Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Utbytestermin i Israel gav nya erfarenheter

Slösande sol och avslappnade studenter, trots ett universitet omgärdat av stängsel och säkerhetsvakter. Civilingenjörsstudenten Josef Larsson upplevde en annorlunda termin som utbytesstudent vid Ben-Gurion University i Israel.

Lyssna på intervjun

– När vi åkte på utflykter hade vi alltid med en säkerhetsvakt eftersom det var universitetets policy. Det var förstås väldigt annorlunda att det var mycket folk med vapen överallt, men på något sätt vande jag mig ganska fort, berättar han.

Josef Larsson visste tidigt under sin femåriga utbildning på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi att han ville läsa en termin utomlands – och helst någonstans med varmt klimat. Länder som Nya Zeeland och Australien är populära att åka till som utbytesstudent, men konkurrensen om platser är också hög.

– Då såg jag att Umeå universitet har ett utbyte med Israel och där är det också varmt, så det var första anledningen till att jag ville åka dit. Jag tyckte också att det var intressant att se hur ett land som är så pass ungt lyckats åstadkomma så mycket ur ett ekonomiskt perspektiv.

Blomstrande stad i öknen

Ben-Gurion-universitetet ligger i Beersheba i Negevöknen och har cirka 250 000 invånare. Universitetet gör att staden drar till sig människor från hela världen, vilket gjorde Beersheba till en bra studentstad. Det var också spännande att se hur en stad mitt i öknen kan utvecklas och bokstavligen blomstra, säger Josef Larsson.

Han läste flera kurser vid universitetets handelshögskola, bland annat om internationell aktie- och valutahandel och hållbar utveckling. Han tog också en kurs i ökenekologi, där studenterna gjorde exkursioner i ökenlandskapet kring Beersheba.
Han bodde i ett stort korridorskomplex och delade lägenhet med tre andra studenter, en israel och två arabiska israeler.

– Det var väldigt intressant att se hur kulturer faktiskt kan krocka, men ändå fungera så tätt inpå varandra, säger Josef Larsson.

Det var roligt att bo i korridor, tycker han. Det gav en närhet till andra människor och han hittade kompisar han umgicks med dagligen.

– Jag träffade några israeler som jag umgicks mycket med och efter terminen stannade jag kvar några veckor och bodde hemma hos en familj. Det var väldigt trevligt och jag fick uppleva ett Israel som kanske många andra missar.
– Jag umgicks också med många utbytesstudenter. Vi gjorde en del resor tillsammans, till exempel till många delar av Israel och Jordanien. Det hade varit kul att åka till andra delar av Mellanöstern också, men eftersom situationen är som den är i området kommer man inte så långt annat än till Jordanien.

Stängsel och metalldetektorer

Att han befann sig i ett oroligt hörn av världen märktes på många sätt. Säkerheten var rigorös på bussar, tågstationer och flygplatser. Universitetet omgärdades av stängsel och studenterna måste passera genom säkerhetskontroller med metalldetektorer för att komma in. I gengäld var allt innanför grindarna öppet. Josef vande sig snabbt vid att möta beväpnade säkerhetsvakter överallt i samhället och varje gång studenterna skulle på utflykt måste de ha en säkerhetsvakt med sig.

– Det är klart att man känner av att det är lite mer spänning än det kanske är här i Europa. Men, jag kände mig på något sätt mer trygg i Israel än jag kanske hade gjort i Frankrike eller något annat europeiskt land. Världen förändras och det hände väldigt mycket i Europa under våren.

Avslappnat på universitetet

Skillnaderna mellan att studera i Israel jämfört med i Sverige var annars inte så stora. Josef gick på föreläsningar och jobbade med skrivuppgifter på ungefär samma sätt som hemma.

– Den enda skillnaden jag riktigt reagerade på var att det var lite mer avslappnat från studenternas håll. Alla israeler gör ju militärtjänst, männen i tre år och kvinnorna i två år. När de sedan kommer till universitetet blir det ett "break", så man är lite mer avslappnad även om många är väldigt duktiga och ambitiösa och dessutom driver mycket aktiviteter på sidan om studierna.

Förberedelserna inför resan gick smidigt. Josef tycker att det gick förvånansvärt lätt. Han ansökte till universitetet online och behövde skicka in ett rekommendationsbrev, sitt CV och intyg över vilka kurser han klarat av i Umeå.

– Jag åkte via ett fakultetsavtal och jämfört med de som åker på centrala avtal hade jag väldigt lite jobb i förväg. Jag behövde bara söka ett halvår innan i stället för ett år innan. Valet av kurser kunde jag också göra online.

Nu återstår ett sista år på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. Josef valde programmet för att få en bred utbildning och kunna hålla många dörrar öppna inför framtiden.

– Många kallar det för att vi blir "powerpointingenjörer" och det kan jag förstå på många sätt. Det låter kanske klyschigt att säga, men vi som läser industriell ekonomi blir en brygga mellan de "riktiga" ingenjörerna och ekonomerna. Vi läser väldigt mycket matematik, jag har själv en kandidatexamen i matematik, så jag förstår väldigt mycket av det ingenjörerna jobbar med samtidigt som vi läser mycket finans och ekonomi och gör oss förstådda i den världen.

Har dina tankar om framtiden blivit klarare efter året utomlands?

– Egentligen inte, men jag känner att jag inte skulle ha något emot att jobba utomlands.

Har du några råd till den som är mitt i en universitetsutbildning och funderar på att läsa en period utomlands?

– Ta chansen! Oftast är det möjligt att läsa vad som helst och många ställen i världen har utbyten med Sverige. Som svensk student att åka ut i världen har vi otroliga förmåner, inte minst ekonomiskt är det förmånligt, så varför inte ta vara på möjligheten. Jag är otroligt tacksam för att ha fått göra det!

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Josef Larsson
Varifrån kommer du?
Örnsköldsvik.
Var bor du?
I en etta på Sandbacka.
Fritidsintressen
Spelar fiol i Umeå musiksällskap, gillar att laga mat, snickra möbler och sy.
Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.

Hänga runt, snacka strunt

Fyll din tid med studier. Men även kulturen, kaféerna och diskussionerna ger inspiration.