"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

IT-stödd verksamhetsutveckling för skolor i glesbygd I:2, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-09

Engelskt namn: Acticity in Developing Rural Schools With ITC

Denna kursplan gäller: 2007-08-27 och tillsvidare

Kurskod: 6IT024

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2006-11-08

Innehåll

Kursen består av två moment. Moment 1, Fjärrundervisning, 3 hp, Distance education -Olika dokumentationsformer för e-lärande: tex. digital portfolio och Individuella Utvecklingsplaner. -Det digitala rummets betydelse för e-lärande, med fokus på dialog, samspel och lärande. -Asynkront och Synkront lärande. Moment 2, Utvecklingsarbete, 4,5 hp, Development work -Planerar, genomför, dokumenterar och utvärderar ett fjärrundervisningsmoment utifrån ett sociokulturellt perspektiv på lärande.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna: – problematisera fjärrundervisning utifrån ett sociokulturellt perspektiv på lärande samt beskriva hur den påverkar den praktiska undervisningen. – självständigt planera, genomföra, dokumentera och utvärdera ett fjärrundervisningsmoment utifrån ett sociokulturellt perspektiv på lärande.

Behörighetskrav

Univ: It-stödd verksamhetsutveckling för skolor i glesbygd 1:1 eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Under kursen används en nätbaserad lärplattform för handledning, diskussion och distribution av kursmaterial. Undervisningen består av seminarier, föreläsningar och laborationer. Vissa laborationer kan genomföras på självstudietid. Utvärdering sker efter utförd kurs. Datorutrustning, videokonferens etc finns att tillgå vid närmaste lärcenter samt i IML:s lokaler på Umeå universitet där det även finns tillgång till alla programvaror som behövs för att kunna genomföra kursen. Länk till översikt över lärcentra finns bl a på Nätuniversitetets webbsida (http://www.netuniversity.se/). PROGRAMVAROR Nedan listas typ av programvara du behöver för att kunna genomföra kursen: - Program för text och presentation, t ex Officepaketet. - Kommunikationsprogramvara, FirstClass. Undervisningen sker i Windowsmiljö. Dator med med cd-läsare, ljudkort och Internetanslutning används i kursen.

Examination

Examinationen sker kontinuerligt genom skriftliga uppgifter, obligatoriska laborationer, deltagande i seminarier, föreläsningar och datorkonferenser samt projektarbete. Vid betygssättning används något av betygen Väl godkänt, Godkänt eller Underkänt. Studerande som underkänts har rätt till förnyad examination. Den studerande har rättighet att examineras två år efter förstagångsregistrering på kursen. Studerande som underkänts två gånger har rätt att hos Fakultetsnämnden för lärarutbildning begära att annan lärare utses som examinator. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av moment/delar av kurs beslutas av den betygsättande läraren. När det gäller tillgodoräknande av hel kurs beslutas detta av Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte läsas i kombination med andra likvärdiga kurser.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 34

Att skapa lärgemenskaper och mötesplatser på nätet
Jobring Ove, Carlén Urban, Bergenholtz Josefin
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 237, [2] s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32332-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-04607-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Den individuella utvecklingsplanen : allmänna råd och kommentarer
Stockholm : Skolverket : 2005 : 17 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1511
ISBN: 91-85009-93-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Dysthe Olga
Dialog, samspel och lärande
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 344 s. :
ISBN: 91-44-04195-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Att arbeta med portfolio : teori, förhållningssätt och praktik
Ellmin Roger, Ellmin Birgitta
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2003 : 236 s. :
ISBN: 91-7205-394-1 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

http://www.skolutveckling.se/kunskap_bedomning/individuella_utvecklingsplaner/reportage_iup_orebro/ http://www.skolutveckling.se/kunskap_bedomning/individuella_utvecklingsplaner/presentationer_iup/

Övrig kurslitteratur

Sök egna bloggar.