Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Arkitektprogrammet

Vi hälsar dig varmt välkommen till Arkitektprogrammet och hoppas att du ska få en mycket givande studietid här i Umeå! Inledningsvis vill vi påminna dig om att tacka ja till din studieplats på Antagning.se innan svarstiden går ut, för att du ska behålla din studieplats. Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter i slutet av det här brevet.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Innan du kan börja dina studier behöver du registrera dig på programmets kurser i Portalen. Registrering i portalen är öppen från den 22 augusti till den 29 augusti. Om du inte har registrerat dig i Portalen senast den 29 augusti förlorar du din plats på programmet.

  Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till vår studieadministratör Adrian Löwander innan sista dag för registrering.
  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id, se längre ned. Du loggar in i portalen Cambro med ditt aktiverade Umu-id.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 28 augusti 2017

  Tid: Kl 09.00

  Plats: Teatern, Arkitekthögskolan

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Arkitektprogammet vid Umeå universitet är en femårig utbildning som leder till en arkitektexamen. Undervisningen är till stor del projektbaserad och syftar till att integrera teoretiskt och vetenskaplig kunskap med processorienterat och konstnärligt undersökande. Hållbarhet och resursmedvetenhet, liksom experimenterande i fullskaligt byggande, är viktiga inslag i utbildningen.

  Utbildningen består i huvudsak av projektarbete med handledning, i grupp eller individuellt. Kurser i arkitekturteori, arkitekturhistoria och teknologi kombineras med projektarbete och löper parallellt under terminerna. Många föreläsningar ges av internationellt yrkesverksamma arkitekter, konstnärer och forskare.

  Under utbildningen kommer du att spendera en stor del av din studietid i din studio på skolan. Några veckor in på terminen kommer du att tilldelas en egen arbetsplats. På Arkitekthögskolan finns även trädverkstad, laserskärare, 3D-skrivare och datorsal.

  Fäll ihop
 • Programstart - Vertikal workshop

  Under terminens första två veckor kommer du att arbeta i projekt tillsammans med studenter från alla årskurser på arkitektutbildningen. Temat kommer att vara "social hållbarhet" som vi utforskar genom ett antal föreläsningar och undersökningar på olika platser runt om i Umeå. Under dessa två veckor kommer du även att få viktig information om dina programstudier och en chans att lära känna de andra studenterna på programmet.

  Programmet startar med en gemensam introduktion och välkomsttal från rektor Ana Betancour den 28 augusti kl. 09:00 i Teatern på Arkitekthögskolan.
  Gruppindelning och temat för den vertikala workshopen presenteras i samband med introduktionen. Om du inte har möjlighet att delta vid introduktionstillfället måste du meddela vår studieadministratör Adrian Löwander senast den 21 augusti.

  Fäll ihop
 • Material för dina kommande studier

  Ett antal datorer finns tillgängliga på skolan men vår erfarenhet är att de flesta arkitektstudenter får stor nytta av att ha tillgång till en egen dator en bit in i utbildningen. Andra verktyg och material som du kan komma att behöva i din utbildning går vi närmare in på vid kursstart. Det kan emellertid vara en god ide att ta med egna pennor, sax, linjal och dylikt redan till de första dagarna. Det kan även vara bra att känna till att ungefär motsvarande belopp som på andra utbildningar går till kurslitteratur, hos
  oss fördelas över terminen till både studieresor, material, verktyg och litteratur.

  Schemat för den inledande perioden på programmet, hittar du på vår websida. Där hittar du också länkar till mer information om både Arkitekthögskolan och Arkitektprogrammet.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)