"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Farmakokinetik, 6 hp

Engelskt namn: Pharmacokinetics

Denna kursplan gäller: 2018-11-05 till 2020-06-21 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3FA009

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Farmaci: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-12

Reviderad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2018-11-18

Innehåll

Kursen innehåller läkemedels absorption, distribution och elimination i kroppen efter intravaskulär och extravaskulär administrering. Kursen tar även upp beräkning och värdering av farmakokinetiska och farmakodynamiska parametrar efter både enstaka och upprepad dosering, modeller för beskrivning av läkemedels absorption, distribution och elimination samt linjär och icke-linjär kinetik. Vidare behandlas sambandet mellan farmakokinetik och farmakodynamik för att förstå ett läkemedels effekt. Kursen innehåller även läkemedelsmetabolism, interindividuella variationer i farmakokinetik inklusive farmakogenetik och doseringsstrategier för optimal läkemedelsanvändning samt farmakokinetiska läkemedelsinteraktioner.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs kunna
- Beskriva vad som händer med ett läkemedel i kroppen, det vill säga beskriva processerna absorption, distribution och elimination av läkemedel i kroppen.
- Förklara betydelsen av farmakokinetiska och farmakodynamiska parametrar.
- Beräkna farmakokinetiska parametrar och beskriva hur dessa påverkar läkemedels absorption, distribution och elimination.
- Förklara på vilket sätt farmakokinetiska och farmakodynamiska parametrar tillsammans avgör ett läkemedels effekt i kroppen.
- Beskriva hur individuella variationer mellan människor påverkar farmakokinetiken och därmed doseringen av läkemedel.
- Beskriva mekanismer bakom och orsaker till farmakokinetiska läkemedelsinteraktioner, det vill säga interaktioner som påverkar läkemedels absorption, distribution och elimination.
- Redogöra för hur man med kunskap om ett läkemedels farmakokinetik och farmakodynamik kan optimera läkemedelsbehandlingen.
- Använda sin förståelse för och kunskap i farmakokinetik för att lösa eller förutsäga vissa problem i klinisk användning av läkemedel.
- Kritiskt värdera farmakokinetisk information och informera om ett läkemedels farmakokinetik.

Behörighetskrav

Univ: 5MO094 Biomedicinsk vetenskap 2, 3FA017 Farmakologi för farmaceuter, 3FA029 Galenisk Farmaci och 5KE164 Läkemedelskemi eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen är nätbaserad. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar (de flesta i form av videoföreläsningar), självstudier, övningsuppgifter och gruppseminarier. Eftersom kursen är nätbaserad bedrivs största delen av studierna i hemmet eller på lärcentra. Viss undervisning är förlagd till Umeå. Vissa träffar och moment är obligatoriska och detta anges i studiehandledningen.

Examination

Examinationen utgörs av skriftlig tentamen (5,7hp) vid kursens slut och obligatoriska moment (0,3hp). På hela kursen ges något av betygen godkänd (G), väl godkänd (VG) eller underkänd (U) baserat på den skriftliga tentamen vid kursens slut. På de obligatoriska momenten ges endast betygen godkänd (G) eller underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända.

Studerande som underkänts, har rätt att göra om obligatoriska moment för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i obligatoriskt moment för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat försök. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.