"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Arbetsliv och hälsa, självständigt arbete med inriktning mot företagssköterska, 15 hp

Engelskt namn: Occupational Health Care, Thesis of 15 Credits for a Degree of Master of Medical Science (60 credits)

Denna kursplan gäller: 2012-04-02 till 2015-08-23 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3OM260

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arbetsliv och hälsa: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Omvårdnad: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2012-02-01

Innehåll

Kursen omfattar datainsamling, dataanalys, rapportskrivning och försvar av ett examensarbete som ska ha sin utgångspunkt i vårdverksamhet. Kursen är en fördjupning i ämnet arbetsliv och hälsa med inriktning mot företagssköterska. Aspekter på genus, klass och etnicitet behandlas i relation till det valda ämnet. Studenten skall utifrån samlad empirisk kunskap, som förvärvats t ex genom kliniska studier, studiebesök, intervjuer och observationer, fördjupa sina kunskaper inom specialistområdet. Teoretisk och empirisk kunskap skall integreras och vikt bör läggas vid att belysa hälsofrämjande strategier i arbetslivet liksom den förvärvade kunskapens betydelse för företagssköterskans funktion. Arbetet, som skall ha god vetenskaplig grund, kan utmynna i en vetenskaplig artikel, ett förbättringsarbete, en systematisk litteraturgenomgång, en uppsats och/eller ett informations- eller utbildningsmaterial.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna - formulera ett syfte som tar sin utgångspunkt i befintligt kunskapsunderlag inom arbetsliv och hälsa med inriktning mot företagssköterska. - genomföra systematisk sökning och insamling av vetenskapliga publikationer utifrån ett formulerat syfte - kritiskt granska och värdera vetenskapliga publikationer med avseende på använda metoder och resultat ur ett klass-, genus-, etnicitets- och forskningsetiskt perspektiv - planera, genomföra och försvara en studie i arbetsliv och hälsa med inriktning mot företagssköterska samt kritiskt granska ett motsvarande arbete.

Behörighetskrav

Kandidatexamen i omvårdnad alternativt sjuksköterskeexamen om 180 hp innehållande minst 15 hp examensarbete. Yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid, samt En A och Sv B. För tillträde till kursen "Arbetsliv och hälsa, självständigt arbete med inriktning mot företagssköterska, 15 hp" krävs även att kursen "Metodik och mätmetoder inom arbetsliv och hälsa, 7,5 hp" är genomgången.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och handledning enskilt och gruppvis i samband med seminarier. Då kursen är delvis nätburen ska studenten ha tillgång till dator med web-kamera och internetuppkoppling via bredband eller till ett lärcentrum (www.larcentra.se) där motsvarande teknik kan nyttjas. Fokus ligger på studenternas eget lärande och självständiga arbete och kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt. Det självständiga arbetet dokumenteras i en rapport som ska ha god vetenskaplig nivå. Seminarier är obligatoriska.

Examination

Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). Kursen examineras i form av en rapport samt ett seminarium med presentation och försvar av det egna arbetet samt granskning av annat arbete. Examinationens alla delar utformas så att en individuell bedömning av studentens prestationer kan göras. Student som ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få utföra kompletterande uppgifter i stället för en omtentamen. Examinatorn bestämmer vilka uppgifter studenten ska utföra samt inom vilken tid som komplettering ska vara utförd. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. Student som blivit underkänd erbjuds studievägledning. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen. För att bli godkänd på hela kursen krävs att examensarbetet och obligatoriska moment inom kursen är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av dessa olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomgångna. Tillgodoräknande Inga generella tillgodoräknanden tillämpas. Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande avgörs av programrådet. Dessförinnan görs en bedömning av kursansvarig lärare som också lämnar förslag till beslut.

Övriga föreskrifter

http://www.student.umu.se/regelsamlingen

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 4

Referenslitteratur

Egen sökning av relevant litteratur i förhållande till ämnesval.

Friberg Febe
Dags för uppsats : vägledning för litteraturbaserade examensarbeten
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 154 s. :
ISBN: 978-91-44-04315-9 (3. tr.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Essentials of nursing research : appraising evidence for nursing practice
Polit Denise F., Beck Cheryl Tatano
7., [updated] ed. : Philadelphia PA : Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins : cop. 2010 : xiv, 610 s. :
ISBN: 978-0-7817-8153-4 (alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst

Study guide for essentials of nursing research : appraising evidence for nursing practice
Polit Denise F., Beck Cheryl Tatano
7. ed : Philadelphia : Wolters Kluwer Health : 2010 : vi, 282 s. :
ISBN: 0-7817-8581-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Vetenskapsrådet
Codex Regler och riktlinjer för forskning
2009 :

Evidensbaserad omvårdnad : en bro mellan forskning & klinisk verksamhet
Willman Ania, Stoltz Peter, Bahtsevani Christel
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 192 s. :
ISBN: 978-91-44-05644-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Den kvalitativa forskningsintervjun
Kvale Steinar, Brinkmann Svend, Torhell Sven-Erik
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2009 : 370 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/3314-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-05598-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Statistiska metoder
Körner Svante, Wahlgren Lars
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 211 s. :
ISBN: 91-44-04420-8
Se Umeå UB:s söktjänst