"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Statsvetenskapliga analysinriktningar, 15 hp

Engelskt namn: Approaches to Political Science

Denna kursplan gäller: 2018-09-03 till 2020-08-30 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SV036

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekt, 2009-05-28

Reviderad av: Prefekten, 2018-05-29

Innehåll

Kursens syfte är att fördjupa de studerandes kunskaper i viktiga samtida statsvetenskapliga analysinriktningar. Kursen skall bidra till att ge en översikt i fråga om bredden i det statsvetenskapliga kunskapsfältet men också ge möjlighet till individuell fördjupning. Olika analysinriktningars kärna och variationsbredd samt empiriska tillämpbarhet behandlas. Särskild tonvikt läggs vid jämförelser mellan analysinriktningar och deras eventuella inbördes kommensurabilitet. Kursen präglas av ett kritiskt och problematiserande förhållningssätt.

Kurslitteraturen består av dels obligatorisk grundlitteratur, dels litteratur om varje analysinriktning som väljs vid kursens inledning och som är beroende av vilka analysinriktningar som väljs. För varje analysinriktning består dock kurslitteraturen av en bok som presenterar analysinriktningen, en artikel/bokkapitel/avhandling som representerar en empirisk tillämpning och en artikel/bokkapitel som kritiskt granskar analysinriktningen.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs förväntas studenten avseende kunskap och förståelse

  • på ett kritiskt och initierat sätt kunna redogöra för bredden i de statsvetenskapliga analysinriktningarna
  • ha fördjupade kunskaper i någon eller några analysinriktningar med särskild relevans för den studerandes eget forsknings- eller studieintresse
  • ha tillgodogjort sig ett kritiskt och problematiserande förhållningssätt till både etablerade och nya analysinriktningar

 
För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna

  • presentera teorimaterial på ett redigt och övertygande sätt
  • självständigt genomföra en opposition och sätta in andras arbeten i ett vidare teoretiskt sammanhang.

Behörighetskrav

Särskild behörighet: Statsvetenskap 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller Freds- och konfliktstudier 90 hp (60p) inkl självständigt arbete 15 hp eller motsvarande.
Dessutom krävs En A och, när undervisningsspråket är svenska, svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen består av sex delar. Under varje del behandlas en analysinriktning. Tre av dessa – institutionalism, rational choice och post-strukturalism – är obligatoriska. De återstående tre väljs inledningsvis av kursdeltagarna tillsammans med ansvarig lärare. Exempel på analysinriktningar som kan komma ifråga är behaviourism, critical realism, feminism, Marxism och grön politisk teori. Varje del innefattar två pass, dels en presentation utförd av någon/några av de studerande, dels ett seminarium som dessa studenter håller i. Gästföreläsningar med forskare som tillämpar analysinriktningar hålls i anslutning till seminariet. Under kursens gång görs successiva jämförelser. Kursen avslutas med ett slutseminarium varvid examinationspapper ventileras varvid någon annan av deltagarna fungerar som opponent.
 
Examinationspapperet: Författas individuellt av varje kursdeltagare (8-10 sid, radavst 1,5). I detta diskuteras hur den kommande magister- eller mastersuppsatsen är förankrad i en speciell analysinriktning samt hur dess kunskapsproblem och uppläggning skulle kunna se ut om man valt två av de andra analysinriktningarna som behandlas under kursen.
 
Skriftlig inlämningsuppgift: Varje studerande svarar för en skriftlig inlämningsuppgift (5 sid, radavst 1,5) i vilken tillämpningen av en vald analysinriktning i tre doktorsavhandlingar jämförs.
 

Examination

Närvaro vid kursens sammankomster är obligatorisk och aktivt deltagande förutsätts.
 
Examinationen sker genom ett examinationspapper (60 %), en skriftliga inlämningsuppgift (15 %) samt genom presentationsuppgiften (15 %) och oppositionen vid slutseminariet (10 %). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För kursen i sin helhet ges betygen U (underkänd), G (Godkänd) och VG (Väl Godkänd).

Generella regler kring examination
En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen.

I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har hen tio arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges eller under de uppsamlingsveckor som institution genomför under vecka 34 och 35.

I de fall komplettering inte är möjlig (anges vid varje specifik examinationsuppgift ovan) gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver tillämpas uppsamlingsveckor vilket innebär att kompletteringar behandlas under fasta tider på året oberoende när kursen/momentet gavs. Dessa uppsamlingsveckor sker vecka 34 och 35.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
 
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
 
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en skriven och anonym kursutvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd, samt att studenten bereds möjlighet att anonymt ge synpunkter i digital form.

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 36

    Core Reading

    Hay Colin
    Political analysis : a critical introduction
    Basingstoke : Palgrave : 2002 : xiii, 314 s. :
    ISBN: 0-333-75002-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Doing political science and international relations : theories in action
    Savigny Heather., Marsden Lee.
    Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2011. : xiv, 321 s. :
    ISBN: 0-230-24586-2 ¹65.00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Theory and methods in political science
    Lowndes Vivien, Marsh David, Stoker Gerry
    Fourth edition : London : Palgrave : 2018 : 391 sidor :
    ISBN: 978-1-137-60351-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Reflexive methodology : new vistas for qualitative research
    Alvesson Mats, Sköldberg Kaj
    Third edition : Los Angeles : Sage : 2018 : xii, 437 sidor :
    ISBN: 9781473964242
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Literature on compulsory analytical approaches

    For each approach, the expected reading consists of a major book, a critical examination and an empirical application.

    Institutionalism

    Why institutions matter : the new institutionalism in political science
    Lowndes Vivien, Roberts Mark
    Basingstoke, Hampshire : Palgrave Macmillan : 2013. : x, 236 pages :
    ISBN: 978-0-333-92955-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Van Hees M.
    Explaining institutions: a defence of reductionism
    Ingår i:
    European journal of political research
    Oxford : Blackwell : 1997- : 32 : sid. 51-69 :
    Obligatorisk

    Nilsson Jens
    Local Political Decision-Making: A Case of Rationality of Appropriateness
    Ingår i:
    Local government studies [Elektronisk resurs].
    London : Taylor & Francis : 2001- : 41 : sid. 917-936 :
    Obligatorisk

    Christensen Tom
    Organization theory and the public sector
    London : Routledge : 2007 : xv, 191 p. :
    ISBN: 9780415433808
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The new Institutionalism: organizational factors in political life
    March J. G., Olsen J. P.
    Ingår i:
    The American political science review
    [Washington, D.C., etc.] : American Political Science Association. : 78 : sid. 734-749 :

    What logics drive the choices of public decision-makers?
    Nilsson Jens, Lundmark Carina, Sandström Annica
    Luleå : Luleå tekniska universitet : 2018 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ltu:diva-66964
    ISBN: 978-91-7790-020-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Peters B. Guy.
    Institutional theory in political science : the new institutionalism
    Fourth edition. : Northampton, MA : Edward Elgar Pub. : [2019] : xii, 293 pages :
    ISBN: 9781786437921
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Poststructuralism and Social Constructivism

    Belsey Catherine
    Poststructuralism : a very short introduction
    New York : Oxford University Press : 2002 : 117 s. :
    ISBN: 0-19-280180-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fleetwood Steve
    Ontology in Organization and Managements Studies: A Critical Realist Perspective
    Ingår i:
    Organization
    London : Sage : 1999- : 12 : sid. 197-222 :
    Obligatorisk

    Cole Mike
    Might it be in the practice that it fails to succeed? A Marxist critique of claims for postmodernism and poststructuralism as forces for social change and social justice
    Ingår i:
    British journal of sociology of education [Elektronisk resurs].
    London : Taylor & Francis : 1999- : 24 : sid. 487-500 :
    Obligatorisk

    Callinicos Alex
    Against postmodernism : a marxist critique
    Cambridge : Polity : 1989 : 207 s. :
    ISBN: 0-7456-0613-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Müller Martin
    Lack and jouissance in hegemonic discourse of identification with the state
    Ingår i:
    Organization
    London : Sage : 1999- : 20 : sid. 279–298 :

    Selby Jan
    Engaging Foucault: Discourse, Liberal Governance and the Limits of Foucauldian IR
    Ingår i:
    International relations
    London : Sage : 2001- : 21 :

    Discourse analysis as theory and method
    Winther Jørgensen Marianne, Phillips Louise
    London : Sage : 2002 : 229 s. :
    ISBN: 0761971114
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rational Choice

    Hindmoor Andrew
    Rational Choice
    Basingstoke : Palgrave : 2006 :
    Obligatorisk

    Pathologies of rational choice theory : a critique of applications in political science
    Green Donald P., Shapiro Ian
    New Haven : Yale University Press : cop. 1994 : xi, 239 s. :
    ISBN: 0-300-05914-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Explaining modes of participation: a dynamic test of alternative rational choice models
    Bäck Hanna, Teorell Jan, Westholm Anders
    Ingår i:
    Scandinavian political studies
    Oxford : Blackwell : 1998- : 34 : sid. 74-97 :
    Obligatorisk

    Laver Michael
    Private desires, political action : an invitation to the politics of rational choice
    London : SAGE : 1997 : PDF (163 s.) :
    ISBN: 978-1-4462-1704-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Olson Mancur
    The logic of collective action : public goods and the theory of groups
    7th pr. : Cambridge : Harvard University Press : 1977 : x, [2], 186 s. :
    ISBN: 0-674-53700-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Eriksson Lina.
    Rational choice theory : potential and limits
    Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2011. : 284 s. :
    ISBN: 0230545084
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gilboa Itzhak
    Rational choice
    Cambridge, Mass. : MIT Press : 2010 : xviii, 158 p. :
    ISBN: 9780262014007
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Literature on selected analytical approaches

    At the beginning of the course, the students and the lecturer select three additional approaches for further study.

    Feminism

    Budgeon Shelley
    The Contradictions of Successful Femininity: third-Wave Feminism, Postfeminism and ‘New’ Femininities
    Ingår i:
    New femininities
    Houndmills, Basingstoke, Hampshire : Palgrave Macmillan : 2011 : xxi, 336 p. :
    Obligatorisk

    Donovan Josephine
    Feminist theory : the intellectual traditions
    4. ed., rev. and expanded. : New York : Continuum : 2012. : xvi, 287 p. :
    ISBN: 978-1-4411-6830-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Regional development policies and the constructions of gender equality: the Swedish case
    Hudson C, Rönnblom M.
    Ingår i:
    European journal of political research
    Oxford : Blackwell : 1997- : 46 : sid. 47-68 :
    Obligatorisk

    Dietz Mary G.
    Current Controversies in Feminist Theory
    Ingår i:
    Annual review of political science.
    Palo Alto, Calif. : Annual Reviews Inc. : Vol. 1(1998)- : 6 : sid. 399-431 :

    Evans Mary
    The SAGE handbook of feminist theory
    London : SAGE Publications : 2014 : 650 p. :
    ISBN: 9781446252413
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mohanty Chandra Talpade
    Under western eyes. Feminist scholarship and colonial discourses.
    Ingår i:
    Feminist review.
    London,c 1979- : 1979- : sid. 61-88 :

    Green Political Theory

    Political theory and the ecological challenge
    Dobson Andrew, Eckersley Robyn
    Cambridge : Cambridge University Press : 2006 : 262 s. :
    http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip067/2006001738.html
    ISBN: 0-521-54698-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Robinson J.
    Squaring the Circle? Some Thoughts on the Idea of Sustainable Development
    Ingår i:
    Ecological economics
    Amsterdam : Elsevier : 1989- : 48 : sid. 369-384 :
    Obligatorisk

    Green political theory in a climate-changed world: between innovation and restraint
    Symons Jonathan, Karlsson Rasmus
    Ingår i:
    Environmental politics [Elektronisk resurs].
    London : Taylor & Francis : 2001- : 24 : sid. 173-192 :
    Obligatorisk

    Dobson Andrew
    Green political thought
    4. ed. : London : Routledge : 2007 : xi, 225 s. :
    ISBN: 0-415-40352-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Carter Neil
    The politics of the environment : ideas, activism, policy
    2. ed. : Cambridge ;a New York : Cambridge University Press : 2007 : xxi, 410 s. :
    ISBN: 978-0-521-68745-4 (pbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Critical Realism

    Danermark Berth
    Explaining society : critical realism in the social sciences
    London : Routledge : 2002 : 221 s. :
    ISBN: 041522182X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fletcher Amber, J.
    Applying Critical Realism in Qualitative Research: Methodology Meets Method
    Ingår i:
    International journal of social research methodology [Elektronisk resurs].
    London : Taylor & Francis : 1999- : 20 : sid. 181-194 :
    Obligatorisk

    Kurki M.
    Critical realism and causal analysis in international relations
    Ingår i:
    Millennium
    London : Millennium Publ. Group : 1971- : 35 : sid. 361-378 :
    Obligatorisk

    Archer Margaret Scotford
    Realist social theory : the morphogenetic approach
    Cambridge : Cambridge University Press : 1995 : 354 s. :
    ISBN: 0-521-48176-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tourish Dennis
    ’Evidence Based Management’, or ‘Evidence Oriented Organizing’? A critical realist perspective
    Ingår i:
    Organization
    London : Sage : 1999- : 20 : sid. 173-192 :
    Obligatorisk

    Marxism

    Marxism and social science
    Gamble Andrew, Marsh David, Tant Tony
    Basingstoke : Macmillan : 1999 : 381 s. :
    ISBN: 0-333-65595-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Burnham Peter
    Class, capital and crisis. A return to fundamentals
    Ingår i:
    Political studies review
    Oxford : Blackwell : 2003- : 8 : sid. 27-39 :
    Obligatorisk

    Pearce Carol
    A critique of Marxism-Leninism as theory and praxis
    Ingår i:
    Review of African political economy
    19uu- : sid. 102-114 :
    Obligatorisk

    The new 'hidden abode': reflections on value and labour in the new economy
    Böhm Steffen, Land Chris
    Ingår i:
    Sociological review (Oxford)
    Oxford : Blackwell : 1997- : 60 : sid. 217-240 :

    Creaven Sean
    Marxism and realism : a materialistic application of realism in the social sciences
    London : Routledge : 2000 : 325 s. :
    ISBN: 0-415-23622-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Post-Colonialsm

    Loomba Ania
    Colonialism/postcolonialism
    Third edition. : 2015 : 304 pages :
    ISBN: 1138807184
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Postcolonialism, feminism, and religious discourse
    Donaldson Laura E, Kwok Pui-lan
    New York : Routledge : 2002 : 219 s. :
    ISBN: 0-415-92887-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rattansi Ali
    Postcolonialism and Its Discontents
    Ingår i:
    Economy and society
    London : Routledge : 2000- : 26 : sid. 480-800 :
    Obligatorisk

    Reimerson Elsa
    Between nature and culture: Exploring space for indigenous agency in the Convention on Biological Diversity
    Ingår i:
    Environmental politics [Elektronisk resurs].
    London : Taylor & Francis : 2001- : 22 : sid. 992-1009 :
    Obligatorisk

    Orientalism
    Said Edward W., Sjöström Hans O.
    [Ny utg.] : Stockholm : Ordfront : 2000 : 517 s. :
    ISBN: 91-7324-794-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2018 vecka 37

    Core Reading

    Hay Colin
    Political analysis : a critical introduction
    Basingstoke : Palgrave : 2002 : xiii, 314 s. :
    ISBN: 0-333-75002-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Doing political science and international relations : theories in action
    Savigny Heather., Marsden Lee.
    Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2011. : xiv, 321 s. :
    ISBN: 0-230-24586-2 ¹65.00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Theory and methods in political science
    Lowndes Vivien, Marsh David, Stoker Gerry
    Fourth edition : London : Palgrave : 2018 : 391 sidor :
    ISBN: 978-1-137-60351-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Literature on compulsory analytical approaches

    For each approach, the expected reading consists of a major book, a critical examination and an empirical application.

    Institutionalism

    Why institutions matter : the new institutionalism in political science
    Lowndes Vivien, Roberts Mark
    Basingstoke, Hampshire : Palgrave Macmillan : 2013. : x, 236 pages :
    ISBN: 978-0-333-92955-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Van Hees M.
    Explaining institutions: a defence of reductionism
    Ingår i:
    European journal of political research
    Oxford : Blackwell : 1997- : 32 : sid. 51-69 :
    Obligatorisk

    Nilsson Jens
    Local Political Decision-Making: A Case of Rationality of Appropriateness
    Ingår i:
    Local government studies [Elektronisk resurs].
    London : Taylor & Francis : 2001- : 41 : sid. 917-936 :
    Obligatorisk

    Christensen Tom
    Organization theory and the public sector
    London : Routledge : 2007 : xv, 191 p. :
    ISBN: 9780415433808
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The new Institutionalism: organizational factors in political life
    March J. G., Olsen J. P.
    Ingår i:
    The American political science review
    [Washington, D.C., etc.] : American Political Science Association. : 78 : sid. 734-749 :

    What logics drive the choices of public decision-makers?
    Nilsson Jens, Lundmark Carina, Sandström Annica
    Luleå : Luleå tekniska universitet : 2018 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ltu:diva-66964
    ISBN: 978-91-7790-020-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Peters B. Guy
    Institutional theory in political science : the new institutionalism
    3., [rev.] ed. : London : Continuum : 2012 : 222 s. :
    ISBN: 9781441192868 (hbk.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Poststructuralism and Social Constructivism

    Belsey Catherine
    Poststructuralism : a very short introduction
    New York : Oxford University Press : 2002 : 117 s. :
    ISBN: 0-19-280180-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fleetwood Steve
    Ontology in Organization and Managements Studies: A Critical Realist Perspective
    Ingår i:
    Organization
    London : Sage : 1999- : 12 : sid. 197-222 :
    Obligatorisk

    Cole Mike
    Might it be in the practice that it fails to succeed? A Marxist critique of claims for postmodernism and poststructuralism as forces for social change and social justice
    Ingår i:
    British journal of sociology of education [Elektronisk resurs].
    London : Taylor & Francis : 1999- : 24 : sid. 487-500 :
    Obligatorisk

    Callinicos Alex
    Against postmodernism : a marxist critique
    Cambridge : Polity : 1989 : 207 s. :
    ISBN: 0-7456-0613-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Müller Martin
    Lack and jouissance in hegemonic discourse of identification with the state
    Ingår i:
    Organization
    London : Sage : 1999- : 20 : sid. 279–298 :

    Selby Jan
    Engaging Foucault: Discourse, Liberal Governance and the Limits of Foucauldian IR
    Ingår i:
    International relations
    London : Sage : 2001- : 21 :

    Discourse analysis as theory and method
    Winther Jørgensen Marianne, Phillips Louise
    London : Sage : 2002 : 229 s. :
    ISBN: 0761971114
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rational Choice

    Hindmoor Andrew
    Rational Choice
    Basingstoke : Palgrave : 2006 :
    Obligatorisk

    Pathologies of rational choice theory : a critique of applications in political science
    Green Donald P., Shapiro Ian
    New Haven : Yale University Press : cop. 1994 : xi, 239 s. :
    ISBN: 0-300-05914-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Explaining modes of participation: a dynamic test of alternative rational choice models
    Bäck Hanna, Teorell Jan, Westholm Anders
    Ingår i:
    Scandinavian political studies
    Oxford : Blackwell : 1998- : 34 : sid. 74-97 :
    Obligatorisk

    Laver Michael
    Private desires, political action : an invitation to the politics of rational choice
    London : SAGE : 1997 : PDF (163 s.) :
    ISBN: 978-1-4462-1704-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Olson Mancur
    The logic of collective action : public goods and the theory of groups
    7th pr. : Cambridge : Harvard University Press : 1977 : x, [2], 186 s. :
    ISBN: 0-674-53700-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Eriksson Lina.
    Rational choice theory : potential and limits
    Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2011. : 284 s. :
    ISBN: 0230545084
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gilboa Itzhak
    Rational choice
    Cambridge, Mass. : MIT Press : 2010 : xviii, 158 p. :
    ISBN: 9780262014007
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Literature on selected analytical approaches

    At the beginning of the course, the students and the lecturer select three additional approaches for further study.

    Feminism

    Budgeon Shelley
    The Contradictions of Successful Femininity: third-Wave Feminism, Postfeminism and ‘New’ Femininities
    Ingår i:
    New femininities
    Houndmills, Basingstoke, Hampshire : Palgrave Macmillan : 2011 : xxi, 336 p. :
    Obligatorisk

    Donovan Josephine
    Feminist theory : the intellectual traditions
    4. ed., rev. and expanded. : New York : Continuum : 2012. : xvi, 287 p. :
    ISBN: 978-1-4411-6830-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Regional development policies and the constructions of gender equality: the Swedish case
    Hudson C, Rönnblom M.
    Ingår i:
    European journal of political research
    Oxford : Blackwell : 1997- : 46 : sid. 47-68 :
    Obligatorisk

    Dietz Mary G.
    Current Controversies in Feminist Theory
    Ingår i:
    Annual review of political science.
    Palo Alto, Calif. : Annual Reviews Inc. : Vol. 1(1998)- : 6 : sid. 399-431 :

    Evans Mary
    The SAGE handbook of feminist theory
    London : SAGE Publications : 2014 : 650 p. :
    ISBN: 9781446252413
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mohanty Chandra Talpade
    Under western eyes. Feminist scholarship and colonial discourses.
    Ingår i:
    Feminist review.
    London,c 1979- : 1979- : sid. 61-88 :

    Green Political Theory

    Political theory and the ecological challenge
    Dobson Andrew, Eckersley Robyn
    Cambridge : Cambridge University Press : 2006 : 262 s. :
    http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip067/2006001738.html
    ISBN: 0-521-54698-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Robinson J.
    Squaring the Circle? Some Thoughts on the Idea of Sustainable Development
    Ingår i:
    Ecological economics
    Amsterdam : Elsevier : 1989- : 48 : sid. 369-384 :
    Obligatorisk

    Green political theory in a climate-changed world: between innovation and restraint
    Symons Jonathan, Karlsson Rasmus
    Ingår i:
    Environmental politics [Elektronisk resurs].
    London : Taylor & Francis : 2001- : 24 : sid. 173-192 :
    Obligatorisk

    Dobson Andrew
    Green political thought
    4. ed. : London : Routledge : 2007 : xi, 225 s. :
    ISBN: 0-415-40352-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Critical Realism

    Danermark Berth
    Explaining society : critical realism in the social sciences
    London : Routledge : 2002 : 221 s. :
    ISBN: 041522182X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kurki M.
    Critical realism and causal analysis in international relations
    Ingår i:
    Millennium
    London : Millennium Publ. Group : 1971- : 35 : sid. 361-378 :
    Obligatorisk

    Tourish Dennis
    ’Evidence Based Management’, or ‘Evidence Oriented Organizing’? A critical realist perspective
    Ingår i:
    Organization
    London : Sage : 1999- : 20 : sid. 173-192 :
    Obligatorisk

    Archer Margaret Scotford
    Realist social theory : the morphogenetic approach
    Cambridge : Cambridge University Press : 1995 : 354 s. :
    ISBN: 0-521-48176-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Marxism

    Marxism and social science
    Gamble Andrew, Marsh David, Tant Tony
    Basingstoke : Macmillan : 1999 : 381 s. :
    ISBN: 0-333-65595-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Burnham Peter
    Class, capital and crisis. A return to fundamentals
    Ingår i:
    Political studies review
    Oxford : Blackwell : 2003- : 8 : sid. 27-39 :
    Obligatorisk

    Pearce Carol
    A critique of Marxism-Leninism as theory and praxis
    Ingår i:
    Review of African political economy
    19uu- : sid. 102-114 :
    Obligatorisk

    The new 'hidden abode': reflections on value and labour in the new economy
    Böhm Steffen, Land Chris
    Ingår i:
    Sociological review (Oxford)
    Oxford : Blackwell : 1997- : 60 : sid. 217-240 :

    Creaven Sean
    Marxism and realism : a materialistic application of realism in the social sciences
    London : Routledge : 2000 : 325 s. :
    ISBN: 0-415-23622-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Post-Colonialsm

    Loomba Ania
    Colonialism/postcolonialism
    Third edition. : 2015 : 304 pages :
    ISBN: 1138807184
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Postcolonialism, feminism, and religious discourse
    Donaldson Laura E, Kwok Pui-lan
    New York : Routledge : 2002 : 219 s. :
    ISBN: 0-415-92887-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rattansi Ali
    Postcolonialism and Its Discontents
    Ingår i:
    Economy and society
    London : Routledge : 2000- : 26 : sid. 480-800 :
    Obligatorisk

    Orientalism
    Said Edward W., Sjöström Hans O.
    [Ny utg.] : Stockholm : Ordfront : 2000 : 517 s. :
    ISBN: 91-7324-794-4
    Se Umeå UB:s söktjänst