"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Zandra har frihet – och valmöjligheter

Zandra Gidlöf valde att efter tre år på apotekarprogrammet ta ut receptarieexamen – och fortsätta plugga. Det gör att hon kan jobba extra på apotek under studietiden, men ger också fler valmöjligheter för framtiden.

– Det är väldigt skönt att veta att jag har en utbildning som låter mig jobba med något jag trivs med på apotek, men också ger så många andra möjligheter inom läkemedelssektorn. Dessutom kan jag också känna att jag kommer kunna jobba med något som är både bra och viktigt. Jag är jättenöjd med att Umeå universitet lagt upp det så att apotekare och receptarier läser tillsammans de första tre åren.

Breda möjligheter

Efter gymnasiet i Kramfors visste Zandra Gidlöf inte alls vad hon ville göra i framtiden. För att öka sina valmöjligheter läste hon tekniskt-naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet. Därefter jobbade hon några år inom handeln medan hon funderade.

– Sedan var det faktiskt min sambo som föreslog apotekarprogrammet. Jag tittade närmare på det och det kändes som en bra utbildning med breda möjligheter. Med en apotekarexamen kan du jobba med i princip vad som helst som är relaterat till läkemedel, till exempel på apotek, med utveckling, tillverkning och säkerställande av läkemedel eller med marknadsföring av läkemedel.

När vi ses läser Zandra en kurs i organisk kemi med läkemedelsinriktning och klassen träffas vid Umeå universitet för en intensiv vecka med laborationer. Det är en av de tuffaste kurserna hittills, tycker hon, men samtidigt är det kul att gå in djupare på kemin än tidigare i programmet. Annars ses hon och kurskamraterna inte så ofta. Apotekarprogrammet är nätbaserat och studenterna följer föreläsningar och gör seminarieuppgifter på nätet. De har några träffar per termin på Umeå universitet och möjlighet att skriva sina tentor på utvalda platser runt om i Sverige.

Hur funkar det att läsa så?
– Jag tycker att funkar väldigt bra. De första tre åren bodde jag i Umeå, så för mig blev det liksom lite "halvt" nätbaserat. Vi har varit några stycken som bor i Umeå och som träffats på universitetet en hel del och pluggat tillsammans.
– Man får lägga upp studierna själv och jag försöker följa de kursplaneringar vi får. Det är väldigt positivt att för de flesta kurser får vi färdiga inläsningsscheman och anvisningar att följa.

"Blir duktigare på att söka information själv"

Hur är det att ta del av föreläsningar på nätet?
– Självklart är det en nackdel att man inte kan ställa sina frågor till läraren direkt, men det går att mejla in frågor efteråt. Samtidigt blir man duktigare på att söka information själv, det blir automatiskt så att man jobbar mer självständigt.
– Den stora fördelen med videoföreläsningar är att du kan välja när du vill titta på dem och titta på dem hur många gånger som helst. Jag brukar först titta igenom hela föreläsningen, sedan titta igen, pausa och göra anteckningar. Det gör inget om man snurrar iväg upp i det blå, då är det bara att pausa, spola tillbaka och fokusera igen.

Zandra Gidlöf uppskattar friheten det innebär att under eget ansvar själv kunna styra sina studier.

– Min sambo fick jobb i Stockholm strax före sommaren och då var det väldigt enkelt för mig att följa med honom, eftersom jag går en distansutbildning och kan röra mig lite som jag vill.

Vilka kurser tycker du har varit mest intressanta hittills?
– Jag tyckte att extemporekursen var väldigt rolig. Extempore betyder i enkla termer att man tillverkar läkemedel i liten skala, specialläkemedel som är anpassade för en specifik person. Galenik var också kul, under den kursen lär man sig om olika beredningsformer av läkemedel. Man tittar på en färdig substans och funderar över hur man ska tillföra den till kroppen på bästa sätt. Ska vi kanske göra en brustablett? Och hur behöver vi i så fall formulera den?

Nyfiken på läkemedelsindustrin

Utbildningen är bred och du kan jobba inom flera olika fält. Vad känns mest lockande?
– Just nu är jag mest nyfiken på läkemedelsindustrin, men det är också en lite tuffare bransch att ge sig in i och större konkurrens. Men, i och med att jag tagit ut receptarieexamen efter tre år kan jag också jobba på apotek, vilket jag gjort i sommar.

Hur var det att jobba på apotek?
– Självklart svårt, allt är nytt och oavsett hur mycket man läser teoretiskt kan man ändå inte riktigt förbereda sig för jobbet. Vi har visserligen haft praktik, men det här är ett yrke där man måste fortsätta söka information och utvecklas hela tiden. Det är inte alls omöjligt att jag fortsätter jobba på apotek efter examen.

Om du skulle ge råd till någon som funderar på apotekarprogrammet: Vilka krav ställer utbildningen, vad ska man vara beredd på?
– Man ska inte tro att det är någon barnlek. Men, om du har disciplin och håller dig till schemat för varje kurs är det inga problem. Det är en väldigt bra utbildning att gå med all den frihet den ger, men du måste själv ta initiativ och sätta dig ner och plugga.

Vad tycker du om Umeå som studieort?
– Jag har egentligen inte kommit in i studentlivet som man skulle göra om man gick en utbildning på campus. Av det jag sett tycker jag att det är en skön känsla på universitetet, men jag är inte en så stor del av den. Jag har däremot klasskompisar som valt att engagera sig mer i studentlivet och det som händer på campus.

När klassen träffas för labbar, brukar ni hänga med varandra på kvällarna också eller är det så intensivt på dagarna att ni bara vill hem och sova?
– Många i klassen brukar träffas efter skolan, men själv försöker jag använda tiden till att träffa mina andra kompisar från Umeå, eftersom jag inte hinner träffa dem så mycket nu när jag bor i Stockholm.

FAKTA Zandra Gidlöf

Ålder: 28 år.
Kommer från: Kramfors.
Bor: i lägenhet i Liljeholmen, Stockholm.
Familj: sambon Robin.
Studerar: fjärde året på apotekarprogrammet vid Umeå universitet.
Gör på fritiden: renoverar vår nya lägenhet, umgås med vänner och familj.
Umeå med 3 ord: charmigt, tryggt, positivt.
Mig själv med 3 ord: glad, kreativ, vetgirig.
Läser: kursböcker, det känns viktigast, kopplar i stället av med tv-serier.
Lyssnar: länge och ofta på all möjlig musik.

 

Text: Anna-Lena Lindskog
Foto: Robin Nyström

Publicerad: 2017-10-03