"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ämnesdidaktik i skolpraktiken, del 2, 15 hp

Engelskt namn: School-Based Studies II

Denna kursplan gäller: 2015-03-09 till 2019-05-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6ES067

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Pedagogik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2015-10-16

Innehåll

Kursen syftar till att fördjupa kunskaperna från Ämnesdidaktik i skolpraktiken del 1, 15 hp. Kursen omfattar en längre verksamhetsförlagd utbildning på fem veckor samt campusförlagt förberedelse- och efterarbete. Kursen syftar till att sammanlänka utbildningens olika delar; tidigare ämnesstudier, utbildningsvetenskaplig kärna, ämnesdidaktik och tidigare genomförd verksamhetsförlagd utbildning (VFU), med den kommande yrkesrollen. Den verksamhetsförlagda utbildningen omfattar alla aspekter av läraryrket. Kursen indelas i två moment: moment I 10 hp utveckla den pedagogiska praktiken inom undervisningsämnet/undervisningsämnena och moment II 5 hp att planera/genomföra ett skolutvecklingsprojekt.
 
I moment I ingår att planera, genomföra och utvärdera längre undervisningsavsnitt samt granska detta kritiskt. Detta sker bland annat med utgångspunkt i hur undervisningsämnet/ undervisningsämnena formuleras i styrdokument, i aktuell didaktisk forskning samt i relevant litteratur. Egna utvecklingsmål sätts, analyseras och utvärderas av den studerande med utgångspunkt i kursen Ämnesdidaktik i skolpraktiken del 1, 15 hp och aktuell kursplan. Den studerandes självständighet och samarbetsförmåga som lärare övas i kursen. Särskild tyngd läggs vid didaktisk och social kompetens.
 
Moment II omfattar utvärderingsfrågor på verksamhetsnivå. Inom detta behandlas modeller för och teorier om skolutvärdering och skolutveckling. Momentet genomsyras av ett fördjupat vetenskapligt förhållningssätt med fokus på utvärderings- och forskningsprocesser och mynnar i en skriven rapport.

Förväntade studieresultat

Moment I
Kunskap och förståelse

  • visa fördjupad kunskap om och förståelse/förtrogenhet för hur ämnesdidaktiska teorier kan användas för att stödja undervisning och lärande
  • kunskap om ansvar och säkerhetsfrågor i anslutning till undervisning 

Färdighet och förmåga

  • omsätta tidigare förvärvade ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunskaper
  • till undervisning med elevers skilda förutsättningar
  • självständigt planera och genomföra undervisning samt utvärdera detta tillsammans med lokal lärarutbildare och universitetslärare
  • formulera utvärderingsbara mål för den egna praktiken med stöd av undervisande lärare. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska undervisning i förhållande till skolans utvecklingsmål och aktuell forskning
  • kritiskt granska undervisningsmiljö på den verksamhetsförlagda utbildningen i relation till nationella och europeiska mål
  • kritiskt granska den egna professionella utvecklingen i förhållande till den kommande yrkesrollen 

Moment II
Kunskap och förståelse

  • kunskap om faktorer och kontextuella förutsättningar som påverkar verksamhetsutvärdering och skolutveckling på olika strukturella nivåer
  • kunskap om vetenskapliga rapporters struktur och upplägg 

Färdighet och förmåga

  • självständigt planera ett skolutvecklingsprojekt samt utvärdera detta
  • kunna använda sig av skriv- och textkonventioner inom olika ämnen/ämnesområden 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt granska det egna skolutvecklingsprojektet i förhållande till skolans utvecklingsmål och aktuell forskning 

Behörighetskrav

Godkänd kurs Kunskap, undervisning och lärande 1, 10 hp (UK I), Demokrati, individ, samhälle, 10 hp (UK I) Pedagogiskt ledarskap, sociala relationer och konflikthantering, 10hp (UK1), Kunskap undervisning och lärande II och genomgången kurs Ämnesdidaktik i skolpraktiken del 1
 

Undervisningens upplägg

Kursen är huvudsakligen förlagd till en partnerskola och bygger på förvärvade kunskaper inom den utbildningsvetenskapliga kärna (UK), eller inom allmänt utbildningsområde (AUO), i Ämnesdidaktik i skolpraktiken 1, 15 hp,  samt i tidigare ämnesteoretiska studier.

Förberedelse- och uppföljningsarbete samt delar av examinationen är campusförlagt. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och tillämpningsövningar. Närvaro vid seminarier och tillämpningsövningar är obligatorisk. Moment I och II kan integreras.
 
Vidare bygger undervisningsupplägget på att undervisningen ska utgöra ett exempel på en användning av bedömning för lärande. Upplägget baseras också på ett processtänkande. Under kursens gång tränar studenterna på att använda kursens innehåll i undervisnings- och lärandesituationer, ge och ta feedback, reflektera och diskuterar, och modifierar sin praktik.
VFU är en obligatorisk del av kursen som är skolförlagd under 5 veckor och omfattar heltidsstudier. Studenten ska under VFU-perioden följa läraren i dennes arbetsuppgifter. Den studerande planerar tillsammans med examinerande universitetslärare samt lokal VFU handledare den verksamhetsförlagda perioden så att alla ingående moment, t.ex. auskultation, egen undervisning, deltagande i seminarier, övrigt lärararbete samt VFU – uppgifter sammantaget utgör heltidsstudier.

Examination

Examination sker både muntligt och skriftligt.  Den studerandes undervisning bedöms vid besök av examinator vid ett eller flera lektionstillfällen. En utsedd examinator (universitetslärare) svarar för examinationen. Den muntliga examinationen bygger på bedömning av den studerandes undervisning, hans eller hennes bidrag till det efterföljande handledningssamtalet samt reflektion över VFU:n.  Den studerandes egna mål och kursens innehåll är också utgångspunkter i den muntliga examinationen.
Lokal VFU-handledare medverkar i bedömningen med ett dokumenterat underlag baserat på kursens förväntade studieresultat samt genom deltagande i handledningssamtalet.

Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Under­känd. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska inslag är godkända. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
 
I bedömningen läggs särskild vikt vid den studerandes förmåga att i dialog och med viss självständighet kunna tillämpa planering och dokumentation i lärandesituationer.  Vidare krävs att den studerande, utöver att han eller hon uppnått de mål som speglas i de förväntade studieresultaten, uppvisat god förmåga att skapa ett gynnsamt inlärningsklimat i klassrummet och i övrigt hantera sådana situationer som en lärare ofta möter samt reflektera över detta.  För betyget väl godkänd läggs i bedömningen vikt vid den studerandes förmåga att genom distansering kunna visa, analysera, problematisera och värdera sina ämneskunskaper, didaktiska kunskaper samt sina sociala färdigheter i relation till den framtida yrkesprofessionen. 

Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen.

I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.

Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Moment II examineras genom en skriftlig rapport med en vetenskaplig rapports struktur och upplägg.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs/del av kurs se information: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte tillgodoräknas i examen tillsammans med kurser med likartat innehåll.
 
 

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 30

Vetenskapsteori för lärarstudenter
Brinkkjaer Ulf, Høyen Marianne
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 127 s. :
ISBN: 9789144093468
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Mattsson Matts
Stenar under vattenytan : forsknings- och utvecklingsarbete problematiserat
Lund : Studentlitteratur : 2001 : 106 s. :
ISBN: 91-44-01838-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Widerberg Karin
Vetenskapligt skrivande : kreativa genvägar
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 103 s. :
ISBN: 91-44-03040-1 : 247:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Avhandlingstexter är möjliga att välja fritt. Borgström Källén, Sigurdson, Westerlund samt Wikberg är samtliga förslag på avhandlingstexter.

Borgström Källén Carina
När musik gör skillnad : genus och genrepraktiker i samspel
Göteborg : Högskolan för scen och musik, Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet : cop. 2014 : 332 s. :
http://hdl.handle.net/2077/35723
ISBN: 9789198171211
Se Umeå UB:s söktjänst

Texter om konstarter och lärande
Lindgren Monica, Karlsson Häikiö Tarja, Johansson Marléne
Göteborg : Art Monitor : 2014 : 267 s. :
http://www.konst.gu.se/artmonitor/bokserie
ISBN: 9789197847681
Se Umeå UB:s söktjänst

Pedagogisk bedömning : att dokumentera, bedöma och utveckla kunskap
Lindström Lars, Lindberg Viveca, Pettersson Astrid
3. uppl. : Stockholm : Liber : 2013 : 270 s. :
ISBN: 9789147114580
Se Umeå UB:s söktjänst

Marner Anders
Möten och medieringar : estetiska ämnen och läroprocesser i ett semiotiskt och sociokulturellt perspektiv
Umeå : Fakultetsnämnden för lärarutbildning : cop. 2005 : 145 s. :
ISBN: 91-7305-955-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Design för lärande
Rostvall Anna-Lena, Selander Staffan
Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2008 : 269 s. :
ISBN: 978-91-7227-551-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Sigurdson Erik
Det sitter i väggarna : en studie av trä- och metallslöjdsalens materialitet, maskulinitet och förkroppsliganden
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 239 s. (PDF) :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-95597

Läroplan för grundskolan (Lgr 11)
Skolverket :
http://www.skolverket.se/

Uljens Michael
Didaktik : teori, reflektion och praktik
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 267 s. :
ISBN: 91-44-47941-7 ;
Se Umeå UB:s söktjänst

Westerlund Stina
Lust och olust : elevers erfarenheter i textilslöjd
Umeå : Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet : 2015 : 303 s. (PDF) :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-100171

Wikberg Stina
Bland själporträtt och parafraser : om kön och skolans bildundervisning
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 258 s. (PDF) :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93030