Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Björn Mantére

Hur var det den första tiden? Att flytta till Umeå och börja ny utbildning?
Att flytta från den stad jag levt i hela mitt liv var ett stort och framför allt nervöst beslut. Lämna vänner, bekanta och den trygghetszon jag under mina då 22 år hunnits bygga upp var både spännande och skrämmande på samma gång. Jag var lite osäker kring utbildningen i sig och Umeå som stad men tänkte att; om jag provar och känner att det inte är något för mig, har jag i alla fall testat. Hellre testar jag och känner att det inte är något för mig, än att misslyckas med att testa. Och här är jag, inne på min sista termin av programmet och tackar mig själv för det jag gjorde. Jag vågade testa.

Vilket program gick du på gymnasiet?
Jag läste samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på ekonomi.

Började du plugga direkt efter gymnasiet?
Nej, jag var efter gymnasiet rätt beslutsam med att lägga studierna åt sidan och börja jobba. Jag ville ut i arbetslivet och bestämde mig för att återgå till skolbänken när jag kände mig mogen och motiverad.

Hur trivs du i Umeå? Vad är bäst med Umeå?
Jag har trivts i Umeå sedan jag kom upp hit hösten 2013. Umeå har allt jag behöver och är nog den starkaste drivmotorn till att jag trivts så bra här som jag gjort. Träningsmöjligheter (stavas IKSU) finns det gott om, naturen är nära och uteställena blandar studenter med icke-studenter. I jämförelse med Stockholm är Umeå en liten stad, men det finns alltid saker att göra!

Vad tycker du om programmet?
Service Management programmet är en bred inriktning med programspecifika kurser inom dem områden jag är intresserad av. Kundrelationer, ledarskap och verksamhetsstyrning genomsyrar hela utbildningen och det har sedan introduktionskursen känts rätt för mig. Att det sedan erbjuds möjligheter till både praktik och utlandsstudier är något som lockade mig.

Studieteknik?
Oj, svår fråga då studieteknik är en så otrolig subjektiv bedömning. Jag skulle vilja säga att studieteknik är inget du lär dig av någon annan, utan den bygger du upp själv. Antingen har du en som redan fungerar, eller så gör du som mig och hittar din egna allt eftersom. Du kommer märka vad det är som funkar och inte funkar. Inget sätt är rätt eller fel, men det finns ju naturligtvis bra och mindre bra metoder. Du kommer uppleva båda!

Vad har varit bäst?
Jag tycker att blandningen av kurser, praktik och utlandsstudier varit det bästa med Service Management programmet. Programmet skiljer ju sig från traditionella Civilekonomprogram med kurser och skräddarsydda terminer, men mycket av innehållet är detsamma som övriga Civilekonomprogram. Du får lite av bägge världar vilket jag tycker har varit riktigt bra!

Vad har varit svårast?
Det kommer perioder som är tuffare än andra, där i alla fall jag har känt att "varför pluggar jag ens?" Men sånt hör till studielivet, och utan dalar är det svårt att uppleva sina toppar! Det viktiga är att man inte tävlar mot någon annan, utan det är du mot dig själv.

Har du gjort praktik?
Ja, praktik var en av anledningarna till varför jag sökte utbildningen. Jag gjorde praktik på bemannings- och rekryteringsföretaget Poolia och deras kontor här i Umeå. Under 10 veckor arbetade jag tillsammans med konsultchef, rekryteringsansvarig och rekryterare och fick prova på allt möjligt. En givande tid och en skön paus från studierna vilket också genererat i ett deltidsjobb vid sidan av mina studier.

Har du varit på utbytesstudier?
Ja. Jag gjorde en utbytestermin vid University of Economics i Prag, Tjeckien. Utan tvekan en av dem bättre terminerna jag varit med om och rekommenderar verkligen att ta chansen att göra en termin utomlands. En liknande möjlighet får du inte igen, ta den och låt dig överraskas vad världen utanför Sverige erbjuder!

Är du engagerad i någon förening?
I nuläget nej, är tidigare engagerad i HHUS (handelshögskolans studentförening) som studentrepresentant och pub-personal.

Vad skulle vara drömjobbet för dig?
Drömjobbet för mig är att utveckla affärer och människor. Jag vill växa fram i en roll inom både affärsutveckling och personalutveckling där jag känner att jag gör skillnad. Högst upp på listan står egenföretagare.

Tips till dem som funderar på att söka utbildningen?
Är du intresserad av ekonomi men vet i nuläget inte inom vilken roll eller affärsområde är Service Management en mycket intressant infallsvinkel till området. En utbildning för dig med intresse för samspelet mellan organisation, tillväxt och service med den mänskliga faktorn i centrum. Att leda eller att ledas? Service Management förbereder dig på bägge delar.

Vilka kurser har varit mest intressanta?
Tjänstedesign, beteendevetenskap och nationalekonomi.

Hur fungerar kontakten med lärarna?
Som tidigare studentrepresentant har jag fungerat som en medlare mellan studenter och lärare. Det viktiga är att studenternas röster blir hörda för att kunna utveckla och göra kurser ännu bättre. Under min tid som studentrepresentant möttes jag av ett stort engagemang från både lärare och studenter vilket lett till mycket förbättringar.

Hur ser arbetsmarknaden ut för den som läst till civilekonom?
En svår men aktuell (framförallt för mig själv) fråga. Med tanke på programmets breda inriktning skulle jag vilja påstå att arbetsmöjligheterna är stora sett till vilka typer av jobb man kan söka sig till. Vad och vart du sedan vill jobba är lite upp till dig själv och dina preferenser. Jag själv söker inom management/personal och trainee tjänster.

Kan du tänka dig att stanna i Umeå?
Om jag hade fått frågan för 4 år sedan hade den varit nej. Nu efter snart 4 år av studier där jag både fått lära känna mig själv mer och Umeå som stad blir svaret ja!

Namn
Björn Mantére
Varifrån kommer du?
Stockholm, Tumba
Var bor du?
Berghem
Fritidsintressen
IKSU, ishockey, musik och en skön promenad i solen