Hoppa direkt till innehållet
printicon

Amanda trivs i ”studentbubblan”

Amanda Jensen kände inte en kotte när hon flyttade till Umeå för att plugga industriell ekonomi. Men, utbildningen rivstartade med mottagningsaktiviteter varje dag och hon kom snabbt sina nya kurskompisar inpå livet.

– Det var väldigt omtumlande första tre veckorna, intensivt och kul med alla fester och man kom verkligen nära många människor väldigt snabbt. Trots att det är ganska utsatt att åka upp själv till en främmande stad gick det väldigt lätt att komma till Umeå och jag trivs jättebra här.
Amanda gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och visste att hon ville plugga vidare efteråt.
– Jag var väldigt inriktad på industriell ekonomi redan tidigt, just för att det är en bra blandning mellan ekonomi och matte och jag tycker att matte är väldigt roligt.

Aupair i USA

Men, det blev inte raka spåret till universitetet. Först tog hon två sabbatsår, var aupair i USA, reste och jobbade däremellan i kassan på Coop hemma i Eskilstuna.
– Jag var ett år i New Jersey i en familj med tre barn. Jag trivdes väldigt bra, men det var tufft att bo hos en främmande familj med en mamma med rätt bestämda åsikter. Under själva vistelsen reste jag runt mycket, jag sparade ihop pengar och åkte och hälsade på kompisar jag lärt känna första veckorna i USA.
Det var bra att göra studieuppehåll, tycker Amanda. Efter två år var hon verkligen sugen på att börja plugga igen. Att läsa på universitetet är annorlunda än gymnasiet, men inte så svårt som hon föreställt sig.
– I början stressade man upp sig, nu när jag är inne på andra året har jag lugnat ner mig. Visst, när man går in i en ny kurs förstår man kanske inte så mycket i början. Men, så klarnar det och en vecka innan tentan brukar allt falla på plats.

Programmering kul

Amanda Jensen uppskattar att civilingenjörsutbildningen är bredd och bjuder på ett spektrum av olika kurser. Man tröttnar inte så lätt, blandningen av allt från matematik till ekonomi och programmering ger omväxling, tycker hon.

Vilka kurser har varit mest intressanta hittills?
– Varje kurs är rolig efteråt för då har man ju klarat den! Men, ekonomisk historia var väldigt spännande just för att man fick lära sig saker på ett nytt sätt och fick perspektiv till exempel på varför börskrascher inträffar. Programmering var också kul att prova på eftersom jag aldrig gjort något sånt förut.

Hur fungerar kontakten med lärarna?
– Väldigt bra. Jag hade trott att det skulle vara väldigt opersonligt och att de inte skulle bry sig, men så är det inte. Man kan alltid fråga om hjälp och lärarna är väldigt uppmärksamma, är det något som inte fungerar ändrar de det. De försöker verkligen se till att det ska bli så bra som möjligt.

Amanda är engagerad i naturvetar- och teknologkåren NTK och ordförande sektionen för industriell ekonomi och fysik och tillämpad matematik. Det ger bra möjlighet att påverka utbildningen, tycker hon. Det är också kul att vara med och arrangera sittningar och andra aktiviteter.

Pluggar gör hon oftast tillsammans med kurskompisar, de är ett gäng på fem studenter som brukar sitta tillsammans efter föreläsningarna.
– Vi hjälper varandra och man lär sig mer när man pluggar på det sättet. Alla här är väldigt ambitiösa och det är roligt att arbeta med människor som går in för det de gör. Vi har mycket grupparbeten i utbildningen, men det är ingen som försöker smita undan, så som man upplevde på högstadiet och gymnasiet ibland.

Nära till allt

Det bästa med Umeå är campusområdet, tycker Amanda Jensen. Det är bra att ha allt samlat, skolan, studentbostäder, uteställen och Iksus stora träningsanläggning.
– Allt finns väldigt nära, samtidigt kan det vara en nackdel egentligen. Man är i en "studentbubbla", lite avskärmad från resten av samhället. Men just nu tycker jag att det är jättebra.
Sjätte terminen ska Amanda läsa i Kanada, i Halifax, Nova Scotia. Det blir spännande att prova på studentliv i ett annat land och en bra chans att bättra på sin engelska, säger hon.

Hur ser arbetsmarknaden ut för den som läst industriell ekonomi?
– Man har ju blivit inpräntad att det finns ett stort behov av ingenjörer, så jag tror att jag kommer att få jobb direkt. Jag ser ljust på framtiden.

Vad skulle vara drömjobbet för dig?
– Att vara projektledare, kanske i något lite mindre företag där man får större ansvar. Jag tycker det är kul att få saker att hända, att driva igenom saker och få projekt i hamn.

Kan du tänka dig att stanna i Umeå?
– Nja, jag tror nog att jag kommer att söka mig nedåt i landet eftersom jag har familj där.

Namn
Amanda Jensen
Varifrån kommer du?
Eskilstuna.
Var bor du?
I korridorsrum på Ålidhem.
Fritidsintressen
Tränar på Iksu, träffar kompisar, är också engagerad i industriell ekonomis och fysik och tillämpad matematiks sektion i studentkåren, NTK.