Hoppa direkt till innehållet
printicon

Rasmus satsade på bro mellan teknik och ekonomi

Rasmus Wahlin från Trollhättan stod och vägde mellan att bli arkitekt, ekonom eller ingenjör. Valet föll på industriell ekonomi – det blev ett sätt att slå två flugor i en smäll. Och han har inte ångrat sig.

– En industriell ekonom är en blandning mellan en ingenjör och en ekonom. Man blir liksom bron mellan det tekniska och det ekonomiska i ett företag, säger han. Det känns bra att få en bred utbildning.
Rasmus Wahlin gick teknikprogrammet på gymnasiet. Efter studenten gjorde han lumpen som stridsbåtsförare. Sedan jobbade han i en sportaffär och som lärarvikarie innan han packade ryggsäcken och reste runt i Australien i drygt ett år. Efter en termins engelskstudier vid Göteborgs universitet började han läsa till industriell ekonom i Umeå.

Varför blev det Umeå universitet?
– Jag kom in här! Dessutom hade jag hört mycket positivt om Umeå, så jag tvekade inte utan åkte upp för att se hur det var. På sitt sätt är det bättre att plugga långt hemifrån, många andra här kommer också utifrån och det är lätt att lära känna nya människor.
Hittills har kurserna i marknadsföring varit mest intressanta, tycker Rasmus. Just nu läser han en kurs i industridesign parallellt med en fortsättningskurs i programmering.

Omväxlande

Att utbildningen består av sinsemellan rätt olika kurser ger omväxling och man tröttnar aldrig, säger han.
– På designkursen lär vi oss jobba i projektform. I vår grupp har vi fått en befintlig produkt, en babymonitor, och utifrån den ska vi ta fram ett förslag på en ny produkt och presentera den.
Efter några dagar på vandrarhem och en tid i kollektivlägenhet som han fick via bostadsföretaget Bostaden hittade Rasmus en lägenhet att dela med två kurskompisar. Så bodde han första året, nu bor han i studentrum på Historiegränd på Ålidhem och trivs bra. Han gillar att ha nära till campus, träning på Iksu och mataffärer.

Vad är bäst och sämst med Umeå som studentstad?
– Sämst är det geografiska avståndet, det är rätt långt att ta sig hem eller ut i Europa. Bäst är att det är en så trevlig stad, det som gör Umeå trevligt är människorna. Jag tycker det finns en väldigt positiv attityd här.

Fotboll i Täfteå

Han har engagerat sig i Umeå naturvetar- och teknologkår, NTK, där han är suppleant i kårfullmäktige och marknadsföringsansvarig i FOT-sektionen, dit studenterna på industriell ekonomi hör.
– Det är roligt och viktigt att vara med, jag ser det som vårt studentfack.
På fritiden spelar Rasmus också fotboll i Täfteå IK. Laget spelar i division 4 och tränar tre gånger i veckan.
– Jag har spelat fotboll i olika lag hela livet, förutom när jag gjorde lumpen. Det är ett bra sätt också att lära känna andra människor än de man pluggar med. I början blir det lätt så att man bara är med klassen, men ju längre man bor här hittar man andra vänner också.

Nästa år lämnar Rasmus Wahlin tillfälligt Umeå för en termin som utbytesstudent på University of Otago på Nya Zeeland.
– Jag skulle gärna jobba internationellt och tror att bästa språkträningen är att vara i ett engelskspråkigt land. Det är ganska vanligt på min utbildning att man åker utomlands på utbyten, vi är åtminstone fem i min årskull som ska åka iväg nästa år. Det ska bli kul att få se Nya Zeeland, där har jag inte varit förut.

Namn
Rasmus Wahlin
Varifrån kommer du?
Trollhättan.
Fritidsintressen
Lyssnar på musik, tränar på Iksu, spelar fotboll i Täfteå IK, seglar på somrarna.