Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Energifrågor ligger i tiden”

Världen har stora energi- och miljöproblem att lösa och det engagerar blivande civilingenjören i energiteknik Maria Lindberg – som gillar just problemlösning. Till hösten byter hon campus i Umeå mot en termin på universitetet i Umeås vänort Saskatoon i Kanada.

– Jag har varit nyfiken på Kanada ett tag, dels för naturens skull, dels för människorna. Jag träffade många trevliga kanadensare när jag var ute och reste i Australien och Asien efter gymnasiet. Dessutom har vi släkt i Vancouver, säger hon.

Efter tekniskt program på gymnasiet var skelleftetjejen Maria Lindberg rejält skoltrött och tänkte att hon aldrig någonsin skulle öppna en lärobok i fysik igen. Så blev det inte, efter ett och ett halvt år på resande fot i Australien, Asien och på Irland väcktes lusten att läsa naturvetenskapliga ämnen igen.
– Uppehållet var bra, jag fick landa i vad jag faktiskt tycker är roligt, säger hon.

Jobb på gårdar i Australien

Maria reste tillsammans med en kompis. De tillbringade först ett halvår i Australien, där de bland annat jobbade på vingårdar och plantskolor i nordvästra Victoria.
– Vi bodde på ett "working hostel" i en liten stad mitt ute i ingenstans, berättar hon. Hostelet hade kontakt med alla farmer runtomkring och fixade jobb åt en. Det blev en annan typ av backpackerliv eftersom alla som var där stannade i flera månader och man byggde vänskaper med folk från hela världen.

Resan gick vidare till Nya Zeeland, Kina och Thailand innan tjejerna avrundade med en höst i Galway på Irland, där Maria fick jobb på ett matställe. Hemma i Skellefteå igen läste hon in några kurser på Komvux och sökte sedan till universitetet. Valet föll på civilingenjörsprogrammet i energiteknik vid Umeå universitet.

Intensiv upptakt

– Energifrågor ligger i tiden, så det kändes intressant och civilingenjör är en bra grund att stå på. Jag tittade inte jättemycket på andra universitet, jag ville gärna stanna i Norrland. Luleå har ett program i hållbar energi, men Umeå kändes som en attraktivare stad att hamna i. Jag tycker att Umeå är en trevlig stad och har många vänner som flyttat hit tidigare.

Det var spännande att börja på universitetet, tycker Maria Lindberg. Terminsstarten bjöd på en intensiv upptakt med roliga mottagningsaktiviteter.
– Man hittade jättesnabbt nya vänner för alla som kommer hit känner ju i princip ingen. Samtidigt är det stor skillnad jämfört med gymnasiet, det är mer eget ansvar. I början var man kanske inte så duktig på att plugga. Jag fick nöta mycket på kvällar och helger, men man tog sig igenom det och efter första året lugnade det ner sig lite.

Maria sitter ofta tillsammans med sina kurskompisar och pluggar.
– Det blir roligare så och man kan stötta varandra. Så även om du sitter och pluggar här på universitet en tolvtimmarsdag har du roligt under tiden.

Studentkonsult i förening

Maria Lindberg hade inte hunnit klättra uppåt i bostadskön innan hon skulle flytta till Umeå. Därför ringde hon runt bland alla bekanta hon kunde komma på för att få tips om någonstans att bo. Det resulterade i att hon fick bo inneboende hos en annan student i centrala stan.
– Det fungerade jättebra, så jag blev kvar där i två och ett halvt år. Det är alldeles nyss som jag flyttat till studentlägenhet på Nydalahöjd.

Maria Lindberg är nöjd med att få en bred utbildning som kan leda till många olika slags jobb. Hon vet inte ännu vad hon själv vill jobba med efter examen, men skulle tycka att det var intressant att ha någon slags konsultroll.
– Jag är med i en nystartad studentkonsultförening, UNOVO. Det är en tvärvetenskaplig förening som håller på att dra i gång projekt där vi för en låg ersättning kan göra arbeten för företag, så att man successivt kan komma in i rollen som ingenjör. Det känns jättespännande.

Termin i Kanada väntar

Marias äldre bror läser också energiteknik, han går sista året på programmet. Det har varit bra att ha någon att fråga till råds om kursval och dylikt, tycker hon.
– Sedan har jag kunnat låna det mesta av kurslitteraturen av honom, jag har knappt behövt köpa några böcker alls. Vi har också kommit närmare varandra i och med att vi går samma utbildning och insett att vi i mycket har samma intressen.

Umeå universitet har utbytesavtal med många universitet i andra länder. Maria vill ta chansen att läsa delar av sin utbildning utomlands. I höst åker hon därför till Kanada för en termin, hon kommer att läsa miljökurser vid universitetet i Saskatoon.
– Jag har sökt boende på universitetsområdet i något studentkollektiv. Det vore roligt att bo med ett gäng kanadensare, så att man kommer in i deras kultur. Det är en till tjej från min kurs som ska till Saskatoon, men vi har tänkt försöka att inte bo tillsammans så att vi lär känna fler nya människor.

Namn
Maria Lindberg
Varifrån kommer du?
Skellefteå
Var bor du?
I etta på Nydalahöjd
Fritidsintressen
Umgås med kompisar, spelar fotboll med kårens sektion för studenter i energiteknik, teknisk fysik och öppen ingång, spelar gitarr och åker slalom.
Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.