till att ge breda kunskaper om andra länders politiska system samt en grundläggande förståelse för relationen mellan institutioner och beteende. Under momentet behandlas frågor som: Hur fungerar egentligen politiken i andra länder? Vilken roll spelar sådant som vilket valsystem eller vilken typ av regering som finns i ett land? Hur kan olika institutionella val påverka kvinnors politiska deltagande? Vilken skillnad gör demokrati och maktdelning i praktiken? Under momentet kommer vi att kritiskt granska de svar som finns
i vedertagen litteratur. De studerande ges också möjlighet att börja utveckla egna svar på denna typ av frågor.

Moment 4. Internationella relationer, 7,5 hp
International Relations, 7,5 hp
Momentet ger en bred introduktion till kunskaps- och forskningsområdet internationella relationer. Momentet tar upp ett antal världspolitiska händelser under de senaste hundra åren. Viktiga aktörer, processer, institutioner och sakfrågor studeras utifrån olika teoretiska perspektiv och deras syn på vad som är centralt för förståelsen av internationella relationer. Även utrikespolitisk analys och svensk utrikespolitik behandlas.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Politisk filosofi och politiska ideologier
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna
• återge huvuddragen i den politiska filosofins historia och de politiska ideologierna samt deras uppkomst och utveckling,
• redogöra för centrala begrepp samt ha en förståelse för hur olika betydelser av begrepp får konsekvenser för hur samhället bör organiseras

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna
• diskutera och argumentera kring centrala teman och begrepp inom politisk teori och relatera dessa till moderna politiska diskussioner och aktuella händelser
• jämföra, kontrastera och kritiskt granska såväl klassiska politiska idéer som mer
moderna
• skriftligt och muntligt framföra en ståndpunkt som föreslår, motiverar och försvarar en viss styrelseform samt kritiskt granska andra ståndpunkter utifrån en given ideologisk utgångspunkt

Moment 2. Politik och förvaltning i Sverige och EU
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna
• återge det politiska systemets centrala institutioner i Sverige och EU, dess historia samt hur
dessa institutioner regleras och länkas samman i beslutsprocesser
• återge förvaltningens uppbyggnad och roll i det svenska politiska systemet
• återge innebörden av olika demokratimodeller samt hur de relaterar till varandra

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna
• diskutera och analysera politiska institutioners makt och inflytande samt författningspolitiska vägval
• diskutera och analysera förvaltningspolitiska teman
• tillämpa kunskaper om demokratimodeller på debatten om styrelseskickets framtida utformning

Moment 3. Jämförande politik
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna
• redovisa grundläggande kunskaper om jämförande metod och hur systematiska jämförelser mellan länder kan genomföras
• förklara och beskriva orsaker till, såväl som effekter av, institutionella val i olika länder

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna
• genomföra enklare analyser med hjälp av enklare jämförande metod
• översiktligt diskutera och exemplifiera den ömsesidiga relationen mellan politiska institutioner och politiskt beteende i olika länder.

Moment 4. Internationella relationer
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna
• återge huvuddragen i den internationella politikens utveckling samt svensk utrikespolitik under 1900-talet och framåt
• beskriva viktiga aktörer, processer, institutioner och sakfrågor i internationella relationer
• redogöra för olika teoretiska perspektiv på internationella relationer

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna
• diskutera och kritiskt analysera viktiga aktörer, processer, institutioner och sakfrågor i internationella relationer utifrån olika teoretiska perspektiv

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Självstudier är en viktig del av kursen. Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och enskilda övningar samt handledning. Dessutom kan tillkomma s.k. lärarfria timmar där de studerande själva skall organisera utformningen av studierna. Även olika debattövningar kan förekomma. Arbetsformerna anpassas till de förväntade studieresultaten och varierar från moment till moment. Närvaro kan vara obligatorisk vid seminarie- och gruppövningar. Den som inte är närvarande kan tilldelas ytterligare uppgifter.

Examination

Moment 1. Politisk filosofi och politiska ideologier
Momentet examineras genom en individuell hemtentamen där betygen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Examinationen avslutas med ett obligatoriskt seminarium där studenten kan bli Underkänd (U) eller Godkänd (G). Helhetsbetyget för momentet är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG) och för att få slutbetyg krävs godkänt betyg på seminariet.

Moment 2. Politik och förvaltning i Sverige och EU
Momentet examineras genom en skriftlig salstentamen, seminarier och en skriftlig rapportuppgift om lagstiftningsprocessen. Rapportuppgiften och seminariet genomförs i grupp. Betygsskalan för salstentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för rapportuppgiften är Underkänd (U) och Godkänd (G). En godkänd rapportuppgift ger poäng som adderas till resultatet av den skriftliga salstentamen.

Moment 3. Jämförande politik
Momentet examineras genom dataövning, seminarier och skriftlig salstentamen. Seminarierna förbereds i grupp och examineras muntligt och skriftligt. Betygsskalan för dataövning och seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för salstentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela momentet krävs betyget Godkänd dataövning, seminarier och på salstentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på momentet krävs betyget Godkänd på dataövning och alla seminarier, samt Väl godkänd på salstentamen.

Moment 4. Internationella relationer
Momentet examineras genom seminarier och skriftlig salstentamen. Seminarierna förbereds i grupp och examineras muntligt och skriftligt. Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för salstentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela momentet krävs betyget Godkänd på alla seminarier och på salstentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på momentet krävs betyget Godkänd på alla seminarier och Väl godkänd på salstentamen.

Betyg på kurs sätts först när alla prov har inlämnats och alla obligatoriska moment är avklarade. Betygsskalan för hel kurs består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs betyget Väl godkänd på minst 22,5 högskolepoäng.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).

Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Varje moment avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 36

Moment 1: Politisk filosofi och politiska ideologier

Vad är statsvetenskap? : om undran inför politiken
Badersten Björn, Gustavsson Jakob
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 172 s. :
ISBN: 978-91-44-05667-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Valda delar)

Politik och kritik : en feministisk guide till statsvetenskap
Freidenvall Lenita, Jansson Maria
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 295 s. :
ISBN: 9789144067858
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tretton texter i politisk teori : Niccolò Machiavelli, John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Edmund Burke, Mary Wollstonecraft, Karl Marx, Friedrich Engels, John Stuart Mill, Joseph Schumpeter, Robert Nozik, Robert Dahl, Carole Pateman
Hallberg Peter, Jansson Maria, Mörkenstam Ulf
2., [utök.] uppl. : Malmö : Liber : 2009 : 302 s. :
ISBN: 978-91-47-08859-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Heywood Andrew
Political ideologies : an introduction
5. ed. : Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2012 :
ISBN: 978-0-230-36725-8 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Liedman Sven-Eric
Från Platon till kriget mot terrorismen : de politiska idéernas historia
14., [omarb.] uppl. : Stockholm : Bonnier : 2012 : 343 s. :
ISBN: 978-91-0-100161-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Textkompendium som tillhandahålls av institutionen innefattar följande texter:

Political ideologies and the democratic ideal
Ball Terence, Dagger Richard.
7. ed. : New York : Pearson/Longman : cop. 2009 : xiv, 338 s. :
ISBN: 978-0-205-60737-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: s.136-147 om "Marx Theory of History".

de Beauvoir Simone
Det andra könet
Ingår i:
Kvinnopolitiska nyckeltexter
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 288 s. :
Obligatorisk

Bernstein Eduard
Socialismens förutsättningar och socialdemokratins uppgifter
Ingår i:
Politiska ideologier
Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1971 : 271 s. :
Obligatorisk

Eduards Maud
Politisk teori och patriarkalt tänkande
Ingår i:
Kön, makt, medborgarskap
Stockholm : LiberFörlag : 1983 : 157 s. :
Obligatorisk

Gemzöe Lena
Feminism.
Stockholm : Bilda : 2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: (2003) s.81-95

Demokratimodeller : från klassisk demokrati till demokratisk autonomi
Held David, Jodebrandt Stefan, Persson Annika, Winqvist Tore
2., rev. och utvidgade uppl. : Göteborg : Daidalos : 1997 : 475 s. :
ISBN: 91-7173-063-X ; 310:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: s. 173-185 om Marx "Politikens slut"

King Martin Luther
I Have a Dream
Ingår i:
Tal i tiden
Stockholm : Natur och kultur : 1994 : 254 s. : sid. 183-187 :
Obligatorisk

Lewin Leif
Upptäckten av framtiden: en lärobok i politisk idéhistoria
2:a uppl. : Stockholm : Norstedts : 1998 :
Obligatorisk
Läsanvisning: s.85-98 Om "Rousseau"

Mussolini Benito
Fascismens doktrin
Ingår i:
Moderna ideologier
Stockholm : LiberFörlag : 1977 : 248 s. : sid. 206-216 :
Obligatorisk

Pålsson Syll Lars
De ekonomiska teoriernas historia
3., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 483 s. :
ISBN: 91-44-04108-X (inb.) : 416:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: s. 92,95 &106-109 om "Adam Smith"

Political Thought
Rosen Michael, Wolff Jonathan
valda delar : Oxford : Oxford University Press : 1999 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Plato, "Women as Weaker Partners", s.34.35 Aristoteles, "Separate Spheres", s.36 Rousseau, Jean-Jacques "The likeness and Unlikeness of the Sexes", s.37-39 Bakunin, Michael "Science and the People", s.73-76 Marx, Karl "From Each According to His Abilities, To Each According to His Needs", s.231-233 Nozick, Robert "The Entitlement Theory", s.245-248

Djurens frigörelse
Singer Peter, Petersson Björn
2. uppl. : Nora : Nya Doxa : 1999 : 295, [1] s. :
ISBN: 91-578-0328-5 ; 198:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: s.5-11 "Förord till 1975 års utgåva"

Svarta Pantrarna (1966) The Ten-Point Program. Online version från Marxist History Archive www.marxists.org

Moment 2: Politik och förvaltning i Sverige och EU

Demokratins mekanismer
Gilljam Mikael, Hermansson Jörgen
1. uppl. : Malmö : Liber : 2003 : 395 s. :
ISBN: 91-47-07275-X :
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: (Valda delar)

Svensk författningspolitik
Mattson Ingvar, Petersson Olof
3., aktualiserade uppl. : Stockholm : SNS förlag : 2011 : 350 s. :
ISBN: 978-91-86203-84-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Moderna kommuner
Montin Stig, Granberg Mikael
4., [aktualiserade] uppl. : Stockholm : Liber : 2013 : 161 s. :
ISBN: 9789147098101
Se Umeå UB:s söktjänst

Petersson Olof
Statsbyggnad
7. uppl. : Studentlitteratur AB : 2013 : 128 s. :
ISBN: 9789144093277
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tallberg Jonas
EU:s politiska system
5., rev. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 198 s. :
ISBN: 9789144085708
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Rothstein Bo
Politik som organisation
5. uppl. : Studentlitteratur AB : 2014 : s. :
ISBN: 9789144095653
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artikelkompendium tillhandahålls av institutionen.

Moment 3: Jämförande politik

Comparative government and politics : an introduction
Hague Rod., Harrop Martin.
Nineth Edition. : pages cm :
ISBN: 9780230368156
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Karvonen Lauri
Statsskick: Att bygga demokrati
2:a uppl : Stockholm : SNS förlag : 2008 :
Obligatorisk

Jämförande politik
Lindvert Jessica, Schierenbeck Isabell
1. uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 339 s. :
http://www.liber.se/productimage/large/4708653o.jpg
ISBN: 978-91-47-08653-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: (Kapitel 1-6)

Vad är statsvetenskap? : om undran inför politiken
Badersten Björn, Gustavsson Jakob
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 172 s. :
ISBN: 978-91-44-05667-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: (Valda delar)

Textkompendium som tillhandahålls av institutionen innefattar följande texter:

Blake, Charles H., and Christopher G. Martin (2006) "The dynamics of political corruption: Re-examining the influence of democracy." Democratisation 13.1: 1-14 Dahlerup, Drude (2005) "Increasing Women's Political Representation: New Trends in Gender Quotas" i IDEA Women in Parliament: Beyond Numbers, Stockholm: IDEA, s.141-153

Lidström, Anders (2003) Kommunsystem i Europa, Malmö: Liber, kap.1 och 8-9. ; Sung, H-E. (2004) "Democracy and political corruption: A cross-national comparison." Crime, Law and Social Change 41.2: 179-193

Moment 4: Internationella relationer

The globalization of world politics : an introduction to international relations
Baylis John, Smith Steve, Owens Patricia
6. ed. : 648 s. :
ISBN: 9780199656172 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Sverige i världen
Brommesson Douglas, Ekengren Ann-Marie
2. uppl. : Malmö : Gleerups : 2011 : 216 s. :
ISBN: 91-40-67554-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Politik och kritik : en feministisk guide till statsvetenskap
Freidenvall Lenita, Jansson Maria
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 295 s. :
ISBN: 9789144067858
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Foreign policy : theories, actors, cases
Smith S.A., Hadfield Amelia, Dunne Timothy
2nd ed. : Oxford : Oxford University Press : cop. 2012 : xxviii, 543 p. :
ISBN: 0-19-959623-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst