Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Andrahandsvalet blev helt rätt

- Jag sökte klinisk fysiologi men kom in på mitt andrahandsval laboratoriemedicin. När det dök upp en plats på förstahandsvalet så tackade jag nej, jag ville stanna kvar för det är det här jag vill göra.

Moa Jansson är 23 år och kommer från Södertälje. Innan flytten till Umeå jobbade hon på Coop Forum och stod inför valet att börja plugga eller påbörja ett nytt arbete på Scania i Södertälje. Moa bestämde sig till slut för studier på Biomedicinska analytikerprogrammet vid Umeå universitet. När skidföret och tiden tillåter, åker hon med nöje ner för backen eller på "platten".

Varför valde du Umeå universitet?
Det stod mellan Göteborg och Umeå, jag var inte så intresserad av att flytta söderut. Antingen flytta uppåt eller tvärs över – snö och vinter lockade mer. Samtidigt hade jag två barndomsvänner som pluggade i Umeå och det var egentligen de som påverkade mitt val att flytta hit. Hellre flytta dit jag känner någon, än någonstans där jag inte känner någon.

Varför valde du Biomedicinska analytikerprogrammet?
Om jag ska vara helt ärlig så visste jag inte att utbildningen fanns. Men jag visste att jag ville läsa något inom medicin och vård. Läkarlinjen kändes intressant men långt bort, på grund av betygen och att den har alldeles för många terminer. Plötsligt upptäckte jag utbildningen på Umeå universitets hemsida och tyckte genast att den lät intressant, totalt tre år, och det var medicin men inte lika mycket vård som t.ex. sjuksköterska. Och arbetsmarknaden såg bra ut när jag sökte.

Vilken inriktning sökte du?
Jag sökte klinisk fysiologi men jag kom in på mitt andrahandsval laboratorie-medicin – men när det väl dök upp en plats så tackade jag nej, jag ville stanna kvar – i slutändan är jag glad att jag inte kom in eftersom det är det här jag vill göra.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa är att vi är väldigt få studenter, totalt runt 30 stycken. Därför kommer vi nära varandra och lärarna. Vi har samma lärare under tre år och jag kan alltid ställa frågor om jag behöver stöd – de är guld värda.

Vad har du för framtidsplaner?
Förhoppningsvis får jag jobb här i Umeå. Inom vilken avdelning och vart det blir har jag inte funderat på. Det känns som att det är långt bort fastän det är nära – men jag vill absolut vara kvar här i Umeå.

Har du något tips till den som funderar på utbildningen?

– Testa dig fram. Man kan inte veta innan om det är helt rätt. Och det kan vara ganska bra att komma in på andrahandsvalet. Våga prova!

Tre snabba

Var pluggar du helst?
– Högst upp i Naturvetarhuset under glastaket. Aldrig hemma, absolut inte hemma!

Vilken är den roligaste träningsmetoden?
– Skidåkning.

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
– Cyklar!

Namn
Moa Jansson
Varifrån kommer du?
Södertälje
Fritidsintressen
Skidåkning
Publicerad: 2016-05-23