"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Grafisk design 1, 7,5 hp

Engelskt namn: Graphic Design 1

Denna kursplan gäller: 2011-06-20 till 2014-01-19 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5ID075

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-04-17

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2011-06-27

Innehåll

Kursen ger praktisk träning i att tillämpa metoder för användartestning. Grafisk design med inriktning mot grafiska användargränssnitt (GUI) och solida användargränssnitt (SUI) är centrala avsnitt i kursen. Kursen är indelad i tre moment: 1. Framtagning av enkla GUI prototyper, 3 hp. Momentet introducerar tekniker som används vid iterativ testning av GUI- och SUI-gränssnitt. I momentet ingår ett projektarbete bestående av en kortare produktanalys, en skissfas, en framtagning av skissprototyper samt en slutpresentation. 2. Grafisk design för interaktiva media, 3 hp. Momentet ger grundläggande kunskaper i grafisk formgivning, typografi, framtagning av logotyper samt piktogram för användning i interaktiva medier. Vidare ingår ett antal praktiska uppgifter som framtagandet av en grafisk profil, en layout av skärmgränsavsnitt för olika typer av interaktiva media, animationer samt grafisk design för tryckta media. 3. Mjukvaruprototyper I, 1,5 hp. Momentet ger en introduktion till programvaran Flash, eller motsvarande, för framtagning av animerade GUI-gränssnitt.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna: - redogöra för olika tillvägagångssätt och metoder inom området användarcentrerad design. - diskutera utmaningar och risker med att använda sig av användarcentrerad design. - använda skissprototypmetodik för iterativ utvärdering av GUI- och SUI-gränssnitt tillsammans med användare. - beskriva och använda grundläggande principer för typografi och grafisk formgivning. - tillämpa en designprocess för formgivning av användargränssnitt med början i enkla skissprototyper och avslutning i en förfinad slutlig formgivning. - animera ett GUI-gränssnitt med hjälp av relevanta programvaror, som exempelvis Flash. - använda sig av programvaror för att producera och manipulera digitala bilder, grafisk form och illustrationer.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen i industridesign, eller motsvarande. Dessutom krävs betyget Godkänd (G) i samtliga föregånde kurser inom masterprogrammet Interaction Design vid Designhögskolan. En B och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska. Kursen förutsätter därutöver att studenten kan hantera programvarorna Photoshop, Illustrator och InDesign. Introduktions- och självstudiematerial till dessa programvaror tillhandahålls.

Undervisningens upplägg

Föreläsningar och praktisk träning under ledning av handledare. Såväl kvalificerade professionella designers, som lärare från Designhögskolan fungerar som handledare. Kursmoment som rör nätverk och telekommunikation utförs i samarbete med ledande IT-företag. Alla moment i kursen är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker i form av presentation av arbeten och uppgifter. För att bli godkänd på kursen måste alla moment i kursen vara genomförda. Betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G) sätts på varje moment, samt på kursen som helhet. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. TILLGODORÄKNANDE Student kan tillgodoräkna sig hela eller delar av denna kurs om intyg kan uppvisas som visar att studenten har genomgått och godkänts i en motsvarande kurs. Dessutom måste den ansvarige läraren ge sitt godkännande med hänsyn till studentens kunskapsnivå och erfarenhet i det aktuella ämnet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.