"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Verksamhetsförlagd utbildning, 15 hp

Engelskt namn: Practical Work Experience

Denna kursplan gäller: 2012-01-02 till 2012-01-08 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SV046

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Ekonomisk historia: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Enheten för ekonomisk historia

Beslutad av: Programkommittén, 2009-05-11

Reviderad av: Programkommittén, 2011-03-21

Innehåll

Målet med kursen är att den studerande genom att följa en rutinerad läkarsekreterare och genom att integrera teori och praktik skall få en allsidig kunskap i och träning i vårdadministrativt arbete. Den studerande skall aktivt ta del av den löpande verksamheten under sin VFU. Inom praktikens ram skall frågor om etik, sekretess och professionalitet behandlas liksom den egna personlighetens betydelse för utövandet av vårdadministration. Under perioden skall ett antal uppgifter kopplade till de tidigare teoretiska kurserna lösas. Dessutom skall den studerande föra dagbok som i slutet sammanfattas till en rapport. Regelbunden kontakt med utsedda handledare är viktig. Den studerande upprättar tillsammans med fälthandledaren en individuell VFU-plan.

Förväntade studieresultat

Vårdadministrativa programmets VFU skall ge den studerande erfarenhet och färdighetsträning inom vårdadministration. Efter genomgången kurs förväntas den studerande kunna • Redogöra för sina erfarenheter av vårdadministrativt arbete • Förstå och förhålla sig professionellt till etiska frågeställningar, lagar och sekretess • Förstå den egna personlighetens betydelse för utövandet av yrket • Utifrån ett formulerat problemområde samla in data/information för kommande självständigt arbete

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs att den studerande är antagen till Vårdadministrativa programmet och har fullgjort kursmomenten 1-4 samt Svensk medicinsk terminologi (delar av kurs 5) med godkänt resultat.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i huvudsak i form av individuell handledning och färdighetsträning på praktikplatsen. En till två timmar per vecka avsätts för enskild handledning på praktikplatsen. Handledaren vid universitetet träffar fälthandledare och praktikant en gång. Praktiken omfattar 10 veckor. Om den studerande är frånvarande längre tid än fem dagar kontaktas ansvariga lärare för diskussion om hur den förlorade tiden kan kompenseras. Examinator för kursen VFU kan, i samråd med fälthandledaren, med omedelbar verkan avbryta den studerandes praktik om allvarliga brister i det professionella förhållningssättet föreligger hos den studerande. Bedömningskriterier Närvaro • Närvaro enligt kurskraven är 4 dagar/vecka under en period av 10 veckor, samt enligt arbetsplatsens tider • Passar tider för de egna arbetsuppgifterna • Anmäler frånvaro till fälthandledaren och tar själv upp frågan om hur den skall tas igen Professionalism i förhållande till arbetets karaktär • Håller på sekretess och andra etiska principer • Följer aktuell lagstiftning inom vårdadministration • Sammanfattar och reflekterar över sina iakttagelser, skriftligt och muntligt Professionalism i förhållande till handledaren och andra på praktikplatsen • Håller handledaren informerad om de pågående arbetsuppgifterna • Bidrar till att etablera en meningsfull handledarrelation där den studerande tar emot och använder sig av handledningen • Förbereder sig inför och tar del av ansvaret för handledningen • Samarbetar med kollegor, andra yrkesgrupper och andra involverade • Kommunicerar öppet och intresserat med andra yrkeskategorier • Har en förståelse för den egna kompetensens gränser samt ber om hjälp när det behövs • Har initiativförmåga, planerar sin tid, både dag för dag och för praktiktiden i stort Social kompetens på arbetsplatsen • Visar hänsyn mot andra på praktikplatsen • Uppför sig på ett ansvarsfullt sätt • Visar aktivt intresse för arbetsplatsens verksamhet, för andra arbete och kunskaper.

Examination

Examinationen är individuell och av fortlöpande karaktär under praktiktiden. Fälthandledaren ger i slutet av praktikperioden en kort redovisning av praktikens innehåll samt en kortfattad skriftlig bedömning av praktikantens insatser och förmågor (se bedömningskriterier nedan). För godkänd VFU krävs inlämnad fälthandledarrapport, rapport från den studerande samt godkänt på de uppgifter som genomförts. Rapporten från fälthandledaren är vägledande för den kursansvariges betygsättning. Alla tre delarna skall vara godkända. Betyget kan vara godkänd eller underkänd. Studerande som i olika situationer under praktikperioden uppträtt oetiskt eller på annat sätt visat allvarliga brister i ett professionellt förhållningssätt ska underkännas på kursen. Vid ett underkännande ska en ny bedömning göras. Praktiken görs därmed om i sin helhet med en ny fälthandledare. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Studierektor/biträdande studierektor beslutar om tillgodoräknande på moment/kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 1

Verksamhetsförlagd utbildning

Vård- och omsorgsarbete
Blume Barbro, Karlström Elisabeth, Lennartsson Sonia
2., [omarb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 224 s. :
http://www.liber.se/productimage/large/saknas.jpg
ISBN: 978-91-47-09249-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 7: Etik och möte med människor

Uppsatshandboken. : Hur du lyckas med din uppsats
Ekengren Anne-Marie, Hinnfors Jonas
Lund : Studentlitteratur : 2006 :
Obligatorisk

Holmblad Brunsson Karin
Reda ut eller trassla till? : handbok för utredare
[2., omarb. uppl.] : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 106 s. :
ISBN: 91-44-04302-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

I rättvisans namn : ansvar, skuld och säkerhet i vården
Ödegård Synnöve, Wallgren Gunnel A.
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2007 : 343 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/4705354o.jpg
ISBN: 978-91-47-05354-4 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Valda delar)

Lundquist Lennart
Etik och förvaltning
Ingår i:
Politik som organisation
Stockholm : SNS förlag : 2010 : 324 s. :
Obligatorisk

Forskningsmetodikens grunder
Patel Runa, Davidson Bo
Lund : Studentlitteratur : 2003 :
Obligatorisk