"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Civilingenjörsprogrammet i energiteknik

Du är antagen till civilingenjörsprogrammet i energiteknik vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Jimmy Vesterberg och är programansvarig. Jag och mina kollegor vill hälsa dig varmt välkommen som ny student. Vi ser fram emot att få träffa dig till hösten och hoppas att du kommer att trivas med din utbildning!

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  Programmet startar med registrering vid det första kurstillfället. Den första kurs du läser på programmet är Inledande ingenjörskurs - CE. Har du inte möjlighet att närvara vid introduktionen av den kursen måste du anmäla det i förväg till kursansvarig, Robert Eklund, robert.eklund@umu.se.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  Måndag 28 augusti 2023

  Tid: 08.15

  Kursen startar måndag 28/8 kl 8.15 i sal TA305 i Teknik-huset. Digital karta till salen samt länk till schema, se ovan.

  Kurslitteratur:

  Den inledande kursen på programmet består av två moduler med respektive korresponderande litteratur nedan.

  Modul 1 – Matematik, kurslitteratur,  Öhman L-D och Johansson R. Introduktion till högre studier i matematik. ISBN: 9789147113361

  Modul 2 – Experimentell metodik – ni får en kurspärm vid kursstart (behöver ej köpas).

  Den inledande kursens kursplan återfinns via länken:

  Kursplan, Inledande ingenjörskurs - CE, 2022-08-29 och tillsvidare (umu.se)

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  I början av programmet läser du baskurser för att senare ha möjlighet att välja fortsättningskurser. Kurserna läses oftast som hel eller halvfartskurser vilket i det senare fallet betyder att två kurser läses parallellt med varandra. För mer information om kurserna på programmet se blockschemat via länken:

  Civilingenjörsprogrammet i energiteknik (umu.se)

   

  Fäll ihop
 • Repetitionskurs i matematik innan programstart

  Veckan innan den första programkursen börjar har du möjlighet att läsa en kort repetitionskurs i matematik. Denna kurs pågår, 21–25 augusti (före terminsstart) och ger dig en uppdatering av dina mattekunskaper. 

  OBS: Du måste själv söka kursen! Kursen är inte en del av programmet utan måste sökas separat.

  Gör en sen anmälan till kursen på www.antagning.se. Anmälningskod: UMU-58011.

  Du behöver själv köpa dina kursböcker när du studerar vid ett universitet. Kursboken för denna kurs heter Basfärdigheter i algebra och är skriven av Albertson, Johansson m.fl., Studentlitteratur (ISBN 978-91-44-03128-6). Mer information, som schema och salar, hittar du på kurshemsidan:

  www.umu.se/student/matematik-och-matematisk-statistik/basfardigheter-i-algebra/

   

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)