"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Farmakokinetik och läkemedelsmetabolism, 4,5 hp

Engelskt namn: Pharmacokinetics and drug metabolism

Denna kursplan gäller: 2013-02-18 till 2015-01-11 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3FA015

Högskolepoäng: 4,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Farmaci: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-03-05

Innehåll

Den här kursen tar upp metoder och strategier för hur farmakokinetiska data erhålls i människa och i djur. Dessutom behandlas beräkningsmetoder och simuleringsmodeller av farmakokinetiska data. Begreppet farmakodynamik tas upp och sätts i relation till farmakokinetiska studier. Vidare pekar kursen på betydelsen av farmakokinetiska och -dynamiska studier vid läkemedelsutveckling. Kursen behandlar kända faktorer som orsakar inter- och intraindividuell farmakokinetisk och -dynamisk variabilitet så som sjukdom, ålder och kön, och ställningstaganden relaterade till dessa fenomen.

I läkemedelsmetabolismdelen behandlas metoder och strategier för att studera och utvärdera läkemedelsmetabolism i djurmodeller och in vitro och dessas plats i läkemedelsutveckling. Dessutom behandlas begreppen induktion och inhibition av läkemedelsmetaboliserande enzymer. Betydelsen av farmakogenetik och polymorfism på läkemedelsmetabolism och farmakokinetik belyses också, med fokus på en klinisk tillämpning.

Dessutom ingår utredningsuppgifter i form av case som redovisas muntligen.

Förväntade studieresultat

Efter kursen ska studenten kunna:
• Tillämpa metoder och strategier för att undersöka nya läkemedelssubstansers farmakokinetiska och -dynamiska egenskaper
• Beräkna, bedöma och kvalitetssäkra farmakokinetiska data erhållna genom experiment i människa och i olika djurarter och utifrån dessa bestämma farmakokinetiska egenskaper för en läkemedelssubstans och dess metaboliter
• Utvärdera farmakokinetiska och -dynamiska data och utifrån dessa välja kandidatsubstans att gå vidare med till läkemedelsutveckling
• Beskriva de grundläggande metoderna för studier av läkemedelsmetabolism vid läkemedelsutveckling
• Utvärdera studier av läkemedelsmetabolism in vitro och in vivo
• Identifiera och lösa grundläggande frågeställningar kring induktion och inhibition av hos läkemedelsmetaboliserande enzymer från ett farmakokinetiskt perspektiv
• Beskriva begreppen farmakogenetik och genetisk polymorfism och redogöra för dess relevans för farmakokinetiken
• Förklara innebörden av metabolismberoende biverkningar av interaktioner

Behörighetskrav

Krav på kandidatexamen i farmaci innehållande minst 90 hp farmaci (innehållande kurser i farmakologi, farmakokinetik, galenisk farmaci och samhällsfarmaci) samt farmacevtisk kemi 30 hp och biomedicinsk vetenskap 30 hp alternativt receptarieexamen 180 hp eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Kursen är nätbaserad. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar (i form av videoföreläsningar), självstudier, caseuppgifter, gruppseminarier. Eftersom kursen är nätbaserad bedrivs största delen av studierna i hemmet. Obligatoriska moment är närvaro vid caseredovisningsseminarium.

Examination

Caseutredningsuppgifterna under kursen ingår i den slutliga examinationen tillsammans med en skriftlig tentamen. På tentamen sätts något av betygen godkänd (G), väl godkänd (VG) eller underkänd (U). På obligatoriska moment ges endast betygen godkänd (G) eller underkänd (U). På hela kursen ges något av betygen godkänd (G), väl godkänd (VG) eller underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i obligatoriskt moment för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat försök. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. Möjligheten att komplettera inte godkända obligatoriska praktiska moment kan beredas tidigast vid nästa kurstillfälle och endast i mån av plats.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och
tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 8

Clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics : concepts and applications
Rowland Malcolm, Tozer Thomas N., Rowland Malcolm.
4th ed. : Philadelphia : Wolters Kluwer Health/Lippincott William & Wilkins : c2011 : xxii, 839 p. :
ISBN: 978-0-7817-5009-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst