"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"En konstform med stor påverkan på samhället"

Andraårsstudent Sofia Elldin Mårtensson från Stockholm tycker att det bästa med att läsa på Arkitektprogrammet är den ständiga utmaningen – ingen uppgift är den andra lik. Man uppmuntras till att finna sitt personliga uttryck, och kombinera det konstnärligt tänkande med logisk problemlösning.

Sofia gick det naturvetenskapliga programmet med bildprofil på gymnasiet, och fick upp ögonen för studier som kombinerar vetenskap och konstnärligt skapande. Efter studenten arbetade hon ett kort tag hemmavid, och flyttade sedan till London. Under de år som hon bodde där arbetade hon som visual merchandiser, butiksinredare, som även det innebär en kombination av struktur och kreativitet.

Hur var det att flytta från London till Umeå?
– Jag var lite nervös inför omställningen när jag kom in här. Men efter att ha bott i en mångmiljonstad så känns det nu ganska mysigt att bo i en mindre stad som Umeå. Det är väldigt skönt att kunna ta sig överallt med cykeln, i stället för att behöva trängas på en buss eller tunnelbana. Skolan ligger fint beläget vid älven, stort plus att kunna promenera hem längst med den.

"Positivt överraskad"

Nu har du pluggat i snart två år – vad är dina intryck?
– Jag blev positivt överraskad över hur kreativ utbildningen är här på Arkitekthögskolan! Kanske inte så konstigt i och med att skolan har en konstnärlig profil, men jag blev väldigt glad av att få komma i kontakt med min skapande sida igen. Värt att nämna är kanske är utbildningen är på engelska också, en bra förberedelse om man funderar på att göra sin master utomlands. Jag har möjlighet att både lägga upp arbetstiden så som det passar mig bäst, samt att forma mina projekt efter det som intresserar mig. Det kan även innebära långa skoldagar, när jag har möjlighet att sitta kvar och skissa på mitt projekt så länge jag vill.

Vilka kurser gillar du?
– Förutom de egna arkitektprojekten man har under terminen, som man självklart blir väldigt personligt engagerad i, så gillar jag teorikurserna. Där får vi lära oss om tankarna bakom arkitekturen och dess förhållande till omvärlden, och även reflektera över vår roll som framtida arkitekter.

Vad tycker du om lärarna?
– De är fantastiska. Flera av våra lärare har flyttat hit till Umeå från utlandet speciellt för att lära ut på skolan, vilket märks i deras engagemang. Skolans tekniker är också väldigt värdefulla under skolgången. De har ett oändligt tålamod när det kommer till att lära oss att använda olika modellverktyg, hitta specifika material eller bra lösningar till de galna idéer som vi kommer med.

Kreativt tänkande viktigt

Har du några råd till ungdomar som drömmer om att bli arkitekt?
– Ett tips är att börja utforska ämnet, kanske genom att följa några aktuella arkitektsidor eller läsa arkitekturtidningar för att se vad arkitektur är och handlar om i dag. På så vis kan man även lista ut vad som är ens egna intressen inom arkitektur. Jag tror inte att man behöver vara konstnärlig per se – men kreativt tänkande är en stor del av utbildningen i alla fall här på Arkitekthögskolan i Umeå. Men det behöver inte innebära att du måste vara bra på att till exempel rita, utan kanske har andra starka sidor så som skrivande, videoskapande med mera som du kan använda för att uttrycka dina idéer med.

Tror du att du blir kvar i Umeå eller räknar du med att flytta?
– Jag kommer att flytta. Umeå är en härlig stad att studera i men efter studierna vill jag gärna resa och få nya intryck. Jag skulle vilja återvända hem till min familj i Stockholm i ett tag efter min kandidat, och sedan ut och resa igen – antingen genom att arbeta eller göra min master utomlands.

Vilka arkitekter ger dig inspiration?
– Just nu inspireras jag mycket av Peter Zumthor. Men ska jag vara helt ärlig så har jag inte funnit en favoritarkitekt som är "the one" för mig. Jag får däremot mycket inspiration från olika arkitekttävlingar och deras bidrag, det är väldigt intressant att se hur olika arkitektbyråer och studenter väljer att förhålla sig till en och samma uppgift.

Vad gör du gärna på fritiden?
– Jag tycker om att laga mat, men också att syssla med kreativa projekt på sidan om arkitektområdet; som att måla, fotografera och skapa videor.

Läs mer om Arkitektprogrammet

FAKTA Sofia Elldin Mårtensson

Kommer från: Stockholm
Ålder: 24 år
Oanad talang: Vegansk bakning
Gillar: Videoredigering
Läser just nu: Architecture of happiness av Alain de Botton
Lyssnar på: Gorgon city
Här finns jag en ledig dag: I vårsolen med en bok.
Mig med tre ord: Pysslig – Uppfinningsrik – Feminist
Umeå med tre ord: Välkomnande – Stjärnklart – Lugnande

Text: Ingrid Söderbergh

Publicerad: 2017-04-19