"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Statsvetenskapliga analysinriktningar, 15 hp

Engelskt namn: Approaches to Political Science

Denna kursplan gäller: 2013-06-03 till 2014-08-31 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SV036

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekt, 2009-05-28

Reviderad av: Prefekten, 2013-10-10

Innehåll

Kursens syfte är att fördjupa de studerandes kunskaper i viktiga samtida statsvetenskapliga analysinriktningar. Kursen skall bidra till att ge en översikt i fråga om bredden i det statsvetenskapliga kunskapsfältet men också ge möjlighet till individuell fördjupning. Olika analysinriktningars kärna och variationsbredd samt empiriska tillämpbarhet behandlas. Särskild tonvikt läggs vid jämförelser mellan analysinriktningar och deras eventuella inbördes kommensurabilitet. Kursen präglas av ett kritiskt och problematiserande förhållningssätt.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs förväntas studenten avseende kunskap och förståelse
• på ett kritiskt och initierat sätt kunna redogöra för bredden i de statsvetenskapliga analysinriktningarna
• ha fördjupade kunskaper i någon eller några analysinriktningar med särskild relevans för den studerandes eget forsknings- eller studieintresse
• ha tillgodogjort sig ett kritiskt och problematiserande förhållningssätt till både etablerade och nya analysinriktningar

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna
• presentera teorimaterial på ett redigt och övertygande sätt
• självständigt genomföra en opposition och sätta in andras arbeten i ett vidare teoretiskt sammanhang

Behörighetskrav

Särskild behörighet: Statsvetenskap 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller Freds- och konfliktstudier 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller motsvarande.
Dessutom krävs En A och svenska för grundlgägande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen består av sex delar. Under varje del behandlas en analysinriktning. Dessa väljs inledningsvis av kursdeltagarna tillsammans med ansvarig lärare. Exempel på analysinriktningar som kan komma ifråga är institutionell teori, rational choice, poststrukturalism, feminism och grön politisk teori. Varje del innefattar två pass, dels en presentation utförd av någon/några av de studerande, dels ett seminarium. Under kursens gång görs successiva jämförelser. Den avslutas med ett slutseminarium.

Examination

Närvaro vid kursens sammankomster är obligatorisk och aktivt deltagande förutsätts. Varje kursdeltagare skall själv eller tillsammans med någon annan presentera en analysinriktning. Slutexamination sker i form av att varje deltagare författar ett papper (8-10 sid, radavst 1,5). I detta
diskuteras hur den kommande magister- eller mastersuppsatsen är förankrad i en speciell analysinriktning samt hur dess kunskapsproblem och uppläggning skulle kunna se ut om man valt två av de andra analysinriktningarna som behandlats under kursen. I ett slutseminarium diskuteras varje papper varvid någon annan av deltagarna fungerar som opponent.

Examinationen sker genom examinationspapperet (80 %) samt genom oppositionen vid slutseminariet (10 %) och presentationsuppgiften (10 %). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För kursen i sin helhet ges betygen U (underkänd), G (Godkänd) och VG (Väl Godkänd).

Tillgodoräknande

Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02). Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs, som en del av ett Magister eller ett Mastersprogram eller som en del av utbildningen på forskarnivå. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 23

Statsvetenskapliga analysinriktningar

Grundlitteratur:

Hay Colin
Political analysis : a critical introduction
Basingstoke : Palgrave : 2002 : xiii, 314 s. :
ISBN: 0-333-75002-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Theory and Methods in Political Science
Marsh David, Stoker Gary
3:e uppl : Basingstoke : Palgrave : 2010 :

Doing political science and international relations : theories in action
Savigny Heather., Marsden Lee.
Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2011. : xiv, 321 s. :
ISBN: 0-230-24586-2 ¹65.00
Se Umeå UB:s söktjänst

Socialkonstruktivism : positioner, problem och perspektiv
Wenneberg Søren Barlebo, Nilsson Björn
2. uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 182 s. :
ISBN: 978-91-47-09587-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Övrig litteratur fastställs i samband med kursstarten och är avhängigt av vilka analysinriktningar som väljs. För varje analysinriktning består kurslitteraturen av en bok som presenterar analysinriktningen, en artikel/bokkapitel som representerar en empirisk tillämpning och en artikel/bokkapitel som kritiskt granskar analysinriktningen.