Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Raka vägen från ingenjörsutbildning till jobb

Elin Sandström gick raka spåret från gymnasiet till civilingenjörsprogrammet i energiteknik. Lika spikrakt går hon in på arbetsmarknaden, i höst börjar hon jobba på Vattenfall som planerare och ingenjör inom elkraft.

– Jag gjorde nog ett bra val som läst energiteknik, säger hon. Jag har märkt det när jag sökt jobb under våren, "du har så bra utbildning" tycker de överallt.

Sista terminen på sin utbildning har Elin Sandström tillbringat på Övik Energi i Örnsköldsvik, där hon gjort examensarbete. Hon har räknat på hur mycket företaget tjänar på att en sänkt returtemperatur i fjärrvärmesystemet.

– Jag har kommit fram till att en grads sänkning medför en ekonomisk besparing på ungefär 900 000 kronor om året, berättar hon. Det har varit jätteroligt att jobba med ett konkret projekt. I skolan får man de flesta uppgifter tillrättalagda, så att det alltid finns en lösning på problemet, men så är det ju inte i verkligheten. Det finns inte alltid en given lösning, utan det får man jobba fram själv. Det blir lite av en aha-upplevelse.

Bred utbildning

Elin Sandström gick naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och visste bestämt att hon ville plugga vidare direkt. Valet föll på Umeå, på lämpligt avstånd från hemorten Bredbyn utanför Örnsköldsvik.
– Sedan tittade jag på utbildningar och tänkte att civilingenjör blir bra, det är en bred utbildning. Jag var lite osäker på vilket civilingenjörsprogram jag skulle välja, men eftersom jag är intresserad av miljöfrågor kändes energiteknik intressant.

Hur var det att bli student?
– Det var jättekul att träffa nytt folk och eftersom alla valt samma utbildning har man mycket gemensamt med klasskompisarna. I början bodde jag inneboende hos en kille som läste teknisk fysik. Det var rätt praktiskt, det fanns jättemycket matteböcker i hans hyllor att låna!

De första fem terminerna bodde Elin i Umeå, men åkte ofta hem på helgerna. När Botniabanan var klar flyttade hon till Ö-vik och dagpendlade till universitetet.
– Min sambo och jag trivdes inte så bra i stan, så efter trean hyrde vi ett hus utanför Bredbyn och då pendlade jag därifrån. Det tog två timmar enkel väg, men jag tycker det har gått ganska bra. Det var ändå under en begränsad tid. Under sommaren mellan årskurs 4 och 5 blev en perfekt gård till salu i Kubbe, så vi slog till och köpte den.

Vilka kurser under utbildningen har varit mest intressanta?
– Jag kan särskilt peka ut en, Experimentell problemlösning och forskningsmetodik i termiska energiprocesser. Ett långt namn, men det var klart bästa kursen på hela utbildningen! Det var en fördjupningskurs i förbränningskemi och vi fick ett eget litet projekt, där vi eldade i en fluidbäddspanna och kollade hur askan blev med olika bränslen. Det kändes väldigt konkret, annars är ju mycket rätt teoretiskt i skolan. Samtidigt var det nog den mest krävande kursen, det tog mycket tid, men var väldigt roligt.

Finns det särskilda kvaliteter i utbildningen du skulle vilja lyfta fram?
– Ja, vi har inte haft färdiga inriktningar utan har fått välja kurser och forma utbildningen själva. Det tycker jag är jättebra, alla blir inte stöpta i samma form. Själv har jag inte valt bort något, eftersom jag tycker att det mesta är kul. Jag har valt att läsa ganska brett och allmänt inom energiområdet.

Vad skulle du säga till en kompis som funderade på att gå samma utbildning?
– Jag skulle säga gör det, det blir bra! Tycker man det är roligt att räkna och är intresserad av energi och miljöfrågor tycker jag absolut man ska välja energiteknik. Visst det är mycket matte och det krävs en hel del jobb, men när man kommit igenom det tror jag man får igen allt man lagt ner, för en civilingenjörsutbildning ger en väldigt bra grund att stå på.

Fem år är en ganska lång utbildning. Har det bara rullat på eller varit tungt att ha en femårig horisont till examen?
– Jag tycker det har gått jättebra. I slutet av årskurs fyra kände jag snarare att det var skönt att ha ett år kvar! Jag kände mig inte riktigt redo för arbetsmarknaden. Det är viktigt att ha tid på sig, inte minst att förbereda sig mentalt, tror jag.

Gård med får och lamm

Elins sambo jobbar som skogsmaskinsmekaniker och till sin gård har de skaffat fyra får och lamm. Att pyssla på gården är ett av Elins stora intressen och att hitta ett jobb i Övikstrakten kändes därför viktigt.
I augusti börjar hon jobba på Vattenfall i Örnsköldsvik. Hon har fått en tillsvidaretjänst med sex månaders provanställning som planerare/ingenjör inom elkraft.
– Det är inte precis vad jag trodde jag skulle jobba med, men det känns väldigt inspirerande och utmanande! Det känns superbra att få jobba inom elkraft, det är ju det som kopplar ihop hela energisystemet.

Namn
Elin Sandström
Varifrån kommer du?
Bredbyn, Örnsköldsvik
Var bor du?
På en gård i Kubbe, fem mil från Örnsköldsvik
Fritidsintressen
Sköter om djuren, är engagerad i orienteringsklubben, plockar bär och umgås med vänner och familj
Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.

Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.