Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Självklart val för designintresserad

Emma Fahlman har alltid gillat att rita och designa. Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design blev ett självklart val – och där har hon lärt sig tycka om programmering också. Hon planerar att läsa en termin av sin utbildning utomlands och vill gärna jobba utomlands efter examen.

Lyssna på intervjun

– Många av de svenska företagen inom interaktionsdesign har kontor runt om i världen och det skulle vara superkul att få åka till USA eller Japan. Om fem år hoppas jag att jag är någonstans utomlands och jobbar på något coolt företag, säger hon.

Sabbatsår på resa

Emma läste form och design med teknikinriktning på gymnasiet i Skellefteå och efter ett sabbatsår, då hon jobbade och reste till Australien och Bali sökte hon sig till civilingenjörsprogrammet i interaktion och design vid Umeå universitet.

Berätta hur det var att komma till Umeå?
– Det var jättenervöst, men det är inte så lång resa från Skellefteå, så jag tänkte att om det skiter sig kan jag åka hem. Sedan kom jag hit och äldrekursarna var supersnälla och jättehjälpsamma, så det gick jättefort att hitta kompisar och ställa in sig på att vara i Umeå, det var en jättebra känsla från början.

Vad läste ni för kurser första året?
– Introduktion till interaktion och design och sedan hade vi berättarteknik, då man fick lära sig själva berättande genom olika tekniska former, både muntligt och genom att programmera en liten film. Sedan kom matten och det var lite tyngre, men jag har ändå haft ganska lätt för matte, men den var tuff, och sedan hade vi introt till programmering som var helt nytt för mig?

Hur var det?
– Det var lite grann som att lära sig ett nytt språk. Jag har läst franska och engelska, så man fick ta den inställningen till programmering också och då gick det bättre att lära sig. Vi har haft programmering genom hela utbildningen, men man förstår hu mer design man läser att det är bra att ha programmeringsbakgrunden, att kunna ta det man har i huvudet och göra en grej av det.

Programmera robot och designa hemsida

Första året innebär baskurser i olika ämnen, men steg för steg har studenter fått jobba mer praktiskt. Andra året tillbringade de hela våren på Designhögskolan, där de lärde sig skissteknik och att arbeta i digitala illustrations- och bildbehandlingsprogram.

Brainstorma, skissa, utveckla, lösa problem

På civilingenjörsprogrammet i interaktion och design får du vara kreativ och utveckla tjänster i mobila system. 

– Nu på hösten i trean har vi haft artificiell intelligens, då får man "sätta psykologi" i maskiner och programmera en robot. Vi programmerade också ansiktsigenkänning, det var spännande. Det var som ännu mer ett steg att sätta ihop människan och datorn.
– Nu läser jag projektledning och vi arbetar i grupp med studenter från andra program. De ville göra en hemsida, så nu gör vi en guide för nya studenter som precis som jag när jag flyttade hit inte har så bra koll på Umeå eller universitetet.

Första veckan i Umeå sov Emma på soffan hemma hos bekanta från Skellefteå. Sedan fick hon ett studentrum på Mariehem, där hon bodde ett år.
– Det var spännande att bo i korridor och lära sig dela kök med folk – och lära sig diska undan andras grejer för att det skulle vara fint. Men efter ett år fick jag etta på Tvistevägen och nu bor jag i en andrahandslägenhet på Liljansberget.

Mer eget ansvar för studierna

Att läsa på universitet är ganska annorlunda än att gå på gymnasiet, tycker Emma Fahlman.
– Nu är det väldigt mycket mer eget ansvar. Även om gymnasiet innebär ganska mycket ansvarstagande ligger det mer på en själv nu att genomföra studierna. Man har inte samma möjlighet att gå till lärare och be om hjälp, för det är så många fler studenter. På andra sätt är det lättare nu, för man har fler studenter att fråga.

Har ni mycket kontakter med studenter på andra årskurser?
– Ja, verkligen. Det har underlättat väldigt mycket under studietiden. Alla är superhjälpsamma och öppna och vill dela med sig av sina kunskaper. Jag har inte upplevt någon konkurrens inom vår utbildningen och det är jätteskönt att alla vill hjälpa varandra bli bättre.

Var sitter du helst och pluggar?
– Om jag pluggar matte vill jag sitta med klassen och räkna tillsammans och om man har grupparbeten sitter man med sin grupp på skolan. Annars tycker jag det är skönt att sitta hemma faktiskt.

På civilingenjörsprogrammet i interaktion och design finns möjlighet att under fjärde året läsa en termin utomlands. Det tänker Emma Fahlman göra, hon har sökt kurser på flera olika universitet, bland annat i Japan och Sydkorea, och väntar nu på antagningsbesked därifrån.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag hoppas att jag hamnar på något jätteroligt företag. Just nu har jag inte riktigt bestämt mig för vilken inriktning jag vill välja, vi har så många olika delgenrer inom programmet. Mina favoritområden är design och psykologi och att vara projektledare skulle vara jättekul eller att sitta och designa spel och hemsidor, så jag hoppas att jag blir efterfrågad hos något sådant företag.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa interaktion och design?
– Jag skulle säga att man ska förbereda sig på att det är ganska mycket plugg på en civilingenjörsutbildning, men om man vill ha jätteroligt under sin utbildning så är det här en jätterolig utbildning med olika inriktningar. Är man designintresserad är det hur perfekt som helst, man får välja sin inriktning och det är jätteintressanta kurser. Design, psykologi och programmering allt i ett, så det finns något för alla.

Hur skulle du beskriva Umeå med ett ord?
– Hemtrevligt! Alla är väldigt öppna och det är en jättefin stad. Jag kände mig hemma väldigt fort och det finns mycket att göra, så man känner sig välkommen.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

 

Namn
Emma Fahlman
Varifrån kommer du?
Skellefteå
Var bor du?
I lägenhet på Liljansberget i Umeå.
Fritidsintressen
Träffar kompisar, deltar i kårhusaktiviteter, går gärna på museer, gillar att resa, tecknar och målar, fiskar på sommaren och åker snowboard på vintern.
Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.

Plugga utomlands

Lär känna en annan kultur, förbättra dina språkkunskaper och skaffa nya kontakter i andra länder.

Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.