Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Branschutbildningen för museer och kulturarv

Varmt välkommen till studier vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet! Innan du kan börja kursen måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  För att påbörja kursen, måste du registrera dig. På den här kursen ska du själv registrera dig i Portalen innan kursstart. Det kan du göra från och med måndag den 28 augusti till och med tisdag den 4 september. Om du inte har registrerat dig i Portalen senast 4 september förlorar du din plats på kursen.

   För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt användarkonto (CAS-konto).

  Jag vill aktivera mitt användarkonto.

  Jag har ett aktiverat användarkonto och vill registrera mig.

  Jag har ett aktiverat användarkonto men glömt mitt lösenord.

  När du aktiverat användarkontot och registrerat dig på kursen, kan det ta någon/några timmar innan du ser din kursflik i cambro

   

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  3 september 2018

  Tid: 13.00

  Introduktion till ämnesstudierna i museologi: vi presenterar kort om ämnet och kursen, går igenom om undervisningens uppläggning, om litteraturen, m.m. (mer information om studieteknik etc. följer dagen därpå). Dessutom får vi här möjlighet att presentera oss för varandra och förmodligen kommer ni att möta representanter från museologins studentförening: MUSUM.

  Ta med: Övningsuppgiften enligt punkt 4 nedan
  (kan också lämnas in på tisdag, om du har glömt att ta med dig det du har skrivit).

  Har du inte möjlighet att närvara vid introduktionen måste du anmäla det i förväg till studieadministratör eller kursansvarig.

  OBS!! Självregistreringen är öppen mellan 27/8 - 4/9

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Kursen ges med 100% studietakt på campus i Umeå och pågår vecka 36 till vecka 3/2019

  4. Övningsuppgift
  Inför seminarierna första veckan, fredagen den 7/9, vill vi att du skriver och tar med dig två korta texter på vardera en till max tre A4-sidor. Den ena med rubriken "Mina intryck av ett museibesök", den andra om "Ett kulturminne/miljö jag vill bevara". Beskriv ett museum respektive ett kulturminne som du besökt eller har i din närmiljö och som har gjort intryck på dig. Det kan gälla både positiva som negativa erfarenheter och reflektioner. (Tänk fritt: ett dass på landet eller en parkeringsplats i staden kan beskrivas som kulturminne/-miljö; en hembygdsgård eller liknande kan räknas som ett museum). Denna inledande uppgift är inte examinerande – du behöver därför inte ange källor eller liknande. Skriv gärna i berättande form och håll gärna en personlig ton i texten. Din text kommer att läsas av läraren som ett underlag för diskussionen på seminariet (och en början till att lära känna Dig). För detta tillfälle är det därför OK att lämna in handskriven text, om du inte har tillgång till dator (vi förväntar oss dock maskinskrivet framöver). Med denna första övning vill vi inleda det resonemang om kulturarv och minnesvård som därefter kommer att fortgå under hela terminen.
  Du förväntas skriva och ta med uppgiften, som överlämnas redan vid kursens början.
  Texterna lämnas till ansvarig lärare vid introduktionen måndag den 3 sep., eller tisdagen den 4:e.

  För den här kursen använder vi lärplattformen Cambro:  http://www.cambro.umu.se/  Där hittar du allt du behöver för kursen, som till exempel schema, instruktioner för övningar, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Det är också på lärplattformen du lämnar in dina uppgifter.

  Kursansvarig lärare:
  Richard Pettersson,

  Studieadministratör:
  Margareta Lindblom,  tel 090-786 5347

  Fäll ihop
 • Kurslitteratur

  Kursplan och litteraturlista finner du på kursens hemsida i samband med detta välkomstbrev. Du skaffar själv litteraturen.
  Du förväntas under kursens gång läsa all litteratur som är angiven på listan. Kurslitteraturen kommer att presenteras i samband med kursintroduktionen

   

  Fäll ihop
 • Studieavbrott

  Om du redan har registrerat dig på kursen och bestämmer dig för att göra avbrott så anmäler du ditt studieavbrott i Portalen. Om studieavbrott anmäls inom tre veckor från kursstart så blir det ett s.k. tidigt studieavbrott och då är det möjligt att antas till kursen igen i framtiden.

  Institutionerna vid Umeå universitet har skyldighet att på samtliga kurser kontrollera vilka studenter som kvarstår på kursen tre veckor efter kursstart. Det innebär att institutionerna har rätt att registrera studieavbrott på inaktiva studenter som är registrerade på en kurs.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)