"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kontrollerar kvalitet på bioteknikföretag

Nora Ingebrand hade inte räknat med att hon ganska snabbt skulle lämna laboratoriearbetet för att bli arbetsledare. Men, så blev det och hon trivs bra som avdelningschef för kvalitetskontrollavdelningen på Umeåföretaget Nordic Biomarker.

– Jag ansvarar bland annat för att granska de analyser som blir utförda, ser till att alla vet vad de ska göra och att alla processer och dokumentation är i sin ordning. Det är roligt att ha överblick och vara lite av spindel i nätet och se till att allt flyter, säger hon.

Efter sin examen sökte Nora Ingebrand jobb över hela Sverige.

– Varje vecka som gick och jag inte hade fått jobb kändes som en evighet. Men, det slutade ändå med att jag några månader efter examen blev erbjuden två olika jobb ungefär samtidigt.

Nora ville gärna stanna i Umeå och tog därför erbjudandet att bli laboratorieingenjör vid Nordic Biomarker. Företaget bildades för tolv år sedan av tidigare forskare vid Umeå universitet och utvecklades inom Umeå Biotech Incubator. Sedan dess har företaget vuxit kraftigt och har i dag ett 30-tal medarbetare. Senast anställdes en person i Kina för att arbeta med marknadsfrågor, eftersom de största kunderna finns just i Kina.

Gör tester för koagulationssjukdomar

Nordic Biomarker tillverkar reagenser för diagnostik. Reagenserna är flytande kemikalier och företaget har främst specialiserat sig på testkit för koagulationssjukdomar.

– Vår största produkt kan man använda för att analysera blodprov om en patient kommer till sjukhuset med misstänkt blodpropp, berättar Nora Ingebrand.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är nog min arbetsplats! Vi har en väldigt familjär stämning och alla vill driva på saker tillsammans, så det är en väldigt ”peppig” miljö att vara i.

Nora har sedan hon började på företaget arbetat på avdelningen för kvalitetskontroll. Hon har trivts bra med att jobba i labbet och hade nog trott att hon skulle ha den typen av arbetsuppgifter lite längre. Men, i stället blev hon chef och gillar även den rollen.

– Jag har en väldigt fin grupp att jobba med och tycker om att hjälpa till, det är mycket det man gör som arbetsledare.

”Bred utbildning”

Hur tycker du att studierna har förberett dig för ditt jobb?
– Bra! Det är bred utbildning och nu när jag jobbar är det förstås inom ett smalare område. Jag har användning av mycket av biologi- och kemikunskaperna, men även matte och det kommer in en del grejer från teknikkurserna också. Viktigt i det här arbetet är att man är utbildad på det protokoll man ska utföra, så det blev en del utbildning när jag började, men jag kände mig trygg med labbandet i sig. Exjobbet var en viktig del i det, mitt exjobb var forskningsinriktat och jag jobbade mycket i labbet när jag gjorde det.

Utvecklingsmöjligheterna i arbetet är goda, bedömer Nora. Det finns flera olika avdelningar inom företaget, bland annat inom forskning och utveckling. Jobb finns också inom andra typer av bioteknikföretag, särskilt om man är beredd att flytta, eller inom den akademiska världen.

– Jag funderade ganska mycket på forskarstudier efter examen, men det som lockade med företagsvärlden var att få en tillsvidaretjänst. Det är säkert spännande inom akademin, men en ganska hård miljö och osäkert för en ”trygghetsknarkare”.

God sammanhållning i klassen

Nora minns sin studietid som väldigt bra, hon gillade att plugga och engagerade sig också inom utbildningsprogrammets sektion av studentkåren.

– Vi hade en väldigt bra sammanhållning i klassen. Mottagningen var gedigen, det var aktiviteter nästan hela tiden första veckorna och vi blev snabbt ihoptussade med varandra i klassen.

Under utbildningen tog Nora chansen att läsa en termin som utbytesstudent. Hon pluggade vid universitetet i Guanajuato, några timmars resa från Mexico City.

– Jag var sugen på att utveckla min spanska och kollade vilka universitet Umeå hade avtal med. Det stod mellan Spanien och Mexiko och kändes mer spännande att åka utanför Europa. Jag läste kurser i parasitologi och läkemedelskemi. Kulturen var en helt annan på universitetet, lärare kunde till exempel dyka upp en timme sent till föreläsningarna eller inte alls och det var liksom inget konstigt med det. Mina kurskompisar tog extremt bra hand om mig, de tog in mig väl i gruppen och ville verkligen lära känna mig.

När du valde utbildning, varför blev det civilingenjörsprogrammet i bioteknik?
– Jag visste inte vad jag ville bli, men i gymnasiet tyckte jag att biologi och matte var de roligaste ämnena. Så jag satt med katalogen och såg att på det här programmet fick man läsa båda och tänkte att det blir nog bra. Jag sökte till Umeå i första hand och Linköping i andra hand.

Blev det som du trodde när du valde utbildning?
– Jag har aldrig haft så lång målbild egentligen, det var först i slutet av utbildningen jag funderade över vad jag ville göra. Då var det så konkret, jag ville ha ett jobb. Jag hade svårt att föreställa mig innan vad jag skulle bli.

Vad skulle du säga till någon som funderade på samma utbildningsprogram?
– Jag skulle peppa och säga att det är en bra idé. Man får vara beredd på att det är mycket matte första åren och beroende på vem man är får då man antingen njuta eller stånga sig igenom det. Det är värt att försöka tänka på vad man vill jobba med efteråt och ha det i åtanke när man väljer inriktning och valbara kurser.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i bioteknik

FAKTA Nora Ingebrand

Ålder: 31 år.
Kommer från: Sundsvall.
Bor: i lägenhet på Tomtebo i Umeå.
Familj: pojkvännen Peter.
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i bioteknik vid Umeå universitet, tog examen våren 2016.
Jobb: Kontrollansvarig vid Nordic Biomarker i Umeå.
Gör på fritiden: spelar cello i Umeå musiksällskap, tränar, umgås med pojkvän och kompisar.
Umeå med 3 ord: Kultur. Natur. Lagomt.
Mig själv med 3 ord: Positiv. Planerande. Kännande.
Det gör jag om tio år: jag tror att jag är kvar i Umeå, på Nordic Biomarker, och jag har kanske bildat familj.


 

Intervju: Anna-Lena Lindskog

 

Publicerad: 2020-04-23