Självständigt arbete i arbetsliv och hälsa - inriktning mot arbetsmiljöteknik, 15 hp
Engelskt namn: Project work in occupational health with specialisation in occupational health and safety engineering
Denna kursplan gäller: 2016-01-04
och tillsvidare
Kurskod: 3EM022
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Arbetsliv och hälsa: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa
Beslutad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2016-02-25
Innehåll
Studierna sker på helfart och är till största del nätbaserade. Kursen innefattar planering och genomförande av ett självständigt projektarbete inom området arbetsliv och hälsa med inriktning mot arbetsmiljöteknik. Studenten väljer ämnesområde och relevant vetenskaplig metod i samråd med handledare. Kursen omfattar att formulera frågeställning, datainsamling, dataanalys, rapportskrivning och presentation/försvar av det egna examensarbetet. Även att kritiskt granska andras examensarbeten ingår i kursen.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Uppvisa övergripande och för inriktningen arbetsmiljöteknik fördjupad kunskap av relevanta teorier inom området arbetsliv och hälsa
Uppvisa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen
Uppvisa kunskap om individskyddskrav och andra etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete
Färdighet och förmåga Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
visa förmåga att självständigt identifiera och formulera ett syfte med avgränsade frågeställningar
visa förmåga att självständigt planera och med adekvata metoder genomföra och dokumentera ett projektarbete i en vetenskaplig uppsats
visa förmåga att integrera kunskap, analysera resultat och diskutera komplexa företeelser
tillämpa metoder för litteratursökning samt välja relevant litteratur utifrån aktuell frågeställning
visa förmåga att självständigt muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera sina slutsatser i dialog med andra vid ett seminarium
konstruktivt granska, värdera och diskutera andras uppsatser vid ett seminarium
Värderingsförmåga och förhållningssätt Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Kritiskt granska och värdera teorier, metodval och resultat utifrån vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs kandidatexamen inom det teknisk-naturvetenskapliga området om minst 180 hp, En A/5, Kemi B/2, Sv B/3 samt avklarad kurs i ”Vetenskaplig teori, metod och etik i arbetsliv och hälsa, 7,5 hp” som ingår i magisterprogrammet i arbetsliv och hälsa, Umeå universitet.
Undervisningens upplägg
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt, individuellt och i grupp. Kursen är upplagd som modifierad distanskurs med två kursträffar i Umeå. Kursen är till största del nätbaserad, vilket förutsätter att studenten har tillgång till internet, webkamera och headset med mikrofon.
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på. Kursen kan ges på svenska och/eller engelska.
Examination
Kursen examineras individuellt genom ett självständigt arbete under kursens gång. Deltagande vid uppsatsseminarier är obligatoriskt och den studerande skall medverka kring andra projektarbeten i kursen.
Som betyg används en tregradig betygsskala Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att bli godkänd på kursen krävs följande: - godkänd skriftlig projektplan som godkänns av disputerad handledare och kursansvarig - att examinator godkänt uppsatsen efter att den presenterats och försvarats vid ett seminarium - godkänd insats vid presentation av och opponering på kurskamrats uppsats - fullgjorda obligatoriska moment
För betyget Väl godkänd på kursen krävs utöver kraven för godkänd betyget Väl godkänd på uppsatsen. Studenten har rätt till totalt fem examinationstillfällen, men skall efter tre prov ansöka om plats i förnyad kurs. I de fall prov eller obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimligt proportionell uppgift anges.
Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.