"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Biobränslen, 7,5 hp

Engelskt namn: Biofuels

Denna kursplan gäller: 2016-11-14 till 2017-09-03 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5BI215

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Energiteknik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Biologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för fysiologisk botanik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-05-31

Innehåll

Kursen behandlar de energiomvandlingar och steg som sker från solljus till olika typer av biobränslen och hur deras energi kan utvinnas. De olika processerna i fotosyntesen som leder till socker studeras kvantitativt och laborativt och vidare studeras hur socker omvandlas till olika komponenter i ved eller alger. Kursens laborativa del avslutas med att tillverka ett biobränsle från en bioråvara, t.ex. etanol eller biodiesel från ved eller alger. Vidare ingår hur avfall från skogsbruk, jordbruk och reningsverk, samt biprodukter från skogs- och jordbruk kan tillvaratas.

Förväntade studieresultat

Efter avklarad studiekurs skall studenterna kunna:
- Uppvisa förmåga att analysera komplexa energiomvandlingsprocesser, från absorption av ljusets energi till de processer som leder till kemiskt bunden energi i växtceller.
- Uppvisa förmåga att utföra laborativa analyser för kvantifiering av fotokemiska omvandlingar och utvinning av biokemisk energi.
- Redogöra för svenska förutsättningar för biobränsleproduktion.
- Demonstrera förmåga att analysera och värdera information inom biobränsle-området.
- Visa förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa.

 

Behörighetskrav

Minst 90hp varav Energiteknisk biologi 4,5 hp, Tillämpad termodynamik 6 hp eller motsvarande kunskaper. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, temalaborationer och problemlösning i grupp. Om kursen har färre än tre studenter utförs den i projektform.

Examination

Kursen examineras med en muntlig redovisning av temalaborationerna, muntlig redovisning av problemlösning i grupp samt en skriftlig tentamen. Den skriftliga tentamen betygsätts med något av betygen U, 3, 4 eller 5. Kursens övriga två moment, problemlösning i grupp samt temalaborationer, betygsätts med något av betygen godkänt (G) eller underkänt (U). Kursen som helhet betygsätts med något av betygen U, 3, 4 eller 5. Om någotdera av examinationsformerna under kursens gång bedömts med resultatet underkänt (U), sätts betyget underkänt (U). Om både examinationerna problemlösning i grupp samt temalaborationer har betyget godkänt (G) sätts kursens betyg i enlighet med resultatet på den skriftliga tentamen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.

Studeranden som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få betyget godkänd. Vidare har studeranden som underkänts i prov för kurs eller del av kurs två gånger, rätt att hos Prefekten för Fysiologisk botanik begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får ej genomgå förnyat prov för att få högre betyg.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.