"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete i farmaci, 30 hp

Engelskt namn: Degree Project in Pharmacy

Denna kursplan gäller: 2016-02-29 till 2020-12-06 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3FA030

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Farmaci: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Beslutad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-02-01

Innehåll

Den studerande skall fördjupa och bredda sina kunskaper i farmaci, utveckla sin förmåga att tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden, samt träna sig i att självständigt genomföra och redovisa en större uppgift. Uppgiften skall vara av forskningsliknande karaktär. Studenten skall aktivt delta i planeringen av projektet, självständigt lösa uppgiften, dokumentera samt redovisa resultat både skriftligen och muntligen.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande:

- visa kunskap och förståelse inom farmaci, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
- visa fördjupad metodkunskap inom farmaci
- visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
- visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för, analysera och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa
- visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs receptarieexamen 180 hp alternativt kandidatexamen i farmaci inklusive minst 90 hp farmaci (inklusive kurser i farmakologi, farmakokinetik, galenisk farmaci och samhällsfarmaci) samt farmacevtisk kemi 30 hp och biomedicinsk vetenskap 30 hp eller motsvarande kunskaper samt minst 45 hp farmacikurser på avancerad nivå.

Undervisningens upplägg

Undervisningen meddelas i form av handledning. Examensarbetet kan ske vid någon av de institutioner och avdelningar som är involverade i utbildningen, läkemedelsindustrin, annan industri med läkemedelsinriktning, projekt inom apoteksverksamhet, svensk myndighet som t ex Läkemedelsverket eller andra av programrådet för utbildningen godkända institutioner. Under kursen ingår ett obligatoriskt metodseminarium samt ett halvtidsseminarium.

Examination

Examensarbetet redovisas i en skriftlig rapport. Rapporten ska även presenteras muntligt på ett seminarium. För att bli godkänd på kursen krävs, förutom den skriftliga rapporten, följande:
•    Godkänt deltagande i metodseminarium
•    Godkänt deltagande i halvtidsseminarium
•    Godkänt försvar av eget examensarbete samt godkänd kritisk granskning och opponentskap på en kurskamrats arbete (examinationsseminarium)

Kursen är indelad i tre moment: metodseminarium 3 hp, halvtidsseminarium 12 hp samt examinationsseminarium 15 hp. Vid examinationen beaktas såväl det utförda arbetet som den slutliga rapporten och den muntliga redovisningen. Kursen betygsätts med något av betygen: Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Om den skriftliga rapporten blir underkänd måste den skrivas om och prövas på nytt vid annat kurstillfälle. Försvaret av det egna arbetet, den muntliga presentationen samt oppositionen av en kurskamrats arbete kan bli underkända och måste i så fallgöras om då kursen ges vid annat tillfälle. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till institutionen för Farmakologi och klinisk neurovetenskap.

Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.