Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Ämneslärarprogrammet är utbildningen för dig som vill undervisa och handleda unga människor och samtidigt arbeta med ämnen som du är intresserad av. Under utbildningen fördjupar du dig i två undervisningsämnen men också hur du i din kommande yrkesroll som lärare får elever att lära och utvecklas.
Student på ämneslärarprogrammet
Bild Johan GunséusObservera
Programmet är inställt hösten 2019
Om utbildningen
Utbildningen är på 240-270 hp. Den utbildning som börjar 2019 är på 240 hp.
Du kan kombinera textilslöjd eller trä- och metallslöjd med bild, engelska, geografi, historia, matematik, religion eller svenska som andra språk. Det valet gör du en bit in i utbildningen.
I programmet fokuseras hur du i en framtida yrkesroll som lärare får elever att lära och utvecklas. Du lär dig också att bedöma elevers lärande och utveckling och hur prestationer kan betygsättas och får kunskaper om den svenska skolan i ett kulturellt, historiskt och samhälleligt perspektiv.
Utbildningen omfattar tre delar:
Utbildningen består till stor del av studier i de ämnen du valt.
Hösten 2019 kan du inom programmet läsa:
Läs mer om ämneskombinationer och behörighet inom programmet
Den utbildningsvetenskapliga kärnan (UK) tar upp frågor kring kunskap, undervisning och lärande, etik och värdegrund. Den tar även upp det pedagogiska ledarskapet, konflikthantering, sociala relationer och demokrati, och hur du i en kommande yrkesroll som lärare får elever att lära och utvecklas. Du utbildas i att bedöma elevers lärande och utveckling och hur prestationer kan betygsättas.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är den del av utbildningen du genomför vid en skola. Under VFU:n får du med stöd av en handledare planera, genomföra och utvärdera pedagogisk verksamhet i skolan. Redan första terminen genomför du din första VFU där du observerar och följer den pedagogiska verksamheten vid skolan.
Lärarstudenter genomför VFU vid skolor i Västerbottens län, Örnsköldsviks kommun eller Sollefteå kommun.
Under din utbildning får du också en unik chans till röstträning. Undervisningen om rösten i läraryrket sker i form av föreläsningar och övningar, med stöd av legitimerade logopeder. Denna omfattning av förebyggande röstvård finns inte vid någon annan lärarutbildning i landet.
År 1
Utbildningsvetenskaplig kärna. VFU. Ämnesstudier.
År 2
Ämnesstudier.
År 3
Ämnesstudier. Utbildningsvetenskaplig kärna. VFU.
År 4
VFU. Examensarbete. Utbildningsvetenskaplig kärna.
I utbildningsplanen nedan (med start ht18) kan du läsa mer om vilka kurser som ingår i programmet. I den studieplan som ligger i slutet av dokumentet ser du de kurser som gäller från och med hösten 2018.
I Umeå startar det här lärarprogrammet på höstterminen, vilket betyder att du ska anmäla dig under perioden 15 mars–15 april.
Fäll ihopSök som vanligt till det lärarprogram du är intresserad av. När du har blivit antagen kan du sedan ansöka om att få tillgodoräkna dig de kurser du redan läst vid ett annat universitet.
Fäll ihopDet vanligaste är att söka till ett lärarprogram och läsa undervisningsämnena inom programmet. Om du kommer på att du vill bli lärare efter att du redan har läst ämnena och fått högskolepoäng kan du istället läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att få en lärarexamen.
Kompletterande pedagogisk utbildning åk 7-9, 90 hp, eller
Kompletterande pedagogisk utbildning gymnasieskolan, 90 hp
Fäll ihopOm du vill tillgodoräkna dig ett ämne måste du ansöka om det. Efter att du skickat in din ansökan prövar vi om de kurser du redan läst motsvarar det som ska ingå i en lärarexamen.
Fäll ihop