Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Maja valde att satsa på en framtidsbransch

Designintresset förde Maja Andersson till civilingenjörsprogrammet i interaktion. Hon har kryddat sin utbildning med två terminer utomlands, på Sri Lanka och i Hongkong, där hon bland annat läste medie- och kommunikationsvetenskap.

Lyssna på intervjun

– I vårt program har vi väldigt mycket utrymme att välja egna kurser och bredda sina kunskaper. Det var väldigt spännande att läsa utomlands, det blir ju jättemycket runtomkring själva skolan med att uppleva ett nytt land och en ny kultur.

När Maja Andersson gick ut gymnasiet hade hon ingen aning om vad hon ville läsa och var dessutom skoltrött. Hon valde att jobba ett tag innan hon pluggade vidare.
– Jag var främst inne på att läsa till arkitekt eftersom jag är designintresserad och gillar att skapa. Sedan insåg jag att kanske inte ville skapa hus, det finns så mycket annat att göra. Jag sökte olika ingenjörsutbildningar med designinriktning, men det som lockade med utbildningen här i Umeå är att det är mycket fokus på användbarhet, digital design och gränssnittsdesign och det kändes som en framtidsbransch som bara blir större och större.

Berätta vad ni läser på programmet?
– Som alla andra ingenjörer läser vi matte och fysik, men det här är en tvärvetenskaplig utbildning så vi läser också psykologi, industridesign och mycket programmering. Man lär sig skapa användbara system och produkter som ska hjälpa människor med problem de har i sin vardag?

Vilka kurser tycker du har varit mest intressanta hittills?
– Jag tycker det var jätteroligt att vara nere på Designhögskolan, där vi läste industridesign och interaktionsdesign. Sedan var det roligt att läsa människa-datorinteraktion och jag tycker om matte, så det var också roligt. Programmering var helt nytt för mig och skrämmande i början, men det också spännande att lära sig utveckla nya saker.

Företagspraktik på Sri Lanka

Höjdpunkter är också de två terminer som Maja tillbringat utomlands. Hon och en äldrekursare åkte tillsammans som utbytesstudenter till Sri Lanka, där Maja läste ekonomi, marknadsföring och gränssnittsdesign.
– Jag gjorde också praktik på ett dataföretag. Det var jätteroligt att komma in i företagsvärlden och få testa på att jobba.

Universitetet hon gick på var statligt och ganska strikt, alla lärare skulle tilltalas med "ni" och studenterna fick inte gå i shorts eller linnen. Nivån på undervisningen var hög, men få studenter hade råd med bärbara datorer.

Fick du många nya kompisar?
– Mest på företaget, alla var jättetrevliga och hjälpsamma och det var lättare att umgås och hitta på saker efter jobbet. I skolan tror jag folk tyckte det var lite läskigt att prata med de där två tjejerna som inte riktigt såg ut som alla andra.

"Man lär känna sig själv"

Efter ett halvår på Sri Lanka åkte Maja vidare till Hongkong för att läsa medier och kommunikation. Där var hon en av många hundra utbytesstudenter på Hongkongs olika universitet. Bara på hennes egen skola gick cirka 60 svenska studenter.
– Hongkong är en levande stad och det finns alltid något att göra. Det var jätteroligt att vara där, men jag upplevde nivån på universitet som lägre än hemma i Sverige.

Vad tycker du att terminerna utomlands gav dig mest?
– Man lär känna sig själv mycket mer, känner sig mer trygg i vem man är som person och vad man tycker om och inte tycker om. Engelskan var också superviktig, det har varit jätteutvecklande att prata engelska i ett år och att lära känna människor från andra länder. Att uppleva ett annat utbildningssystem är också roligt.

Peppar för ingenjörsyrket

Tillbaka i Umeå har Maja hunnit till fjärde året på sitt utbildningsprogram. Det är fullt upp med kurser i allt från databaser till projektledning. Utöver det är hon engagerad i föreningen Pepp som driver ett mentorprogram för gymnasietjejer för att inspirera fler tjejer att läsa ingenjörsämnen.
– Vi vill bidra till att få in fler tjejer i teknikbranschen. Som det ser ut i dag är 80 procent killar och det känns supertråkigt att det ser ut som det gör. Googlar man ingenjör får man se bild på en man med bygghjälm eller liknande och det är kanske svårt att känna igen sig i den rollen som ung tjej.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu handlar det om att läsa klart min utbildning, få något spännande sommarjobb där man kan utvecklas och förhoppningsvis inom det jag läser. Sedan ska jag göra mitt examensarbete, vi får se om det blir i Umeå eller någon annanstans. Vad som händer sedan vet jag inte.

Hur är utsikterna på arbetsmarknaden inom interaktion och design?
– IT-branschen är stor och det finns många möjligheter. Man märker under arbetsmarknadsmässor som till exempel Uniaden att många företag vill prata med en. Det finns också många föreningar, förutom Pepp till exempel Datatjej, som arbetar för att få in fler tjejer i IT- och teknikvärlden, så det känns som att möjligheterna att få jobb är goda.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Maja Andersson
Varifrån kommer du?
Hudiksvall
Var bor du?
I en etta på Berghem som delas med systern, också student på Umeå universitet.
Fritidsintressen
Gillar att resa, umgås med vänner, tränar på Iksu och åker slalom.