"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap B15, 15 hp

Engelskt namn: Home economics B15

Denna kursplan gäller: 2023-07-24 och tillsvidare

Kurskod: 6KN026

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2019-05-27

Reviderad av: Prefekten, 2023-03-01

Innehåll

Kursen består av följande moduler:

  1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser (Food Science and Food Processes), 7,5 hp
  2. Privatekonomi och konsumtion (Consumption and Personal Finance) 7,5 hp

Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser, 7,5 hp
I modulen behandlas metoder för matlagning och bakning. Kvalitetsförändringar och livsmedelskemiska processer vid hantering, förvaring och tillagning av olika livsmedel behandlas översiktligt. I samband med praktiska laborationer görs jämförelser mellan olika matlagningsmetoder och studenterna tränas i att välja och hantera produkter och livsmedel samt tillaga måltider som sedan diskuteras utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö och sensorik. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.  

Modul 2. Privatekonomi och konsumtion, 7,5 hp
Modulen behandlar privatekonomi och konsumtion. Reklam och mediers påverkan på olika målgruppers konsumtion belyses och problematiseras. Konsumenternas rättigheter och skyldigheter samt myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Förväntade studieresultat

Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser , 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för matlagningstermer och kulinariska ord
  • Beskriva olika livsmedels kemiska uppbyggnad och sammansättning
  • Beskriva grundläggande kemiska processer som sker vid hantering, förvaring och tillagning av livsmedel
  • Förklara kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid beredning och tillagning av olika livsmedel

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa grundläggande metoder för matlagning och bakning
  • Tillämpa ämnesdidaktiska metoder som används vid yrkesutövningen

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera olika livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, ekonomi, miljö, tid och sensoriska aspekter

Modul 2. Privatekonomi och konsumtion, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas

Färdighet och förmåga

  • Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området privatekonomi och konsumtion som krävs för yrkesutövningen

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Problematisera privatekonomiska villkor, val och konsekvenser  
  • Granska och diskutera reklam och mediers påverkan på barn och ungdomar
  • Diskutera vilken betydelse konsumtion av varor och tjänster har för barn och ungdomar
  • Diskutera konsumtion av varor och tjänster utifrån hälsa, ekonomi och miljö

Behörighetskrav

Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp, med godkänt resultat om minst 7,5  hp, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Kursen är en distanskurs med obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment dagtid samt obligatoriska träffar i Umeå. Vissa moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
 
Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier, instuderingsfrågor, laborationer samt demonstrationer.  Laborationer i grupp, instuderingsfrågor samt demonstrationer är obligatoriska. Tillgång till ett grundutrustat kök krävs för att kunna genomföra modulen.  
 
Modul 2. Privatekonomi och konsumtion, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier, examinerande seminarier och gruppdiskussioner. Examinerande seminarier och gruppdiskussioner i digital lärplattform är obligatoriska. Undersökande verksamhet så som intervjuer med barn och ungdomar förekommer.
 

Examination

Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuella skriftliga tentamina i lärplattform (U eller G)
  • Praktiska laborationer med muntliga redovisningar i grupp (U eller G)
  • Individuell redovisning (U eller G)
  • Frivillig individuell skriftlig inlämning (U, G eller VG)

Modul 2. Privatekonomi och konsumtion, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuella skriftliga inlämningar (U, G eller VG)
  • Individuell skriftlig inlämning (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)

 


Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på minst 7,5 hp.
 
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2023 vecka 30

LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER, 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Vår kokbok
Begner Sara, Lidström Kristin
Norstedts : 2021 : 896 sidor :
ISBN: 9789113114583
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
ISBN: 9789151303932
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.

Referenslitteratur

Hungrig.nu
Hushållningssällskapet : 2009 :
Hungrig.nu

Vår gröna kokbok
Begner Sara, Bohlin Karin, Bergman Malin
Stockholm : Norstedts : 2014 : 384 s. :
ISBN: 978-91-1-305497-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Vår kokbok vegan
Sjögren Anna K., Begner Sara
[Solna] : Coop ; Stockholm : [2015] : 270 sidor :
ISBN: 9789113061931
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Gelinder Lolita
Smak för hållbar mat? : Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2020 : 103 sidor :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-407876
ISBN: 9789151309231
Se Umeå UB:s söktjänst

PRIVATEKONOMI OCH KONSUMTION, 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Liten laghund 2022 - Viktiga lagar på konsumentområdet
Konsumentverket : 2022 :
https://publikationer.konsumentverket.se/lagar/liten-laghund-2022
Obligatorisk

In your face – om barns matmiljö och exponering för matreklam
Hjärt-Lungfonden, Karolinska institutet, Unicef :
https://mb.cision.com/Main/545/3663580/1657391.pdf
Obligatorisk

Marknadsmässig kurragömmalek? : barn, unga och dold reklam
Dalquist Ulf, Wadbring Ingela
Göteborg : Nordicom : [2017] : 83 sidor :
ISBN: 9789187957659
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN 978-91-87957-66-6 Ersätts av slutrapporten(pdf)

Ekström Karin M.
Unga konsumenter - utsatta och kapabla
Konsumentverket : 2011 :
Unga konsumenter - utsatta och kapabla
Obligatorisk

Barns utvecklade förståelse av ekonomi
Hernwall Patrik, Hullgren Maria, Söderberg Inga-Lill
Stockholms universitet, KTH : 2018 :
Slutrapport (Pdf)
Obligatorisk

Hagberg Johan red
Konsumtionsrapporten 2022
Centrum för konsumtionsforskning Göteborgs universitet, Handelshögskolan : 2022 :
https://www.gu.se/handelshogskolan/konsumtion/var-forskning/konsumtionsrapporten-om-den-nationella-konsumtionen
Obligatorisk

Elevers förståelse av grund¬läggande privatekonomiska principer – implikationer för undervisning i HKK
Hernwall Patrik, Söderberg Inga-Lill
Stockholms universitet, KTH : 2019 :
Länk
Obligatorisk

Inventering av beteendeinsatser
Konsumentverket : 2018-04-18T12:39:54+02:00 :
https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/var-verksamhet/inventering-av-beteendeinsatser-konsumentverket.pdf
Obligatorisk

Koll på pengarna 2023. Tips och råd om din ekonomi.
Konsumentverket : 2023 :
https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/privatekonomi/koll-pa-pengarna-2023-konsumentverket.pdf
Obligatorisk

Konsumenterna och miljön 2020
2020 :
https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/hallbarhet-och-miljo/rapport-2020-2-konsumenterna-och-miljon-konsumentverket.pdf
Obligatorisk

Martínez Carolina
Targeting children online : young internet users and producers in the commercial media environment
Lund : Department of Communication and Media, Lund University : 2017 : 147 s. :
ISBN: 9789177530138
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/19637631/e_spik_version_carolina.pdf Svensk sammanfattning sid 121-126

Lilla boken om reklam & media
Stockholm : Media smart : 2016 : 38 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: https://lucris.lub.lu.se/ws/portalfiles/portal/19637631/e_spik_version_carolina.pdf

Barnfattigdom i Sverige - Årsrapport 2021
Rädda barnen : 2021 :
Rädda barnen.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 39 s.

Ungar och medier
Statens medieråd : 2021 :
Statens medieråd
Obligatorisk
Läsanvisning: ISSN: 2001-684

Kluvna känslor 2.0
Sveriges annonsörer : 2016 :
Obligatorisk

Sandberg Helena
Rörlig måltavla : internetreklam riktad till barn
Lund : Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet : 2014 : 101 s. :
ISBN: 9789172673672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://lup.lub.lu.se/search/ws/files/3431159/4394433.pdf

Sjöberg Johanna
Ungas förutsättningar för hållbar konsumtion
Bromma : Arkitektkopia AB : 2017 : 55 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-147523
Obligatorisk

Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.