Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Man ska vara beredd att jobba hårt

Kärleken var dragningskraften när Evgeniy Donev från Bulgarien flyttade till Sverige. Han är gift med en svenska och har bott i Umeå i tolv år. Nu läser han till civilingenjör i bioteknik och siktar på att doktorera för att spetsa sin kompetens ytterligare.

Lyssna på intervjun 

– När jag kollar på arbetsmarknaden inom bioteknikområdet kräver man två-fem års arbetslivserfarenhet och för min del kan den erfarenheten gärna komma från att ha arbetat i ett forskningsprojekt, säger han.

Varför valde du civilingenjörsprogrammet i bioteknik?
– Först var jag osäker på vad jag ville plugga, sedan fanns en del förkunskapskrav och eftersom jag kommer från ett annat land vad jag lite osäker på om jag skulle klara dessa. Det var lättare än jag trodde och jag började leka med tanken på att bli civilekonom, sedan vände tankarna till civilingenjör. Jag insåg hur mycket jag gillar kemi, men det fanns inte teknisk kemi och då låg bioteknik närmast.

Hur var det att börja plugga här?
– Det var spännande, jag kom hit med ganska stor motivation och energi. Jag var tvungen att göra en del förkunskapskravskurser i matte, kemi och fysik. Jag kom med hög fart in i dessa kurser och kände inte så stora problem att komma in i studierna. Dessutom har jag alltid gillat att umgås med människor och unga människor med nya insikter. Jag kände att det här var det jag ville göra, så enkelt var det.

Tre inriktningar

Bioteknikprogrammet inleds med allmänna ingenjörskurser och ganska mycket matematik. Sedan fortsätter man med biologi, molekylärbiologi och kemi. Andra och tredje året blir det alltmer labbarbete och under fjärde året väljer man inriktning – bioinformatik, medicinsk bioteknik eller växtbioteknik. Evgeniy har valt att inrikta sig på bioinformatik. – Det är ett brett område och lite svårt att förklara med några få ord, säger han. Inom biologi och bioteknik produceras nuförtiden extrema mängder data. Ett enkelt experiment kan resultera i 10-20 gigabyte data, så datorerna kommer in i bilden ganska kraftfullt.

Bioinformatik är tvärvetenskapligt och handlar om att hantera och strukturera stora datamängder, kunna analysera informationen och visualisera data, till exempel komplicerade proteinstrukturer. Man utvecklar även algoritmer för att möta behov inom olika slags analyser, datahantering och visualisering och modellerar biologiska fenomen med hjälp av matematiska modeller.

Kommer du att vilja jobba inom detta område i framtiden?
– Ja, jag är ganska övertygad om att det är det området jag kommer att hamna inom till slut. Oavsett om man vill det eller inte kommer man som biotekniker förr eller senare att möta bioinformatik just på grund av de stora mängderna data som produceras.

Sommarjobb i forskningsprojekt

Programmering var nytt för Evgeniy när han började plugga och i början var det tungt och svårt, tycker han. Men, när man kommit över tröskeln blir det lätt och mycket mer intressant. I dag pysslar han gärna med programmering på fritiden också.
Evginiy har sommarjobbat inom olika forskningsprojekt och siktar på att efter sin civilingenjörsexamen ta steget vidare till forskarutbildning, både för att han är intresserad av forskning och för att vässa sin kompetens.

Hur ser dina dagar som student ut?
– Dagarna är ganska fyllda med aktivitet. Oftast måste man gå på föreläsning på morgonen, men inte alltid. En del kurser är lite mer självständigt lagda och man ska göra jobbet på egen hand, inte vänta på läraren så mycket. Alla civilingenjörsprogram kör samma kurser i början i stora grupper och särskilt efter mattelektioner behöver man jobba efteråt för att tillgodogöra sig all information som krävs för att klara kurserna. Oftast är det så att missar att om man en vecka är det ganska stor risk att man missar tentan, för tempot är så pass högt.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att välja den här utbildningen?
– Man ska vara beredd att jobba hårt redan från första dagen oavsett vilket civilingenjörsprogram man väljer. Klarar man första 1,5 åren är man på ganska säker mark. Man måste vara inställd på att jobba åtta-tio timmar varje dag och vara fokuserad hela tiden. Man ska vara beredd på att jobba mycket i labbet, bioteknik är en forskningsrelaterad utbildning. Gillar man att lära sig saker inte bara under utbildningen utan fortsätta lära sig hela livet, då passar den här utbildningen. Det är en utbildning för nyfikna människor!

Vad tycker du om Umeå som studentstad?
– Perfekt! Det är en lugn stad med ungdomsanda och tillgång till allt. Det finns en känsla av att det är en liten stad, men i verkligheten är Umeå ganska stort, så det är en kontrast mellan hur lugn den är i förhållande till antalet människor som bor här. Jag älskar natur, men gillar inte mycket trafik eller massor av folk överallt. Det är vackert här och staden utvecklas hela tiden, det är inte samma stad som när jag kom för tolv år sedan. Jag ser framtidsandan i staden och skulle gärna fortsätta bo här. Jag älskar Umeå.

Har du engagerat dig i studentlivet med kåraktiviteter och fester?
– Det är bra att det finns, men jag har barn och jobb vid sidan av och dessutom känner jag att skillnaden i ålder spelar in, så jag väljer att avstå från dessa aktiviteter för det mesta.

Namn
Evgeniy Donev
Varifrån kommer du?
Bulgarien, har bott i Sverige i tolv år
Var bor du?
I radhus på Marieberg
Fritidsintressen
Umgås med familjen, jobbar extra som fotbollsdomare upp till division 2 (har tidigare spelat fotboll i många år), styrketränar och springer, läser och håller på med olika programmeringsprojekt.
Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.

Publicerad: 2016-06-02