"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Allmän medicin och patologi, 3 hp

Engelskt namn: General Medicine and Pathology

Denna kursplan gäller: 2014-05-12 till 2019-09-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3ME083

Högskolepoäng: 3

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk biovetenskap

Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2014-02-12

Innehåll

Kursen innehåller översikt om sjukdomars etiologi, patogenes, morfologi, symptom och klinik. Målsättningen är att ge studenten basala kunskaper beträffande processer för uppkomst av sjukdomar med tonvikt på bland annat inflammation, cellskada och tumörlära, samt en översikt av de olika organsystemens vanligaste sjukdomar.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten:
• översiktligt kunna förklara sjukdomars etiologi, patogenes, morfologi, symptom och klinik
• ha basala kunskaper beträffande processer för uppkomst av sjukdomar med tonvikt på inflammation, cellskada och tumörlära.
• ha översikt av de olika organsystemens vanligaste sjukdomar.

 

Behörighetskrav

Anatomi och fysiologi 6hp (3BM020), eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och litteraturstudier.

Examination

Examination sker genom ett skriftligt prov på första delen av kursen, dels genom inlämningsuppgifter baserade på senare delen av kursen.
På provet samt inlämningsuppgifterna sätts något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Vid underkänt på provet erbjuds ett ytterligare provtillfälle tidigast tio arbetsdagar efter att resultatet från första provtillfället meddelats, och senast tre månader efter ordinarie prov. Examination baserad på samma kursplan garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare 5 tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs har den studerande rätt att, efter skriftlig begäran hos programrådet, få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot detta. Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Studerande som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ytterligare ett tillfälle måste avbryta sina studier.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap).
Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.