"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Svenska för F-3, kurs 1, 15 hp

Engelskt namn: Swedish for Early Years Classes and Grades 1-3, Course 1

Denna kursplan gäller: 2018-01-01 till 2018-07-22 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6SV021

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2011-08-15

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för språkstudier, 2017-12-15

Innehåll

Kursen behandlar barns språk- och litteracitetsutveckling i ett första- och andraspråksperspektiv. Läs- och skrivutveckling i teori och praktik introduceras, liksom barnlitteratur och barnlitteraturens roll i språkutvecklingen. Lekens betydelse för lärande poängteras genomgående, liksom IKT och estetiska lärprocesser. Studenten övar sin egen språkliga kompetens. Grundläggande mönster i tal och skrift behandlas och praktiseras.

Moment 1: Barns språkutveckling (5 hp)
Momentet behandlar olika perspektiv på barns tidiga språkutveckling i tal och skrift. Språkutveckling studeras utifrån grammatiska och betydelsemässiga aspekter. Betydelsen av barns språkliga medvetenhet diskuteras, liksom interaktionens betydelse och språkmiljöns inverkan på barns språkutveckling och lärande. Planering av goda lärandemiljöer för alla barns språkutveckling behandlas och didaktiska förhållningssätt diskuteras. Språk- och litteracitetsutveckling i det flerspråkiga och mångkulturella samhället behandlas. Retoriken som verktyg för tal och skrift presenteras och tillämpas. Ett processorienterat förhållningssätt och responsarbete introduceras.

Moment 2: Skönlitteraturens roll i läs- och skrivinlärningen (5 hp)
Barnlitteraturens historia och genrer beskrivs. Skönlitteraturens betydelse för barns språklärande behandlas och bearbetas ur ett språkligt, litteraturvetenskapligt och didaktiskt perspektiv, varvid jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv liksom berättartekniska och multimodala perspektiv uppmärksammas. Studenten övar sig att skriva diskursiv text.

Moment 3: Läs- och skrivutveckling (5 hp)
Momentet behandlar grundläggande teorier om skrivinlärning och skrivutveckling i relation till förskoleklassens och grundskolans styrdokument. Skrivmetodiska strategier praktiseras. Grundläggande läsmetodiska teorier och strategier, innefattande avkodning och läsförståelse, bearbetas och diskuteras. Användningen av IKT och estetiska uttryck i språkundervisningen behandlas ur student- och elevperspektiv.

Förväntade studieresultat

Moment 1
För godkänd kurs ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra för barns talspråksutveckling i relation till svenskans fonologi och fonetik;
  • redogöra för relationen mellan ord och begrepp och barns begreppsutveckling;
  • redogöra översiktligt för svenskans ord- och satsstruktur i förhållande till barns lexikala och grammatiska utveckling;
  • redogöra för barns tidiga skriftspråksutveckling;
  • redogöra för lärandemiljöns betydelse för barns språkutveckling.

Färdighet och förmåga

  • utföra enklare analys av barns muntliga språk och tidiga skriftspråk;
  • disponera och presentera ett innehåll med retoriska verktyg muntligt och skriftligt.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • diskutera olika språkmiljöers påverkan på barns lärande;

Moment 2
För godkänd kurs ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra översiktligt för barnlitteraturens historia och genrer samt barnromanens olika berättarperspektiv.

Färdighet och förmåga

  • analysera barnlitteraturens roll i barns språkutveckling;
  • analysera barnromaner utifrån litteraturvetenskapliga begrepp;
  • föreslå och använda didaktiska metoder för bearbetning av litteratur;
  • skriva välstrukturerad utredande text med enkelt och klart språk.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • tolka och diskutera språk och innehåll i barnlitteratur;
  • diskutera litteraturens möjligheter för barns språkutveckling.

Moment 3
För godkänd kurs ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra för teorier om barns skriv- och läsinlärning/-utveckling samt relatera dessa till förskoleklassens och grundskolans styrdokument;
  • beskriva olika språkutvecklande strategier för att möta elevers andraspråksutveckling.

Färdighet och förmåga

  • planera läs- och skrivutvecklande undervisningssituationer och reflektera över planeringen mot bakgrund av de teorier som kursen behandlar;
  • analysera IKT och estetiska uttrycks roll i språkundervisningen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • diskutera olika skriv– och lässtrategiers påverkan på barns lärande;
  • diskutera IKT och estetiska uttrycks roll i språkundervisningen.

Behörighetskrav

UK I 28,5 hp samt VFU I 1,5 hp

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, lektioner, seminarier och gruppövningar. Gruppövningar och seminarier är obligatoriska.

Examination

Moment 1 examineras genom skriftlig hemtentamen om barns språkutveckling och gruppredovisning om lärandemiljöer;
 
Moment 2 examineras genom skriftlig hemtentamen i litteraturvetenskap och litteraturdidaktik och litteraturseminarier om skönlitteratur;

Moment 3 examineras genom seminarier om läs- och skrivutveckling, seminarier om IKT och estetiska lärprocesser samt skriftlig tentamen.

Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Skriftliga uppgifter bedöms med något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller underkänd. Seminarier bedöms med något av betygen Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd på kursen krävs detta betyg på de skriftliga uppgifterna.

Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov.  

För godkänt betyg på moment som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända. Därvid gäller följande: Om ingen av delexaminationerna görs eller lämnas in, sätts inget betyg på momentet. Om någon av delexaminationerna inte görs eller lämnas in, sätts betyget Underkänd på momentet, även om de delexaminationer som fullgjorts är godkända.  

Vid det första omprovstillfället på moment som examineras i flera delar, görs de delar om som inte gjorts eller lämnats in eller som fått underkänt betyg. Vid alla därefter följande omprovstillfället görs alla delar av examinationen på nytt.  

Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen ej överskrids.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Till alla salstentamina är anmälan via Portalen obligatorisk.

I de fall prov eller praktik/VFU inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.

Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.

Tentamensskrivningar görs vid Umeå universitet, Campus Umeå. Om synnerliga skäl föreligger kan studerande beviljas att skriva på annan ort. Den student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle skriftligen ansöka om detta hos Institutionen för språkstudier.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 48

Att skriva sig till läsning : erfarenheter och analyser av det digitaliserade klassrummet
Hultin Eva, Westman Maria
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2014 : 145 s. :
ISBN: 978-91-40-68572-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Bygga broar och öppna dörrar : att läsa, skriva och samtala om texter i förskola och skola
Axelsson Monica, Jönsson Karin
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2009 : 196 s. :
ISBN: 91-47-09378-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (100 s.)

Barnlitteraturanalyser
Andersson Maria, Druker Elina
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 213 s. :
ISBN: 978-91-44-04028-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Urval)

Barn upptäcker skriftspråket
Dahlgren Gösta, Gustafsson Karin, Mellgren Elisabeth, Olsson Lars-Erik
4., rev. uppl. : Stockholm : Liber : 2013 : 237 s. :
ISBN: 9789147106554
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kreativ grammatikundervisning : från förskoleklass till åk 6
Eriksson Jessica, Grönvall Fransson Camilla, Johansson Annelie
Andra upplagan : Ingarö : Columbus förlag : 2017 : 247 sidor :
ISBN: 978-91-85617-34-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läsundervisning och läsutveckling
Frost Jørgen, Jakobsson Ulrika
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 220 s. :
ISBN: 978-91-44-05215-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (207 s.)

Greppa språket : ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet
2. uppl. : Stockholm : Skolverket : 2012 : 146 s. :
Fulltext
ISBN: 978-91-87115-26-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Håkansson Gisela
Språkinlärning hos barn
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 144 s. :
ISBN: 9789144094625
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kåreland Lena
Barnboken i samhället
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 182 s. :
ISBN: 978-91-44-05149-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Urval)

Kåreland Lena
Skönlitteratur för barn och unga : historik, genrer, termer, analyser
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
ISBN: 978-91-44-08676-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: S. 7-154

Lindö Rigmor
Den meningsfulla språkväven : om textsamtalets och den gemensamma litteraturläsningens möjligheter
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 224 s. :
ISBN: 9144038836
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (218 s. Urval)

Kåreland Lena
Modig och stark - eller ligga lågt : skönlitteratur och genus i skola och förskola
Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 487 s., [8] pl.-s. :
ISBN: 91-27-11023-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: S. 113-152, 155-179, 181-201.

Språk i samspel : retorik för pedagoger
Almström Persson Gunilla, Blomström Vendela, Vogel Anna, Wirdenäs Karolina
1. uppl. : Stockholm : Aglaktuq : 2016 : 138 s. :
ISBN: 9789163920882
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Strömquist Siv
Skrivboken 7:e uppl : Skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
Gleerups : 2014 : s. :
ISBN: 9789140687487
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Strömquist Siv
Skrivprocessen : teori och tillämpning
3., omarb. och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 180 s. :
ISBN: 978-91-44-00431-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (171 s.)

Karlsson Ola
Svenska skrivregler
Fjärde upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 308 sidor :
ISBN: 978-91-47-11149-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Winch Gordond 1930-
Literacy reading, writing and children's literature
2. ed. : Melbourne : Oxford University Press : 2004 : xxxviii, 536 s. :
ISBN: 0-19-551726-1 (hft.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (15 s. Distribueras vid kursstart)

Skönlitteratur

I samråd med läraren väljs ett pensum ur nedanstående lista:

Ahmed Backström Siri
Syskondagen
1. uppl. : Stockholm : Urax : 2013 : [23] s. :
ISBN: 9789187208096
Se Umeå UB:s söktjänst

Den arge
Dahle Gro, Nyhus Svein, Eklund Lotta
Göteborg : Daidalos : 2009 : [38] s. :
ISBN: 9789171732880
Se Umeå UB:s söktjänst

Kalle och chokladfabriken
Dahl Roald, Blake Quentin, Tunek Viveka
7. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 2016 : 180 s. :
ISBN: 9789129695380
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (eller tidigare utgåva)

Gahrton Måns
Valfri roman ur Eva & Adam-böckerna
. :

Gustavsson Per
När prinsessor tar semester
2. uppl. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : [25] s. :
ISBN: 978-91-27-12056-3 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Höglund Anna
Mina i vildmarken
Stockholm : Alfabeta : 2014 : [60] s. :
ISBN: 9789150116915
Se Umeå UB:s söktjänst

Jansson Tove
Trollvinter
[Ny utg.] : Stockholm : Alfabeta : 2004 : 130, [4] s. :
ISBN: 91-501-0475-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Lindenbaum Pija
Valfri bok ur Gittan-trilogin
. :

Lindgren Astrid
Bröderna Lejonhjärta
Stockholm : Rabén & Sjögren : 2011 : 206 s. :
ISBN: 978-91-29-67864-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Lyckokakan
Lundberg Hahn Kerstin, Nilsson Thore Maria
Stockholm : Rabén & Sjögren : 2013 : 171 s. :
ISBN: 9789129685749
Se Umeå UB:s söktjänst

Kivi & Monsterhund
Lundqvist Jesper, Johansson Bettina
1. uppl. : Linköping : Olika : 2012 : [29] s. :
ISBN: 978-91-85845-76-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Isdraken
Martin George R. R., Royo Luis, Risheden Jan
Stockholm : Natur & Kultur : 2016 : 120 s. :
ISBN: 9789127146860
Se Umeå UB:s söktjänst

Jagger Jagger
Nilsson Frida, Geffenblad Lotta
Stockholm : Natur & kultur : 2013 : 151 s. :
ISBN: 9789127136106
Se Umeå UB:s söktjänst

Ishavspirater
Nilsson Frida, Jansson Alexander
Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 393 s. :
ISBN: 9789127136854
Se Umeå UB:s söktjänst

Tsatsiki och morsan
Nilsson Moni, Lindenbaum Pija
Stockholm : Natur och kultur : 1995 : 151, [1] s. :
ISBN: 91-27-05705-4 (inb.) ; 145:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Adjö, herr Muffin
Nilsson Ulf, Tidholm Anna-Clara
1. uppl. : Stockholm : Bonnier Carlsen : 2003 : [48] s. :
ISBN: 91-638-4593-8 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Pricken
Rey Margret, Rey Hans Augusto, Lindgren Astrid
8. uppl. : Stockholm : Rabén & Sjögren : 1980 : [30] s. :
ISBN: 91-29-54299-5 (inb.) ; 33:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Tam, tiggarpojken
Salmson Jo, Ekström Åsa
Stockholm : Bonnier Carlsen : 2009 : 116 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-638-5950-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Sjögren Viveka
Den andra mamman
1. uppl. : Göteborg : Kabusa böcker : 2007 : [32 s.] :
ISBN: 978-91-7355-002-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Tan Shaun
Ankomsten
1. uppl. : Göteborg : Kabusa : 2010 : [124] s. :
ISBN: 9789173551335
Se Umeå UB:s söktjänst

Thorvall Kerstin
I stället för en pappa
Albert Bonniers förlag : 2014 : 128 s. :
Omslagsbild
ISBN: 9789100138394
Se Umeå UB:s söktjänst

Min brorsa heter Noa
Tidholm Anna-Clara, Hellgren Joanna
Stockholm : Alfabeta : 2015 : 60 s. :
ISBN: 9789150117127
Se Umeå UB:s söktjänst

Widmark Martin
Valfri bok i serien Lasse-Majas detektivbyrå
., :

Styrdokument

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 : reviderad 2017
Stockholm : Skolverket : 2017 : 289 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32716-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för förskolan Lpfö 98
[Ny, rev. uppl.] : Stockholm : Skolverket : 2016 : 16 s. :
http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442
Obligatorisk