Vi använder många system varje dag, från träningsbokning i mobilen, notiser för väder och nyheter baserat på intresse och plats. Många lägger också mycket fritid på dataspel. Det är exempel på system och tjänster som civilingenjörer i interaktion och design skapar. Utbildningen är framförallt inriktad på tjänster i mobila system. Du blir expert på mötet mellan människa och maskin och skapar teknik som fungerar, är hållbar och lätt och kul att använda.
"Drivs man av problemlösning och kreativitet tror jag det är ett jättebra program som ger en bred bas att stå på."
"Man måste ha ett sinne för logiskt tänkande, tycka att det är roligt med utmaningar och problemlösning och vara beredd på att plugga mycket."
"Jag hade en kompis som läste utbildningen innan mig och när hon berättade om den kändes det som ”Wow, kan man jobba med det här?”. "
"Jag har jobbat ganska mycket med intranät. Vi gjorde till exempel Sveriges riksdags intranät som vi också fick ett jättefint pris för."
"I trean har vi haft artificiell intelligens, då får man ”sätta psykologi” i maskiner och programmera en robot. "
"Programmering var helt nytt för mig och skrämmande i början, men det är också spännande att lära sig utveckla nya saker."
Under utbildningen skaffar du dig kunskaper inom bland annat programmering, design, beteendevetenskap, användartester, skissteknik, webbdesign och projektledning. Första året läggs grunderna, du läser matematik för att utveckla din problemlösningsförmåga och programmering för att kunna ta fram prototyper och designlösningar.
På civilingenjörsprogrammet i interaktion och design får du vara kreativ och utveckla tjänster i mobila system.
Andra året bygger du på dina kunskaper i programmering och läser också bland annat statistik, psykologi och olika designkurser. Tredje året får du grundkunskaper i artificiell intelligens, fördjupar dig i webbutveckling och databasteknik och gör ett större projektarbete i samarbete med ett företag.
Under de sista två åren på programmet får du välja nästan alla kurser själv, vilket gör att du kan forma utbildningen efter dina egna önskemål och intressen. Ett område du kan välja att profilera dig inom är spelprogrammering, samt UX-design med fokus på dataspel. Studievägledare och programansvarig kan ge mer information om vilka kurser du kan välja om du har detta intresse.
Du får lära dig att visualisera dina idéer både genom fysiska skisser och digitala prototyper, samt hur man går från idé till färdig produkt. Sista terminen under det femte året gör du ditt examensarbete, en viktig erfarenhet som också kan bli ett utmärkt sätt att få in en fot i arbetslivet.
År 1
Interaktionsteknik och design. Programmeringsteknik med C och Matlab. Envariabelanalys 1 och 2. Berättarteknik. Datastrukturer och algoritmer. Interaktionsteknik och medier. Objektorienterad programmeringsmetodik.
År 2
Linjär algebra. Datakommunikation och internet. Psykets arkitektur för interaktion och design. Statistik för teknologer. Industridesign och interaktionsdesign. Mediesignaler.
År 3
Människa-datorinteraktion. Artificiell intelligens – grunderna. Ubiquitious computing. Projektledning 1. Webbteknik för ingenjörer. Databasteknik och webbaserade system. Applikationsutveckling för internet. Produktutveckling i medieteknik.
År 4
Valfria kurser.
År 5
Valfria kurser. Examensarbete.
Arbetsmarknaden för tekniska interaktionsdesigners är god. Du kan arbeta i projekt med uppgift att skapa funktionell och rolig teknik. Du fungerar troligen som länk mellan personer med olika kompetenser, eftersom du har kunskap om tekniken, människan och designen. Tidigare studenter från programmet arbetar till exempel på globala företag som Facebook och Spotify och digitala byråer med fokus på interaktionsteknik som Screen Interaction, BBH, North Kingdom. De finns också på traditionella industriföretag som exempelvis ABB, där behovet är stort att skapa smart interaktion med maskiner och robotar.
Som spelprogrammerare arbetar du ofta nära en speldesigner för att tillsammans jobba fram och implementera den spellogik som har designats. Arbetsområdet är brett men vanligt är att spelprogrammeraren är den person som får jobba med finjusteringar av designen.
Som UX-designer inom spelindustrin gäller att förstå de spelmekaniker som spelet bygger på, men också hur de traditionella plattformarna fungerar och vad spelarna förväntar sig. Du arbetar ofta med skisser och mock-ups för att sedan gå igenom dem med designers och programmerare, och gör ibland användartester för att sedan skapa den slutgiltiga grafiken.
Det finns även möjlighet att fortsätta sina studier med forskarutbildning inom områden som interaktionsteknik, medieteknik och datavetenskap. I dag har vi en bred forskning inom flera områden som väl är lämpade för studenter från civilingenjörsprogrammet i interaktion och design att fortsätta att utveckla.
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmet