Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Martin är alltid beredd på utmaningar

Martin Andersson var redan etablerad företagare när han började plugga på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Umeå universitet. Han gillar utmaningar och hoppas på ett framtida jobb där han får vara strategisk och nytänkande.

– Många som läser den här utbildningen säger "jag vill bli chef". Jag som redan är det tänker att ledarskap över människor inte behöver vara målet, det viktiga är att få mandat att göra saker, att åstadkomma förändring. Man kan vara strateg utan att ha personalansvar.

Martin Andersson satsade i unga år på utförsåkning och gick på ett regionalt idrottsgymnasium, där han läste fyraårigt tekniskt program. Skador satte stopp för skidåkarkarriären, men Martin hade andra saker på gång. Redan som tonåring visste han att han ville driva företag. Efter gymnasiet fick han fast jobb på ett callcenter i Östersund. Men, när jobbet började kännas enahanda sade han upp sig, gick över till att jobba strötimmar i stället och satsade på att starta eget med försäljning av kosttillskott.
– Sedan kom brorsan på att jag borde sälja longboards, långa skateboards. Så jag stöpte om företaget till det i stället och så tog det fart.

Nätförsäljning och butik

MrBoard.se som företaget heter har sin mesta försäljning över nätet, både i Sverige och utomlands, men har också en butik i anslutning till sitt lager i Östersund. Verksamheten har successivt vuxit, i dag har MrBoard.se ett par anställda på årsbasis och omsätter cirka två miljoner kronor om året. Brädorna är i en rad olika modeller, med häftiga dekorationer och hjul i olika färger.
– Vår huvudsakliga målgrupp är 15-25-åriga killar. Man använder longboard mest för transport och en skön känsla. Men, det finns tävlingar också, bland annat i "downhill skateboarding".

Martin gillar att ha många järn i elden, så parallellt med MrBoard har han också hyrt ut sig själv till ett annat företag och skött deras e-handel. Hösten 2014 lade han till ytterligare ett projekt: att skaffa sig en civilingenjörsutbildning.
– Jag kände att det jag höll på med blivit fungerande och att det inte hände så mycket åt något håll. Jag är en människa som vill ha utmaningar och ville påbörja något nytt.

Varför blev det just den här utbildningen?
– Jag hade sökt Handels i Stockholm i några år, men inte kommit in. Sedan tipsade en bekant mig om industriell ekonomi, jag gick in och läste om ämnet på Wikipedia och insåg i samma sekund att det var industriell ekonomi jag ville gå!

Vad var du tycktes kändes rätt med just industriell ekonomi?
– Kombinationen av teknik och ekonomi. I sak hade jag kunnat läsa till ekonom, men i Sverige är det bra att ha en civilingenjörsexamen och teknikkunnande också.

– Sedan jag började har jag fått fler anledningar till att det känns rätt. Jag trivs och det vi framförallt lär oss är att tänka analytiskt och reflekterande. Vi utbildas inte för att bara få en uppgift och utföra den enligt instruktioner, utan snarare i hur man kan utföra uppgiften bättre.

Många studenter kommer direkt från gymnasiet till universitetet. Det gör inte du, vad innebär det för dina studier?
– Jag tror man får en annan syn på varför man är på universitetet och vad man vill uppnå. Kommer man direkt är det lätt att allt handlar om att klara tentor och få högsta betyg, inte att man ska lära sig något. Har man varit ute på arbetsmarknaden får man en annan bild av vad som är viktigt och ser saker på lång sikt, att jag kommer ut med en examen – och har tillskansat mig kunskap med ett högre värde.

Hur går det att plugga på heltid och driva företag vid sidan av?
– Ibland blir det krockar, men överlag går det bra. Företaget har lågsäsong på vintern och i skolan läser vi mycket i block, så det går att planera. Jag lägger i snitt fyra timmar per dag på skolan fem-sju dagar i veckan och då går det att jobba vid sidan av.

Hur är det att vara student och bo i Umeå?
– Det är ett annat liv än jag var van vid innan. Att ha en klass jämfört med ett företag med ett par anställda gör en betydande skillnad i hur mycket folk man träffar dagligen och det är roligt. Min klass är bra, alla är väldigt engagerade och drivna.
– Sedan tycker jag studentlivet kring vår utbildning är bra. De som ordnar fester och andra aktiviteter för oss gör mycket, jag har aldrig känt att det borde vara mer! Vi ser kanske inte så mycket av centrala Umeå, men det området kring campus är väldigt bra. Man har universitetet, Iksu och Nydalasjön, så gillar man träning och friluftsliv är man på rätt ställe.

Vart tänker du att utbildningen ska ta dig, vad är målet för dig?
– Jag vill få "stämpeln" i ryggen där det står att jag är civilingenjör i industriell ekonomi. Jag tänker att den ger mig trovärdighet, både som egen företagare och i att få andra jobb, där det är mer "mind" än "body" så att säga, marknadsföringsmässiga och strategiska, organisatoriska uppdrag.

Vad skulle du säga till någon som funderade på att läsa industriell ekonomi?
– Jag skulle säga "sök"! Utbildningen är utmanande, så man ska vara en person som gillar att bli testad och inte bara vill lära sig saker, utan verkligen förstå och reflektera kring det man läser.

Namn
Martin Andersson
Varifrån kommer du?
Östersund.
Var bor du?
I andrahandslägenhet på Ålidhöjd, Umeå.
Fritidsintressen
Driver mitt företag, tränar på Iksu, umgås med kompisar, läser, ser på film.
Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.

Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.

Publicerad: 2016-06-01