"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Byggnader och miljö, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-21

Engelskt namn: Buildings and Environment

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 till 2012-09-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5MH034

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-29

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-06-27

Innehåll

Kursen behandlar byggnader, miljöer i byggnader och deras närhet samt handläggning av ärenden relaterade till inomhusmiljöer. Såväl byggande som skötsel och underhåll av olika byggnader studeras. Byggfysik och byggteknik studeras såsom t ex akustik, strålning, värme, ventilation samt byggnadssätt, tekniska lösningar och materialval. Byggandet ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv behandlas och olika faktorers betydelse för inomhusmiljön studeras särskilt. Lagstiftning och regler som plan- och bygglagen samt miljöbalken tas upp och tillämpning övas när det gäller inomhusmiljö och hälsoskydd. Kursen är indelad i två moment: Moment 1. Teori 3 hp. Under detta moment behandlas byggfysik, byggteknik och miljöanpassat byggande samt lagstiftning inom området. Moment 2. Tillämpning 4,5 hp. Under detta moment undersöks byggnaders miljö- och hälsostatus i praktiken samt miljölagstiftningen inom hälsoskyddsområdet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna: Moment 1 - redogöra övergripande för byggprocessen och olika byggnadstekniska frågor - beskriva hur byggandet och byggnader kan anpassas till ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv - beskriva hur lagar och regler tillämpas inom området Moment 2 - utföra en enklare miljödeklaration av en bostad - bedöma och enkelt beräkna hur olika byggnadsrelaterade frågor och aktiviteter kan påverka den inre miljön - myndighetsmässigt handlägga ärenden relaterade till inomhusmiljöfrågor

Behörighetskrav

Högskolepoäng: Kurserna Luft och buller 7,5 hp, Miljöeffekter 11,5 hp, Hälsoeffekter 11 hp, och Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete 15 hp eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, övningar, skriftlig uppgift projektarbete samt studiebesök. Tentamen, seminarier, övningar, uppgifter samt projektarbete är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Examinationen sker genom tentamina, aktivt genomförande av övningar, uppgift och projektarbete samt skriftlig och muntlig presentation av en uppgift. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är genomförda. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från tentamina och projektarbete. Studerande som har underkänts, har rätt att genomgå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som har godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 26

Obligatorisk litteratur

Petersson Bengt-Åke
Byggnaders klimatskärm : fuktsäkerhet, energieffektivitet, beständighet
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 305 s. :
ISBN: 978-91-44-05655-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Byggekologi : kunskaper för ett hållbart byggande
Bokalders Varis, Block Maria, Kindgren Leif
[Ny och uppdat. utg.] : Stockholm : Svensk Byggtjänst : 2009 : 480 s. :
ISBN: 978-91-7333-362-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Buller : Höga ljudnivåer och buller inomhus
Socialstyrelsen :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/8582/2008-101-4_20081015.pdf

Radon i inomhusluft
Socialstyrelsen :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/9862/2005-101-3_20051013.pdf

Temperatur inomhus
Socialstyrelsen :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/9865/2005-101-6_20051016.pdf

Fler kompendium, mer material etc. kan komma att delas ut vid föreläsningarna.