Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Andreas vill utveckla tekniken hela vägen

Under fjärde året på sin utbildning valde Andreas Grünewald att läsa en termin i Seoul, Sydkorea, för att drabbas av en rejäl ”kulturkrock”. – Utbytesstudierna är det bästa som hänt mig, säger han. Det var en fantastisk upplevelse att åka till Sydkorea och jag träffade så många fantastiska människor som jag fortfarande har kontakt med.

Andreas Grünewald har alltid varit intresserad av teknik och design. På gymnasiet gick han ett treårigt tekniskt program med inriktning på innovation och design och direkt efteråt började han plugga interaktionsdesign vid Stockholms universitet. Men, det blev en kort sejour, han valde att hoppa av efter en termin.
– Vi skissade och prototypade, men ställdes liksom inte inför frågan "går det här att göra på riktigt?". Det var hela tiden "låt ingenjören lösa de tekniska problemen" och då kände jag att jag ville lösa problemen, det var inget jag ville lämna ifrån mig till någon annan.

Utveckla idéer

Andreas valde därför att börja läsa på Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design vid Umeå universitet och kände att han hamnat rätt. Nu handlade studierna om att utveckla idéer hela vägen till färdiga produkter som fungerar för användaren.
– Det kan vara allt från att göra en enkel design på en hemsida till att göra en hel applikation eller ett system där allt från hemsida till app och databas kopplas samman. Den fråga man hela tiden ställer sig är: Hur gör man det här smidigt för användaren?
– I början av utbildningen läser man alla möjliga kurser, allt från matematik till programmering, design och psykologi. Det kan kännas lite rörigt i början, men efter ett tag när man får börja omsätta kunskaperna i praktiken förstår man att allt hänger ihop.

Engagerade sig i studentlivet

Att komma till Umeå var spännande, för Andreas innebar det inte minst att flytta hemifrån för första gången och klara sig själv. Bostadsfrågan var dock löst, han hade ställt sig i kö ett halvår innan och kunde flytta in i ett korridorsrum på Mariehem.
– Där bodde jag ett år och sedan har jag bytt lägenhet varje år, det bra blir så att man hoppar runt. Jag har bott i kollektiv och sedan i januari har jag min första egna studentlägenhet.

Andreas hade fullt fokus på studierna och lika hängivet gick han in för studentlivet runtomkring. Han engagerade sig i kåren och har prövat på en rad olika uppdrag.
– Under vår mottagning bestämde jag mig för att bli general för nästa års mottagning av nya studenter på programmet, vilket också blev av. Andra året var jag arbetsmarknadsansvarig i sektionsstyrelsen, jag har suttit i studentrådet på institutionen och varit företagsrepresentant. Jag är aktiv inom programmets festeri och även ordförande för en ny eventgrupp. Jag har också hållit föredrag för andra studenter om utlandsstudier och om hur man bygger sin portfolio.

Mer strikt i Sydkorea

Utlandsstudierna är ett viktigt kapitel i hans studietid. Höstterminen under fjärde året tillbringades som utbytesstudent vid Chung-Ang University i Seoul, Sydkorea. Där valde han att bredda sin utbildning med kurser i bland annat politik, business och urban design. Seoul var inte hans förstaval, men uppfyllde ändå hans önskan om att få uppleva ett uppfriskande dopp i en helt annorlunda kultur än han var van vid.
– Stockholm är en by i jämförelse med Seoul. Det bor 10-25 miljoner där beroende på hur stort område man räknar in. Det var alltid folk överallt och avstånden var enorma. Att åka tunnelbana i 30 minuter när man skulle någonstans i staden ansågs vara kort. Bara att uppleva det var häftigt. Det är inte mycket västerlänningar heller, så man fick uppleva kulturen rent och genuint.

Hur var undervisningen och livet som student jämfört med i Umeå?
– Det var mer strikt, det är obligatorisk närvaro på kurserna och missar man mer än tre föreläsningar blir man underkänd. Betygen är relativa, så ditt betyg beror på vad alla andra får. Det var upprop på föreläsningarna och väldigt noga med läxor och uppgifter, de ville ha mer koll på en helt enkelt.
Men, trots stramare tyglar i studierna upplevde Andreas att han inte behövde plugga särskilt hårt och kunde fokusera på att lära känna nya människor och en ny kultur.

Vilka blev dina bästa kompisar?
– Jag hängde med några koreaner och har god kontakt med en av dem fortfarande. Jag fick också ett gäng tyska vänner, vi klickade bra med varandra, jag tror det berodde mycket på att vi hade samma humor.

Om du ska ge tips till någon som funderar på utlandsstudier, vad skulle det vara?
– Åk till ett ställe du tycker verkar vara spännande. Det behöver inte vara långt bort, var du än åker kommer du att uppleva något nytt och lära dig nya saker. Det viktigaste är att du kommer iväg!

Mäta nervositet med armband

Tillbaka i Umeå närmar sig Andreas Grünewald examen. Studenterna har hunnit genomföra flera projekt i samarbete med företag. Bland annat har han och två kurskamrater i samarbete med Umeå Energi utvecklat en hemstyrnings-app som man kan slå av och på belysning, värme och olika apparater i hemmet på distans.
– Idén är förstås inte ny, men vi gjorde en design som var ny och där man får data om alla enheters förbrukning, kan se hur mycket energi man gör av med i olika rum i huset och hur man kan ändra sin förbrukning.

– Nu går vi en kurs där Institutionen för psykologi lånat ut ett armband med extremt bra sensorer för att mäta data om människan, allt från svettningar till blodvolym. Vår uppgift är att bygga en produkt bestående av en webblösning och en iphoneapp som fungerar tillsammans med armbandet.
Andreas grupps idé är att mäta nervositet och otrygghet med hjälp av armbandet.
– Vi tänker oss att man kan genomföra studier där personer som går till fots till skolan eller jobbet bär armbandet. Då kommer vi att kunna upptäcka platser där de blir mer nervösa. Ser man ett mönster i det är det bra data för kommunen. Ett område kanske inte ser otryggt ut, men känns så för de som går där och då kan man göra något åt det.

Hur tycker du att utbildningen och kontakten med lärarna fungerar?
– Bra, alla är öppna och respekterar ens åsikt och vill man förändra något är det ofta möjligt. Socialt inom programmet har vi en fantastisk sammanhållning mellan årskurserna.

Du tar snart examen, hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag är i slutfasen av att få till ett exjobb. Jag kommer nog att göra det utanför Umeå, jag vill testa en ny stad men vet inte var det blir än. Det är lite nervöst just nu, men det är kul också, ett nytt äventyr. Jag vet inte var jag kommer att jobba i framtiden, om det blir i Sverige eller utomlands spelar ingen roll, så länge jag trivs och har roliga arbetsuppgifter och arbetskamrater.

Hur ser arbetsmarknaden ut för civilingenjörer i interaktion och design?
– Den känns väldigt bra. Jag kan bara gå på det mina äldrekursare som redan jobbar säger och som jag förstått det kan man vara lite kräsen, man måste inte ta första bästa jobb. Men, man kan inte sitta på ändan och tro sig få ett jobb, man måste vara aktiv.

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Andreas Grünewald
Varifrån kommer du?
Vallentuna, Stockholm
Var bor du?
I lägenhet på Nydalahöjd
Fritidsintressen
Fotograferar, gillar att resa, umgås med kompisar, engagerad i utbildningsprogrammets festeri och eventgrupp.
Plugga utomlands

Lär känna en annan kultur, förbättra dina språkkunskaper och skaffa nya kontakter i andra länder.

Ett universitet, fyra inriktningar, fyra campus

Samtliga med sin egen speciella själ, men alla med samma Umeanda.