"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Radiografi - självständigt arbete, 15 hp

Engelskt namn: Radiography - Thesis for a Degree of Bachelor

Denna kursplan gäller: 2017-02-13 till 2017-12-31 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3OM277

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Radiografi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeutbildning (PRS), 2012-10-22

Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2016-12-19

Innehåll

Kursen omfattar planering och genomförande av ett självständigt vetenskapligt examensarbete inom röntgensjuksköterskans kompetensområde, radiografi. Arbetet utgör en fördjupning i huvudområdet och tillämpning av kunskaper i vetenskaplig metod och teori.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • identifiera och avgränsa relevanta problemområden för vetenskapliga arbeten inom röntgensjuksköterskans kompetensområde, radiografi
  • inom givna tidsramar och under handledning självständigt planera ett vetenskpaligt arbete, genomföra datainsmling och analys, sammanställa resultat samt i en akademiskt skriven text presentera det vetenskapliga arbetet, alternativt utforma ett informations- eller utbildningsmaterial, kombinerat med ett självständigt arbete som innehåller metod, procedur och referenser relaterade till framtagandet
  • beskriva empiriskt nuläge och relevant teori/relevanta teorier
  • integrera ålder, klass, genus och/eller etnicitet samt forskningsetiskt resonemang relevant för  det vetenskapliga arbetet
  • självständigt försvara sitt vetenskapliga arbete samt aktivt och kritiskt granska andras självständiga arbeten inom huvudområdet radiografi genom  vetenskaplig argumentation.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs 75 hp i ämnet radiografi/omvårdnad med inriktning mot diagnostisk radiologi eller motsvarande varav minst 12 hp i vetenskaplig metod eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt handledning enskilt och i grupp. Den handledning studenten har rätt till erbjuds under pågående kurs. I undantagsfall kan ytterligare handledning beviljas om särskilda skäl föreligger. Fokus ligger på studenternas eget lärande och självständiga arbete och kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion.

Examination

Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd, godkänd eller underkänd. Kursen examineras i form av ett självständigt arbete samt i ett seminarium så att en individuell bedömning av studentens prestationer kan göras. En betygskommitté sammansatt av disputerade lärare granskar arbetet och föreslår ett slutgiltigt betyg till examinator som fastställer betyget. Student som ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få utföra kompletterande uppgifter i stället för en omtentamen. Betygskommittén bestämmer vilka uppgifter studenten ska utföra samt inom vilken tid som komplettering ska vara slutförd. Student som blivit underkänd erbjuds studievägledning. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för röntgensjuksköterskeprogrammet. För att bli godkänd på examensarbetet, krävs att samtliga moment inom kursen är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

http://www.student.umu.se/regelverk

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 6

Friberg Febe
Dags för uppsats : vägledning för litteraturbaserade examensarbeten
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 154 s. :
ISBN: 978-91-44-04315-9 (3. tr.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Essentials of nursing research : appraising evidence for nursing practice
Polit Denise F., Beck Cheryl Tatano
7., [updated] ed. : Philadelphia PA : Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins : cop. 2010 : xiv, 610 s. :
ISBN: 978-0-7817-8153-4 (alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Evidensbaserad omvårdnad : en bro mellan forskning & klinisk verksamhet
Willman Ania, Stoltz Peter, Bahtsevani Christel
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 192 s. :
ISBN: 978-91-44-05644-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Relevanta artiklar, avhandlingar och publikationer för det självständiga arbetet tillkommer.