Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kreativa projekt håller Albin ständigt sysselsatt

Albin Hübsch gillar att få vara kreativ och knåpar gärna med allehanda teknikprojekt. På civilingenjörsprogrammet i interaktion och design vid Umeå universitet hittade han likasinnade kompisar. Han trivs både med studierna och livet vid sidan om.

– Jag har haft turen att lära känna folk som älskar att göra saker jag också gillar, säger han. Vi håller på med en massa roliga och konstiga projekt på fritiden, snickrar hemsidor och bygger quadrocoptrar som vi är ute och flyger med till exempel.

Spotifytävling

Påhitten får ibland oväntad effekt:
– Vi kom på att vi skulle ha en tävling mellan oss om att designa om Spotify-klienten till desktop. Sedan lade vi upp bidragen på Facebook där folk fick rösta på bästa design. Efter det skickade vi också bidragen till Spotify och bad deras designers att ge oss feedback och förslag på vad vi kunde göra bättre. De tyckte det var så roligt att de ordnade en omröstning på sitt kontor.
– Jag vet inte om de anammade några av våra idéer, men vår tävling ledde till att vi fick åka till Spotify senare och vara med på deras Student Techfest, dit de bjöd in 100 studenter från hela landet, säger Albin Hübsch.

"Har utvecklats enormt"

Han kom direkt från gymnasiet till universitetet och minns att hans pappa då tyckte att han var för ung för att flytta hemifrån.
– Men, jag är väldigt glad att jag tog beslutet att göra det. Jag har utvecklats enormt mycket under åren på utbildningen. Det har varit roligt och lärorikt, men det har inte varit fyra lätta år, utan mycket slit då och då.

Varför valde du att läsa interaktion och design?
– Jag var först inne på att läsa datavetenskap, men kände att det inte var riktigt den typ av arbete jag ville ha. Jag är lite för kreativ tror jag, jag vill uttrycka mig mer. Jag ville gå någon typ av civilingenjörsutbildning och så hittade jag av en slump utbildningen i interaktion och design på nätet.

Brainstorma, skissa, utveckla, lösa problem

På civilingenjörsprogrammet i interaktion och design får du vara kreativ och utveckla tjänster i mobila system. 

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design är tvärvetenskapligt och studenterna läser kurser i bland annat datavetenskap, medieteknik, industridesign, beteendevetenskap och matematik. Fokus ligger på samspelet mellan människa, maskin och information och att utveckla framtida tjänster och system med användaren i centrum. Under många av kurserna gör studenterna projekt i samarbete med företag.

– I ett projekt arbetade vi med ett företag, Tempus, som gör bokningssystem för förskolor och fritidshem, där föräldrar i en app kan planera vilka tider deras barn ska vara där och där barnen "nuddar in" på en ipad när de kommer eller går hem. Vi undersökte om det är möjligt att med alla data som finns i systemet kunna förutspå hur många barn som kommer att vara sjuka nästa vecka, så att man kan planera personalen utifrån det.

Extrajobb med hemsidor

För Albin Hübsch resulterade projektet i att han fick extrajobb på Tempus. Han har arbetat där då och då under terminerna och de två senaste somrarna. Han har också jobbat på ett annat företag, Limes Audio, som utvecklar mjukvara för att rena ljudinspelningar från störande brus och ekon.

– Jag har bland annat jobbat med deras hemsida. Det var ett jobb som bara kom till mig, antagligen för att jag synts mycket med alla mina projekt på fritiden. Det är något jag tror mycket på, är man engagerad och hittar på mycket roligt med sina kompisar kommer sådana chanser nästan av sig självt.

Nu går du sista året och det är dags för examensarbetet. Du vet säkert redan nu vad det ska handla om?
– Nej, faktiskt inte. Jag kommer med största sannolikhet att göra det på Tempus, men frågan är vad det ska innefatta?

Albin räknar med att det löser sig, han är inte orolig över varken examensprojektet eller framtiden.
– Som interaktionsdesigner är det inte svårt att få jobb, framtiden känns stabil. Vår utbildning är ganska unik. Vi blir inte lika vassa som datavetarna på att programmera och inte lika vassa på att designa som studenterna på Designhögskolan, men vi kan båda sakerna tillräckligt bra och blir en fantastisk länk mellan de två yrkena som företagen börjat inse är bra att ha.

Vilka sidor hos dig själv har du utvecklat under åren på utbildningen?
– Jag har lärt känna mig själv mycket, både positiva och negativa sidor förstås. Man utvecklas mycket bara av att flytta hemifrån tidigt och lära sig ta hand om sig själv. Kunskapsmässigt har jag utvecklats mycket och lärt mig hur jag fungerar när jag arbetar. Jag kan vara lat ibland, samtidigt som jag i vissa perioder kan vara extremt fokuserad och brinna för något till 120 procent. Då är det verkligen det enda jag tänker på, jag slutar aldrig att jobba, inte ens när jag kommer hem. Det är det nog både för- och nackdelar med.

Hur har det varit att vara just på Umeå universitet?
– Jättekul, en jättehärlig stad och ett jättebra universitet. Jag är sjukt nöjd med både utbildningen, staden, universitetet och allt runtomkring. Mina föräldrar har alltid sagt att jag är lite av en norrlänning. Jag gillar luft, det behöver inte vara stockholmstjockt med folk omkring en och jag trivs i lugna miljöer.

Var ser du dig själv om fem år?
– Jag och min flickvän pratar mycket om framtiden just nu. Vi går ut samtidigt, men hon tar en kandidatexamen och funderar på att läsa vidare, så vi flyttar kanske dit hon kan göra det. Det har också varit mycket snack om att jobba utomlands ett tag. Men, fem år? Det är nästan så att man har familj då? Det känns inte omöjligt? Så, jag jobbar kanske på något slags företag, men inte ett för stort. Jag gillar företag där man kommer in i en gemenskap, har mycket ansvar och också får mycket att säga till om.

Under sitt sista år på Umeå universitet har Albin Hübsch fått ett spännande sidouppdrag. Han har valts in som ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens studentråd.
– Det känns jättekul, vi har första mötet nu till helgen faktiskt, säger han. I fjol drev studentrådet till exempel ett projekt för att öka intresset bland unga för ingenjörsutbildningar. Det ska bli spännande att se vad uppdraget innebär och vad det kan ge mig för möjligheter att utvecklas.

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Albin Hübsch
Varifrån kommer du?
Jönköping
Var bor du?
I kollektiv på Mariehem.
Fritidsintressen
Pysslar med olika teknikprojekt tillsammans med kompisar, tränar på Iksu, umgås med flickvännen, gillar att laga mat.
Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.

Hänga runt, snacka strunt

Fyll din tid med studier. Men även kulturen, kaféerna och diskussionerna ger inspiration.

Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.