Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Intresset för hur kroppen fungerar i detalj styrde Oskars val

– Jag ville lära mig så mycket som möjligt om människokroppen, men inte nödvändigtvis med målet att arbeta inom sjukvården, säger Oskar Käck, som har läst biomedicin och som numer arbetar med utveckling av ett nytt läkemedel inom området hjärtmedicin.

Oskars tidiga intresse om hur kroppens fysiologiska system fungerar, hade att göra med hans stora idrottsintresse.

- Jag idrottade på hög nivå och ägnade mycket tid åt att träna. Jag använde kroppen som ett verktyg och hade som ambition att arbeta med idrottsmedicin på något vis. Jag tänkte att jag kunde arbeta med att exempelvis utveckla nya kosttillskott för att optimera fysisk prestation eller hitta nya testmetoder för att påvisa doping.

Gillade kemi och molekylär medicin

På gymnasiet tyckte Oskar att det var kul med biologi och kemi. Utan att veta exakt vad han gav sig in på sökte han biomedicinprogrammet, och det visade sig passa honom mycket bra eftersom både kemi och molekylär medicin fångade hans intresse.

- Under utbildningen började jag se en karriär inom forskning med mycket lab framför mig, biomedicinprogrammet är som skräddarsytt för karriär på labbet.

Men det blev inte där Oskar Käck hamnade.

- Det var inte så konkret att labba, det är abstract och oförutsägbart och resultaten kommer först på längre sikt. Jag ville jobba med något mer handfast och ville se att jag kunde göra skillnad.

Snabb anknytning till verkligheten

Oskar fick efter utbildningen möjlighet att söka sig vidare inom forskning på enheten för idrottsmedicin som var en av de verksamheter där han gjorde sitt examensarbete. Istället valde han att direkt efter utbildningen prova på att arbeta inom näringslivet som läkemedelsrepresentant i norra Sverige.

- Det var väldigt roligt med en snabb anknytning till verkligheten, och jag fick användning för mina kunskaper i kontakterna med läkare. Jag kände att jag gjorde skillnad, för ju bättre information jag kunde ge om ett läkemedel, desto bättre kunde läkarna använda läkemedlen vilket förhoppningsvis gav extra värde för många patienter.

Forskning och utveckling av nytt läkemedel

Men resorna i det geografiskt stora området blev lite tungt att kombinera med elitidrott. Oskar och hans blivande fru flyttade till ett mindre distrikt i Göteborg, där han dessutom fick bättre möjligheter att träna löpning. Efter några år bytte han jobb och började som läkemedelsrepresentant på ett annat företag, där han senare fick en ny tjänst som projektledare för forskning och utveckling av ett nytt läkemedel.

- Det bästa med biomedicinprogrammet är att det ger en så bred kunskapsbas. I det här nya jobbet stöttar jag forskare att genomföra kliniska studier och publicera vetenskapliga artiklar kring nya läkemedel inom hjärtmedicin. Det är första gången jag känner ett behov av att börja en forskarutbildning och att disputera.

- Under åren efter biomedicinutbildningen har det dykt upp väldigt många möjligheter det handlar egentligen bara om vad man själv vill.

Namn
Oskar Käck
Varifrån kommer du?
Skövde
Fritidsintressen
Mycket av den lediga tiden ägnas åt huset. ”Vi har skaffat ett gammalt hus som kräver mycket renovering och ompyssling” liksom trädgårdsarbete. Tränar numer som elitmotionär och coachar personer som vill utveckla sin löpning.