"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

The EU, power, and democracy, 7,5 hp

Engelskt namn: The EU, power, and democracy

Denna kursplan gäller: 2018-01-15 till 2018-09-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SV059

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2013-09-30

Reviderad av: Prefekten, 2017-11-20

Innehåll

Syftet med kursen är att ge fördjupade och breddade kunskaper om den Europeiska Unionens historia, institutioner, policyarbete och demokratiska läge. Att gå med i EU är ett stort beslut med långtgående konsekvenser för medlemsstaterna. Detta väcker nya och viktiga frågor om ansvarsutkrävande och demokratiska processer – frågor som fortfarande behöver lösas. En sofistikerad förståelse av EU är därför en nödvändighet för att förstå den nationella politiken i dagens Europa.

Under kursens gång tittar vi närmre på frågor gällande hur EU är uppbyggt, hur det fattar beslut och hur medlemsstaterna bidrar till unionens arbete och påverkas av det. Vi kommer att lära oss hur eurozonen är strukturerad, hur EU kan skicka trupper till Mali och varför den gemensamma jordbrukspolitiken är så svår att reformera. Frågor om demokrati och legitimitet är nyckelteman som kommer att integreras i alla delar av kursen.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:

  • Förklara EU:s övergripande struktur samt förklara hur förändringarna som har skett sedan EU:s grundande påverkar organisationens dagliga arbete,
  • redogöra för EU:s viktigaste policyområden och för hur EU:s ökande inflytande påverkar demokrati och legitimitet i Europa.

För godkänd kurs ska den studerande avseende förmåga och färdighet kunna:

  • Använda europeiska integrationsteorier för att på ett övergripande plan kunna förklara varför EU har utvecklats som det har gjort
  • Utnyttja olika teorier och definitioner av demokrati för att bedöma kvaliteten på organisationens demokratiska situation.

Behörighetskrav

Univ: 30 hp i statsvetenskap eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen består av föreläsningar, seminarier, en bokrapport och en skriftlig tentamen. Föreläsningarnas syfte är att stötta studenternas lärande genom att utgöra ett komplement till böckerna på läslistan. Föreläsningarna ska ge en övergripande introduktion till ämnen som sedan kräver självstudier för att man tillskansa sig materialet på djupet. Seminarierna i sin tur utgör en möjlighet att diskutera några av de mer komplicerade frågorna för att öka förståelsen och testa den egna övertygelsen mot andras argument. Bokrapporten och tentamen utgör, tillsammans med seminarierna, examinerande inslag som förhoppningsvis också blir hjälpmedel för ökad förståelse. Allt som allt är hoppet att dessa olika delar av kursen ska samverka och integrera olika inlärningstekniker i kursen för effektivast möjliga inlärning.

Examination

Betyget under EU-kursen baseras på tre saker:

  • 1. Deltagande i de obligatoriska seminarierna
  • 2. En individuell bokrapport
  • 3. En salstentamen (går inte att komplettera)

Deltagandet i de obligatoriska seminarierna betygsätts med godkänt eller icke-godkänt. Bokrapporten och tentan betygsätts separat men poängen på båda läggs ihop och det totala resultatet kan sedan tilldelas ett av tre betyg: Underkänt, Godkänt eller Väl Godkänt.
 
Generella regler kring examination
En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen.

I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har hen tio arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges eller under de uppsamlingsveckor som institution genomför under vecka 34 och 35.

I de fall komplettering inte är möjlig (anges vid varje specifik examinationsuppgift ovan) gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver tillämpas uppsamlingsveckor vilket innebär att kompletteringar behandlas under fasta tider på året oberoende när kursen/momentet gavs. Dessa uppsamlingsveckor sker vecka 34 och 35.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.

Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
 
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en skriven och anonym kursutvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd, samt att studenten bereds möjlighet att anonymt ge synpunkter i digital form.

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 3

Course literature list and schedule can be found on the course homepage of the Department of Political Science:
Department of Political Science :
http://www.pol.umu.se/english/student/course-homepage/