"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Attack och försvar, 13,5 hp

Engelskt namn: Attack and Defence

Denna kursplan gäller: 2019-09-02 till 2020-01-19 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3MB029

Högskolepoäng: 13,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2012-06-11

Reviderad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2019-06-11

Innehåll

Det övergripande målet med undervisningen är att ge grundläggande kunskap om mikroorganismer och virus samt principer för patogenes och människans försvar mot infektioner. Dessa kunskaper ger förutsättningar att förstå immunsystemets verkningsmekanismer, diagnostiska metoder samt prevention och behandling.  I kursen ingår också mekanismer för överkänslighetsreaktioner och transplantationsavstötning.  Målet är att de studerande med dessa baskunskaper och med ett vetenskapligt förhållningssätt, nu och i framtiden, ska kunna följa kunskapsutvecklingen inom området. Kursen omfattar också analys av vetenskapliga arbeten samt professionell utveckling i form av konsultation steg 2, icke verbal kommunikation, värdegrundsfrågor samt bemötande ur ett transkulturellt perspektiv.

Kursen är indelad i följande moment:

Skriftligt prov (8 hp)
Obligatoriska moment (5,5 hp)

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse

Efter avslutad kurs ska studenten ha kunskaper om:

- grundläggande principer inom prokaryot cell- och molekylärbiologi
- förekomst, struktur, klassificering och egenskaper hos ett urval av medicinskt viktiga virus, bakterier, parasiter och svampar
- principer för mikrobiell patogenes och virulens, hur olika symptom uppkommer och hur värd och parasit interagerar samt mekanismer för persistenta infektioner och zoonoser
- betydelse och förekomst av normal mikrobiota (normalflora)
- principer för diagnostik av mikroorganismer
- mekanismerna för värdens skydd mot infektion
- mikroorganismers immunmodulerande förmåga och konsekvenserna av defekter i infektionsförsvaret
- verkningsmekanismer och resistensmekanismer vid behandling av mikrobiellt orsakade infektioner
- grundläggande principer för vaccinutveckling och mikrobiella infektioners inverkan vid vaccination
- mekanismerna för överkänslighetsreaktioner och transplantationsavstötning
- immunologiska reaktioner mot tumörvävnad och hur dessa kan användas terapeutiskt/diagnostiskt
- principer för och betydelse av infektionsepidemiologi
- principer och rutiner kring smittspårning, smittoöverföring, anmälning av smittsamma sjukdomar samt profylaktiska åtgärder (livsmedelshygien, vattenhygien)
- den patientcentrerade konsultationsprocessen
- kunna grundläggande etiska och kommunikativa riktlinjer för framgångsrikt teamsamarbete 
- kunna diskutera och reflektera över hur individens bakgrund, värdegrund, erfarenheter och föreställningar samt hur icke verbal kommunikation påverkar bemötandet i relationer med andra
- ha kännedom om betydelsen av hur maktstrukturer kan påverka kommunikation och samarbete

Färdigheter och förmåga

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
    
- utföra aseptiskt handhavande av mikroorganismer för odling, kvantifiering och analys
- kritiskt granska och diskutera fakta, företeelser och frågeställningar inom kursens olika ämnesområden.
- föra ett aktivt undersökande/utforskande samtal samt ge och ta emot konstruktiv kritik

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- analysera och reflektera över sin läkarroll i relation till patienter och deras anhöriga utifrån ett etiskt perspektiv
- reflektera över värdegrundsfrågor och kommunikation för att kunna möta och hantera krav och utmaningar i olika vårdsituationer

Behörighetskrav

Introduktionskurs (3MK006), Cellens struktur och funktion (3MK008), Organsystemens struktur och funktion (3BM026) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lärarledda case- seminarier, gruppövningar, hemuppgifter, demonstrationer och litteraturstudier.  Dessutom ingår moment, som ger tillfälle till praktisk tillämpning av kunskapsinnehållet t ex via laborationer och handledarledda gruppträffar. Obligatoriska kursmoment är upprop och den undervisning som anges under rubriken "obligatoriska moment" i schema samt under rubriken "övrig närvaro och betyg" i kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform. 
 
Vid ej godkänd prestation på obligatoriska moment har studenten rätt till ett förnyat tillfälle eller bli hänvisad en alternativ ersättningsuppgift. Sådana ska i första hand erbjudas under pågående kurs. När det gäller obligatoriska moment, som inte kan ersättas med en alternativ uppgift eller upprepas för enstaka studenter, kan ett förnyat genomförande behöva förläggas till efterföljande kurs.
Undervisningen ges på svenska eller engelska och kan ske med stöd av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT). Lärandestöd i form av självskattning av studentens kunskapsnivå kan förekomma.

Examination

I kursen examineras teoretiska kunskaper genom ett skriftligt prov. I kurskraven ingår också godkända prestationer på obligatoriska undervisningsmoment. Professionell utveckling examineras genom aktivt deltagande i olika övningar och uppgifter som genomförs under de obligatoriska momenten.

Student som ej har godkänt resultat på ordinarie prov erbjuds ett förnyat prov inom två månader. För prov som genomförs under maj och juni månad erbjuds första omprovet inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därefter hänvisas till nästa ordinarie provtillfälle.

På det skriftliga provet samt på de obligatoriska undervisningsmomenten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Betyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).

En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas efter samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare 5 tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt, att efter skriftlig begäran hos programkommittén, få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta.  Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Studerande som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ytterligare ett tillfälle förlorar sin rätt att delta i ytterligare prov på kursen.

Vid verksamhetsförlagda lärandeaktiviteter gäller att krav på professionellt förhållningssätt inklusive klädsel och hygien följs enligt mottagande verksamhetens direktiv.

Vid praktiska moment äger ansvarig examinator rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske.  Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.

Tillgodoräknande

Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

Kursen får inte tas med i examen tillsammans med kursen "Attack och försvar, 12,7 hp" (3MB021) samt "Professionell utveckling, 0,8hp" (3ME042).

Hälso- och vaccinationsprogram

De studerande erbjuds att genomgå ett hälso- och vaccinationsprogram under utbildningen. Regionerna ställer krav på att studenter skall ha genomgått hälso- och vaccinationsprogrammet innan klinisk praktik i hälso- och sjukvården. Att avstå från att genomgå hälso- och vaccinationsprogrammet medför således att den studerande ej kan delta i den kliniska praktiken och således ej kan få de kurser som innehåller klinisk praktik godkända.



Kursen ersätter den tidigare kursen "Attack och försvar 12,7 hp" (3MB021).

Litteratur

  • Giltig från: 2020 vecka 5

    Rekommenderad kurslitteratur redovisas på kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform. Studenten förutsätts självständigt inhämta relevant kunskap enligt den beskrivning av kursmål som finns för kursen och enligt de anvisningar som ges under kursens gång.

    Brauner Annelie
    Medicinsk mikrobiologi & immunologi
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 824 s. :
    ISBN: 9789144038681
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ulla
    Empati : att förstå andra människors känslor
    2., [uppdaterade och utök.] utg. : Stockholm : Natur och kultur : 2001 : 236, [1] s. :
    ISBN: 91-27-08097-8 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kuby immunology
    Punt Jenni, Stranford Sharon A., Jones Patricia P., Owen Judith A.
    Eighth edition : New York : Macmillan Education : [2019] : xxvii, 805, 8, 8, 2, 26, 33, 28 sidor :
    ISBN: 9781319114701
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fossum Björn
    Kommunikation : samtal och bemötande i vården
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 445, [3] s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32428-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04709-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2020 vecka 4

    Rekommenderad kurslitteratur redovisas på kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform. Studenten förutsätts självständigt inhämta relevant kunskap enligt den beskrivning av kursmål som finns för kursen och enligt de anvisningar som ges under kursens gång.

    Brauner Annelie
    Medicinsk mikrobiologi & immunologi
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 824 s. :
    ISBN: 9789144038681
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kuby immunology
    Punt Jenni, Stranford Sharon A., Jones Patricia P., Owen Judith A.
    Eighth edition : New York : Macmillan Education : [2019] : xxvii, 805, 8, 8, 2, 26, 33, 28 sidor :
    ISBN: 9781319114701
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Holm Ulla
    Empati : att förstå andra människors känslor
    2., [uppdaterade och utök.] utg. : Stockholm : Natur och kultur : 2001 : 236, [1] s. :
    ISBN: 91-27-08097-8 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst