"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Avancerade material D, 7,5 hp

Engelskt namn: Advanced Materials

Denna kursplan gäller: 2009-05-11 och tillsvidare

Kurskod: 5FY009

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-01-11

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-08-02

Innehåll

Kursen inleds med en kort genomgång av fasta tillståndets fysik med fokus på elektroniska och optiska egenskaper hos elektriska ledare, halvledare och supraledare. Därefter beskrivs hur sådana elektroniska material används, och kan komma att nyttjas, inom ett brett spektrum av tillämpningar. Ett speciellt fokus riktas mot nya typer av halvledande och jonledande organiska polymerer och keramiska och kolbaserade interkalatmaterial, med tonvikt lagd på deras användning inom energirelevanta applikationer som batterier, solceller, bränsleceller, och belysning. Andra avancerade material med tillhörande tillämpningar som behandlas från både ett teoretiskt och praktiskt perspektiv inkluderar termoelektriska och nanostrukturerade material samt designade biologiska material.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: - beskriva struktur och funktion hos ett antal etablerade och nya avancerade material med speciell relevans för omvandling, lagring, distribution och användning av energi i samhället, - redogöra för sådana materials befintliga och potentiella användningsområden samt ekonomiska och miljömässiga för- och nackdelar, - förstå hur man designar och tillverkar nya avancerade nano-, komposit-, och biomaterial och vilka tillämpningsmöjligheter sådana material erbjuder, - kommunicera ett självständigt projektarbete inom ett fokuserat specialområde och presentera erhållna resultat i både skriftlig och muntlig form.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs Fasta tillståndets fysik (5FY020, 7,5 hp) eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, räkneövningar, projektarbeten, samt handledning vid laborationer. Laborationer och projektarbeten är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt genom muntliga och skriftliga redovisningar under kursens gång samt genom ett skriftligt prov vid kursens slut. På de muntliga och skriftliga redovisningarna sätts betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). På det skriftliga provet sätts betyget Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) samt Med beröm godkänd (5). På hela kursen ges något av betygen Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) samt Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att muntliga och skriftliga redovisningar är godkända samt att det skriftliga provet är godkänt. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för fysik. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 7

    Materials science and engineering : SI version
    Callister William D., Rethwisch David G.
    8. ed. : Hoboken, NJ : Wiley : cop. 2011 : xxiii, 885, [82] s. :
    ISBN: 978-0-470-50586-1 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Laborationsinstruktioner.

  • Giltig från: 2011 vecka 31

    Solid state physics
    Ashcroft Neil W., Mermin N. David
    Philadelphia : Saunders College ;a Tokyo :b Holt-Saunders : cop. 1976 : 826 s. :
    ISBN: 0-03-083993-9 (Saunders College)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alternativt

    Solid state physics
    Hook John R., Hall Henry Edgar
    2. ed. : Chichester : Wiley : 1991 : xxi, 474 s. :
    ISBN: 0-471-92804-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Laborationsinstruktioner.