"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Farmakoterapi, 13,5 hp

Engelskt namn: Pharmacotherapy

Denna kursplan gäller: 2019-12-30 till 2020-06-21 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3FA000

Högskolepoäng: 13,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Farmaci: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-12

Reviderad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2020-05-26

Innehåll

Kursen innehåller läkemedelsterapier inom sjukdomsområden som specificeras i aktuell studiehandledning. I kursen ingår också klinisk kemi innefattande tolkning av laboratorievärden samt journal. Kursen tar även upp läkemedel vid nedsatt njur- och leverfunktion, utsättning av läkemedel, biverkningar och interaktioner. Vidare ingår behandling av särskilda populationer som gravida/ammande, barn samt äldre.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs kunna:
* Söka, sortera, kritiskt granska, sammanställa samt föra vidare information kring läkemedelsbehandling och -användning, både enskilt och i grupp.

* Tolka och förklara avvikelser i laboratorievärden som tas upp i kursmaterialet.

* Beräkna och bedöma patienters njurfunktion samt anpassa läkemedelsdos till patienter med nedsatt njurfunktion.

* Identifiera sjukdomar utifrån symtom och laboratorievärden för de sjukdomsområden som ingår i kursmaterialet (specificeras i aktuell studiehandledning).

* Värdera, rekommendera och motivera läkemedelsterapi i enlighet med gällande rekommendationer samt utifrån patienters individuella förutsättningar och läkemedlens specifika egenskaper.

* Ange och motivera lämplig dos, doseringsintervall och läkemedelsform till en given patient utifrån dennes individuella förutsättningar och läkemedlens specifika egenskaper samt i enlighet med gällande rekommendationer.

* Beskriva, urskilja och värdera läkemedelsrelaterade problem, exempelvis biverkningar, kliniskt relevanta läkemedelsinteraktioner och bristande följsamhet samt föreslå åtgärder för patienten.

* Rekommendera och motivera lämplig icke-farmakologisk behandling till given patient i enlighet med gällande rekommendationer.

Behörighetskrav

Univ: Biomedicinsk vetenskap 2, 3FA017 Farmakologi för farmaceuter, 5KE041 Farmaceutisk kemi 2, 3FA009 Farmakokinetik eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningens uppläggning
Kursen är nätbaserad. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar (de flesta i form av videoföreläsningar), självstudier, övningsuppgifter och gruppseminarier. Kursen är baserad på patientfall som redovisas på gruppseminarier. Under merparten av kursen används arbetssättet problembaserat lärande (PBL). Eftersom kursen är nätbaserad bedrivs största delen av studierna i hemmet eller på lärcentra. Viss undervisning är förlagd till Umeå. Obligatoriska moment under kursen är samtliga seminarier samt slutprov.

Examination

Examinationen utgörs av skriftlig tentamen (10,5hp) vid kursens slut och obligatoriska moment (3hp). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. De obligatoriska moment som ingår är samtliga seminarier. Betyg på seminarierna ges som godkänd (G) eller underkänd (U). Vid seminarierna krävs ett aktivt deltagande för godkänt betyg. Vid frånvaro vid de obligatoriska momenten skall dessa göras senare i samråd med examinator. Under kursens gång är det möjligt att komplettera maximalt två seminarier. Vid frånvaro på fler än två seminarier sker komplettering vid nästa kurstillfälle.

Betyg som ges på hela kursen är godkänd (G), väl godkänd (VG) eller underkänd (U). Studerande som underkänts, har rätt att göra om obligatoriska moment för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i obligatoriskt moment för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat försök. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslut ska sedan meddelas studenten.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt.



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.