"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Protetik 1, 8 hp

Engelskt namn: Prosthetic Dentistry 1

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 till 2013-09-08 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3PR012

Högskolepoäng: 8

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Odontologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Tandläkarutbildningen

Beslutad av: Programrådet för odontologiska program, 2012-12-13

Innehåll

  • Tandförlusters etiologi, frekvens samt deras biologiska och funktionella effekter
  • Diagnostik, grundläggande terapiplanering och kliniskt beslutsfattande
  • Protetiska behandlingsalternativ med stöd på tänder och mjukvävnad och deras kliniska genomförande
  • Dentala material och deras biologiska effekter
  • Prognos, komplikationer, utvärdering och uppföljning vid protetisk behandling
  • Lagar och förordningar, relaterade till Protetik

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:
Efter genomgången kurs ska den studerande ha grundläggande kunskap om vilka funktionella, psykologiska och sociala följder tandförluster kan medföra. Den studerande ska vara medveten om det orala handikappets påverkan på välbefinnandet och den allmänna hälsan.
Den studerande ska kunna redogöra för grundläggande termer och begrepp inom ämnesområdet protetik och ha teoretiska kunskaper om möjligheter och metoder att med hjälp av olika former av tand- och/eller mjukvävnadsunderstödda protetiska ersättningar återskapa eller upprätthålla ett för patienten godtagbart status i funktionellt och socialt hänseende. Den studerande ska känna till vilka principiella risker för skada och följdverkningar i de orala vävnaderna som finns vid framställning av protetiska konstruktioner.
Den studerande ska översiktligt känna till författningen som reglerar det ekonomiska stöd Svenska Staten tillhandahåller för patienter med protetiska vårdbehov samt de vanligaste debiteringar som förekommer inom protetisk behandling.

Färdigheter och förmåga:
Efter genomgången kurs förväntas den studerande ha tillägnat sig ett professionellt förhållningssätt och uppförande i den kliniska miljön. Den studerande ska visa förmåga att omsätta teoretiska kunskaper i kliniken och med stöd av lärare planera, genomföra och utvärdera enklare protetiska behandlingar.
Detta innebär förmåga att kunna diagnostisera tillstånd av betydelse för protetisk behandling, att få begynnande förståelse för när protetisk behandling är indicerad och med lärarstöd göra en prognosbedömning som utmynnar i en behandlingsplan.
Den studerande ska uppvisa adekvata färdigheter i preparativt arbete för kronor och mindre broar och avtryckstagning för- och inprovning av okomplicerade plattprotetiska behandlingar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Den studerande ska i sitt kliniska arbete uppvisa ansvarsfull journalföring och ett empatiskt förhållningssätt, samt kunna kommunicera och etablera god kontakt med patienter och medarbetare. Den studerande ska i sin behandlingsplanering ta hänsyn till patientens medicinska, sociala och ekonomiska förhållanden.

Behörighetskrav

Univ: Ges inom tandläkaprogrammet termin 6. Den studerande ska inom tandläkarprogrammet ha genomgått samtliga kurser vilka tidsmässigt föregår denna kurs. Den studerande ska dessutom vara godkänd i alla kurser t.o.m. termin 4. För att få börja med kron- och broterapi på patient krävs att kursen Odontologisk materialvetenskap är godkänd. Om mer än två terminer förflutit sedan senaste kliniska praktik inom programmet, förlorar denna sin giltighet som uppfyllande av kurskrav inför resterande delkurser.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, litteraturstudier och följande obligatoriska moment: Demonstrationer, klinisk tjänstgöring med behandling av egna patienter, seminarier och terapidiskussioner.
Vid behov av kompletteringsmöjlighet kontaktas kursansvarig eller grupplärare. Ett upprepat moment eller alternativ uppgift genomförs då.

Examination

Den studerandes kunskap bedöms genom skriftligt förhör. Färdighets- och förtrogenhetskunskap examineras genom löpande bedömningar av den studerandes prestationer i kliniken och under kliniska seminarier. För att bli godkänd på kursen krävs godkänt skriftligt förhör och godkända redovisningar och godkänd klinik. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av alla dessa moment och sätts först när obligatoriska moment är godkända.
Betygsskalan består av Underkänd och Godkänd. Antalet provtillfällen är begränsat till fem. Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt.
Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.
Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Vid praktik har studenten rätt att byta examinator redan efter första provtillfället. Anhållan om byte av examinator inlämnas skriftligt till programrådet för odontologiska program (PRO).

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 36

Textbook of removable prosthodontics : the Scandinavian approach
Gunne Johan, Thorén Margareta Molin
Copenhagen : Munksgaard : cop. 2012 : 261 s. :
ISBN: 978-87-628-0955-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Milleding Percy G.
Preparations for fixed prosthodontics
Copenhagen : Munksgaard Danmark : 2012 : 294 p. :
ISBN: 87-628-1071-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

A textbook of fixed prosthodontics : the Scandinavian approach
Karlsson Stig, Nilner Krister, Dahl Bjørn L.
Stockholm : Gothia : 2000 : 360 s. :
ISBN: 91-7205-280-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst