Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Många möjligheter för energiingenjör

Vindkraftverk på rad inspirerade Linnea Häreskog att börja plugga till civilingenjör i energiteknik vid Umeå universitet. Nu läser hon fjärde året och vet att utbildningen öppnar många fler möjligheter för henne än en framtid som vindkraftverkskonstruktör.

Lyssna på intervjun

– Det finns väldigt mycket olika jobb, säger hon. De som tar examen kan jobba både på elsidan av energidelen eller med vindkraftverk, kärnkraftverk eller all möjlig typ av förbränning. Till exempel finns de som forskar och tar fram nya typer av pellets som ska vara bättre att förbränna. Vill man jobba med något helt annat än energi får man eftersom man blir civilingenjör en väldigt bred kompetens och kan vara någon typ av projektledare.

När Linnea Häreskog tog studenten var hon väldigt osäker på vad hon ville göra i framtiden. Medan hon funderade jobbade hon på Kafé Station i Umeå och åkte sedan iväg till London som au pair i en familj under ett år.

– När jag var på en resa med familjen åkte vi förbi en massa vindkraftverk. Då tänkte jag att sådana vill jag bygga när jag blir "stor".

Energieffektivisering intresserar

Sagt och gjort, följande höst började Linnea på civilingenjörsprogrammet i energiteknik. I efterhand konstaterar hon att det som fick henne att välja utbildningen inte är samma anledning som gjort att hon fortsatt och nu är inne på fjärde året.

– Jag känner att jag nog hellre vill göra andra saker och kanske inrikta mig på byggnader och energieffektivisering.

Hur trivs du med dina studier?
– Jag trivs jättebra! Det var tungt i början innan man kom in i hur man pluggar och vad som är viktigt att lägga fokus på. Nu år 4 har jag definitivt kommit in i det och tycker att det är mycket lättare. Klassen har blivit mindre och det är ju tråkigt på ett vis, men kul också för att vi känner varandra väldigt bra och det är kul att plugga ihop.

Linnea sitter gärna i någon av sofforna högst upp i Teknikhuset och pluggar tillsammans med klasskompisarna. De söker sig mest till varandra i slutet av kurserna, när mycket jobb återstår och det gäller att bli klar innan tentan.

Vilka kurser har hittills varit mest intressanta?
– Egentligen den kurs vi precis börjat som heter energieffektivisering i byggnader. Det roliga är att det blivit lite mer konkret. Vi får använda ett datorprogram som används ute på riktiga företag. Vi har fått testa att rita upp ett hus på hundra kvadrat och se vad vi kan göra för att det ska bli mer eller mindre energieffektivt med att isolera eller ha olika typer av luftflöden.

Har ni haft någon kontakt med arbetslivet under utbildningen?
– Redan från första året går man kurser där det kommer folk från företag eller forskare och föreläser. Sedan har vi haft kurser där man själv får ta kontakt med företag, göra studiebesök eller göra miniprojekt. Det beror lite på vilka kurser man går, vissa har mer arbetslivskontakt och andra mindre.

Hur tycker du att studentlivet i Umeå är?
– Jag tycker det är bra, även om jag inte har engagerat mig jättemycket själv. I början var jag med mer. Man har ju mottagning av nya studenter, då är det äldre studenter som är med och fixar lekar eller fester. Det har varit väldigt kul, sedan får man ju möjlighet att själv vara med i grupperna som ordnar det. Vi har ett festeri också som heter Faust och mitt program har en egen sportklubb.

Sjunger i studentkören

Linnea gick i musikklass i skolan och har sjungit i kör sedan hon var elva år. För ett år sedan sökte hon in till och började sjunga i Umeå studentkör, där hon senare valts till ordförande.

– Det är superkul, det blir också som en liten familj för nästan alla är studenter och typ i samma ålder. Vi repar en gång i veckan och har konserter och fester. Det är kul att träffa studenter utanför det egna programmet också.

Du är född i Umeå och har vuxit upp här. Vad tycker du är bäst och sämst med Umeå?
– Sådär från ett studentperspektiv tycker jag det är kul att när jag började plugga kändes Umeå inte som samma stad längre. Jag är uppvuxen på Grisbacka som ligger på andra sidan stan och hade inte någon Ålidhemskoppling tidigare. Det kändes som att jag fick helt nya perspektiv på Umeå! Det är skönt också att man i princip kan cykla precis överallt, det spelar ingen roll var man bor. Nackdelen för mig som bor här är att på somrarna blir det väldigt tyst när alla studenter åker hem.

Vad tänker du om framtiden? Var skulle du vilja finnas när du är klar med din utbildning?
– Jag har någon typ av förhoppning om att jag ska söka något traineeprogram på ett stort företag. Då får man lära sig om olika delar av företag, göra något projekt och så blir man förhoppningsvis anställd. Det skulle kännas kul med ett stort företag, för då finns kanske möjlighet till förflyttning, att få jobba utomlands något tag och kunna byta arbetsuppgifter.

Vad skulle drömjobbet vara, säg om tio år?
– Jag vet inte, det finns så mycket. Som det känns just nu vill jag gärna jobba med att energieffektivisera olika typer av byggnader eller industrier. Men, jag har ett helt år kvar på utbildningen, så det kan hända att jag ändrar mig igen!

Tror du att du kommer att stanna i Umeå efter examen?
– Ja, kanske eller i vart fall komma tillbaka hit. Eftersom jag bott här väldigt mycket skulle det vara kul att testa att bo någon annanstans. Jag trivs i Norrland, men ett år eller två någon annanstans skulle kanske inte göra så mycket.

Vad skulle du säga till någon som funderade på att läsa energiteknik?
– Att man har kul, men får lägga ned väldigt mycket jobb och särskilt i början. Men det blir bättre! Man ska också veta att man tycker om att hålla på med matte, för det gör man mycket i början.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Linnea Häreskog
Varifrån kommer du?
Umeå
Var bor du?
I bostadsrätt på Tomtebo.
Fritidsintressen
Sjunger i Umeå studentkör där jag också är ordförande, jobbar som amanuens vid civilingenjörsprogrammet i energiteknik, gillar att vara i familjens fjällstuga och att resa, jagar älg på hösten.