Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Elitfotboll och studier sida vid sida

Fotbollen lockade anfallsspelaren Jenny Hjohlman till Umeå, men också möjligheten att mellan träningar och matcher skaffa sig en rejäl utbildning. Hon pluggar till civilingenjör och får pussla en hel del för att hinna med både studier och idrott på hög nivå.

– Labbar är det svåraste att få ihop, då är det ofta obligatoriskt att vara på plats, samtidigt som vi kan ha läger med landslaget och jag är borta hela veckor. Jag är väldigt mycket hjälpt av att det finns ett elitidrottsavtal på universitetet. Det gör att får hjälp att hitta andra tillfällen att göra labbar och andra uppgifter. Jag har också väldigt förstående lärare som stöttar när jag måste vara borta, säger hon.

Fotbollen i centrum

Det mesta i Jenny Hjohlmans liv kretsar kring fotbollen och det har det gjort i ganska många år. Hon började spela hemma i Viksjöfors utanför Edsbyn, flyttade till Sundsvall för spel i Sundsvall DFF under gymnasiet och 2012 bar det av till Umeå, där hon är forward i framgångsrika Umeå IK. Dessutom har Jenny landslagsuppdrag, i slutet av oktober är det dags för EM-kvalspel mot Danmark och 2016 väntar OS-kval.
– Det vore häftigt om vi gick till OS, det vore verkligen stort!

I Umeå började Jenny direkt efter flytten hit komplettera sin gymnasieexamen med fler naturvetenskapliga kurser på tekniskt-naturvetenskapligt basår. Nu läser hon på det femåriga civilingenjörsprogrammet i bioteknik.

Varför valde du en tekniskt-naturvetenskaplig utbildning?
– Jag tycker det är roligt med matte och sånt, så det var mycket därför. I bioteknik kommer den "mänskliga faktorn" in, det handlar mycket om biologin i människokroppen och i växter. Jag gillar när vi får göra något praktiskt, när vi först läser teoretiskt och sedan får labba och se vad som händer. Ibland går vi från det mindre till det större. Vi läste till exempel först cellbiologi och sedan "vanlig" biologi, då blir det som att man tar ett steg ut från molekylen och sedan får ett sammanhang i hur det fungerar i naturen eller kroppen.

Elitavtal viktig hjälp

Elitidrottsavtalet innebär att Jenny kan minska studietakten något. Hon får hjälp att ta igen föreläsningar, uppgifter och tentor som hon missar på grund av idrottssatsning.
– De andra i klassen har också varit jättebra på att hjälpa mig. De har till exempel filmat under studiebesök eller tagit anteckningar på föreläsningar åt mig.
Jenny tränar i genomsnitt åtta gånger i veckan, i perioder blir det mer eller mindre beroende på hur matcher och träningsläger infaller. Det traditionella studentlivet med kåraktiviteter och fester hinner hon inte ta del av nästan alls.

Känner du att går miste om något?
– Både och. Jag går miste om något samtidigt som jag får något annat. Jag har inte riktigt saknat studentlivet, jag får så mycket tillbaka av fotbollen. Men, det är klart att jag missar ett helt annat liv som jag skulle ha kunnat få om jag bara pluggade.

Många studenter sitter tillsammans och pluggar mellan föreläsningar och labbar, missar du det också?
– Ja, ibland. De andra i klassen sitter nog mer tillsammans, jag får liksom ta tillfället när det finns. Samtidigt är det många i laget som också pluggar. På resor brukar vi vara ganska många som sitter och pluggar. Det är bra att kunna göra det tillsammans, det blir lättare att skärpa sig och ta upp böckerna då.

Umgås med lagkompisar

När Jenny flyttade till Umeå ordnade klubben en lägenhet åt henne och där bor hon fortfarande.
– Jag trivs jättebra i Umeå, jag har känt mig mer hemma här än i Sundsvall, trots att jag hade närmare hem då. Jag umgås mycket med mina lagkompisar, vi brukar laga mat tillsammans, gå ut och äta eller bara gå på stan ihop. Vi är några som bor nära varandra som umgås mest, men vi har väldigt bra sammanhållning i hela laget.

Vad är det förutom fotbollen som gör att du trivs i Umeå?
– Det händer hela tiden saker, det är en stad som utvecklas. Det öppnar nya butiker och byggs mycket. Jag gillar också att det finns mycket cykelvägar och att många cyklar.

Vad har du för tankar om vad du vill jobba med i framtiden?
– Jag har inte funderat så mycket på det, det känns långt borta fortfarande. Det lutar kanske lite åt forskning, men jag är inte säker. Jag är lite sugen på att på något sätt kunde koppla mitt jobb till idrott om det går.

Namn
Jenny Hjohlman
Varifrån kommer du?
Viksjöfors, en by utanför Edsbyn
Var bor du?
I lägenhet på Haga i Umeå
Fritidsintressen
Spelar fotboll i Umeå IK och i damlandslaget i fotboll, umgås med kompisar
Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.

Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.