Hoppa direkt till innehållet
printicon

Vanliga frågor och svar

Här finner du svar på vanliga frågor som rör antagningsbesked, bostad, användaruppgifter och mycket mera. Finns inte din fråga med kan du alltid ringa till Infocenter. Telefon: 090-786 50 00.

Kontakt för olika frågor

Antagningsbesked och välkomstbrev

 • När kommer antagningsbeskedet och när börjar terminen?

  Runt mitten av juli respektive mitten av december kommer första antagningsbeskedet inför nästkommande termin. Kom ihåg att du måste tacka ja i tid för att behålla din plats. Läs ditt antagningsbesked för information om vad du behöver göra sedan du fått det. Aktuella datum för antagning och terminstider finner du på sidan med viktiga datum.
  Viktiga datum

  Fäll ihop
 • Hur svarar jag på mitt antagningsbesked?

  Om du har gjort en webbanmälan får du ett e-postmeddelande till den mejladress du har lagt in i Antagning.se. Där kan du läsa ditt antagningsbesked och tacka ja till din plats. Om du skickat in din anmälan via post kommer antagningsbeskedet till din adress. Då får du fylla i och skicka in ditt svar till den adress som anges på blanketten.

  Fäll ihop
 • Jag har inte fått mitt välkomstbrev

  Välkomstbrevet hittar du i första hand på kurs- eller programsidan men kan även skickas till dig med via e-post eller vanlig post.

  Hitta ditt välkomstbrev

  Fäll ihop

Bostad

 • Hur får jag tag på en bostad?

  Det största bostadsföretaget som erbjuder ett stort urval av allt från rum i studentkorridorer och studentlägenheter är Bostaden. Det brukar vara högt tryck på korridorsrummen/lägenheterna i början av terminen. För att anmäla ditt intresse för studentboende ska du vara antagen och läsa minst 15 högskolepoäng per termin. Bostaden har studentlägenheter i alla de stora studentområderna Ålidhem, Ålidhöjd, Nydalahöjd, Mariehem, Berghem, Carlshem och Tunnelbacken. De flesta områdena ligger nära campus och universitetet.
  Hitta hem - mer om boende

  Fäll ihop
 • Vad finns i ett studentrum?

  Studentrum är oftast möblerade med säng, bord, fåtölj, stol och någon bokhylla.

  Fäll ihop

Användarkonto och IT-tjänster

Studentstad och sociala aktiviteter

 • Vad är och hur går "inspark, nolle-p, phösare" till?

  På de flesta program arrangerar tidigare programstudenter en mottagning vid terminsstarten för nybörjarna på programmet. Mottagningen går under olika namn, som "inspark", "nolleperiod" eller "phösare". Den innebär en rad olika aktiviteter för teambuilding, lära känna varandra och lära känna studentstaden Umeå och campus. Allt är frivilligt och aktiviteterna är väldigt populära att delta i. Om ditt program brukar ordna med mottagning för nya studenter så får du veta mer om det under första veckan.

  Fäll ihop
 • Hur är Umeå som studentstad?

  I Umeå är det lätt att trivas – inte minst som student. Umeå är Norrlands största stad med över 118 349 invånare. Umeå universitet har ett samlat campus och här finns Europas största sportcenter, Iksu.
  Därför Umeå

  Fäll ihop

Reservplats och sen anmälan

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt personuppgiftslagen